Bitcoin kopen

Uit BitcoinWiki.nl
Keuzes bij kopen van bitcoin

Bitcoin kopen kan op verschillende manieren: zo zijn er platformen die een simpele prijs aanbieden (en waar je vaak simpel met iDeal betaalt), kan je handelen op handelsplatformen (met een orderboek, zoals bij aandelen), maar ook kopen via een ETF is een optie (bijvoorbeeld via DeGiro).

De enige manier om zeker te zijn dat niemand er met je bitcoin vandoor gaat (bijvoorbeeld door hacks, of exchanges die stoppen) is om zelf je bitcoin te bewaren.

Wil je voor de eerste keer kopen? Lees eerste hulp bij bitcoin kopen.

Bitcoin Kopen, Stap voor Stap[bewerken | brontekst bewerken]

Om Bitcoin te kopen en op de eigen wallet te bewaren zijn een aantal stappen nodig.

 1. Een wallet installeren, voor beginners kan dit op de smartphone
 2. Van de eigen wallet een backup maken: de seed phrase (12 of 24 woorden) met pen op papier schrijven (niet digitaal opslaan/fotograferen etc!).
 3. Een exchange of broker selecteren (zie onder)
 4. Aanmelden bij de gekozen partij. Let wel dat dit soms 24 uur of meer in beslag kan nemen(!), want de aanmelding gaat tegenwoordig helaas gepaard met zgn KYC (ken uw klant) maatregelen. Dat brengt met zich mee het uploaden van een scan van je ID, een betaling van 1 cent doen, een selfie uploaden enz enz.
 5. Nadat de aanmelding is gelukt en de wallet geïnstalleerd is, kan de aankoop beginnen. Bij een broker als Bitonic kan typisch de aankoop onmiddellijk betaald worden met iDeal (zoals bij elke webshop). Bij een exchange dient eerst geld overgemaakt te worden, dus dat kan soms een werkdag in beslag nemen voordat je euro's bij de exchange gearriveerd zijn. Bij een exchange hoef je niet alle euro's meteen in Bitcoin om te zetten. Op het moment dat je een positief saldo bij de exchange bezit, kan je beginnen met Bitcoin aankopen te doen, en dat kan in deel-aankopen. Heb je 500 euro overgemaakt, kan je als eerste stap bijv voor 100 euro Bitcoin kopen.
 6. Bij een broker geef je aan voor hoeveel euros aan Bitcoin je wilt kopen en je dient in het formulier een ontvangst-adres van je wallet in te kopiëren. Dit doe je door in de wallet op de Receive- of Ontvangen knop te drukken en het adres dat dan verschijnt (beginnend met een 3 of bc1) te kopiëren en in het formulier te plakken. Druk op 'Koop' en betaal met iDeal binnen 10 minuten. Bij een exchange kan je Bitcoin gaan kopen zodra je euro's gearriveerd zijn. Gan naar het 'Trade' scherm, klik dan op 'Buy', en vul het juiste bedrag (hoeveelheid bitcoin) in.
 7. Het voordeel van een exchange is dat je koop (en verkoop) orders tegen een specifieke koers kan klaarleggen. Is de koers bijv. 58000 euro, dan kan je een kooporder invoeren tegen een koers van 57800 euro, zakt de koers, dan wordt die order uitgevoerd, ook al lig je ondertussen in bed te dromen van een koers van 1 miljoen...)
 8. Heb je bij een broker succesvol bitcoin gekocht, dan kan het van 10 minuten tot een uur duren voordat je de bitcoins in je wallet ziet verschijnen.
 9. Heb je bij een exchange Bitcoin gekocht, dan staan die zonder nadere handeling bij de exhange geparkeerd. Om ze naar je wallet over te hevelen (hetgeen Bitcoinwiki.nl aanbeveelt) die je een 'Withdrawel' uit te voeren. Zie de handleiding van je exchange. Kern is ook hier dat je een ontvangst-adres vanuit je wallet bij de exchange moet inkopiëren.
 10. Verkopen van Bitcoin (maar waarom zou je?) gaan als volgt: Bitcoin vanuit je wallet naar de broker of de exchange sturen, dan de verkoophandelingen doen. Houdt er rekening mee dat bijv bij Bitonic alle fiat-uitbetalingen om 14u worden gedaan, er kan dus tot 24u overheen gaan voordat je de euro's op je bank zijn bijgeschreven.


Voorkeursplatformen om Bitcoin te kopen[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande platformen voldoen aan een aantal eisen (zie onder de tabel), en verdienen daarom de voorkeur bij het kopen van bitcoin.

Voorkeursplatformen*
Type Platform Beschrijving
Broker Bitonic Eerste bedrijf dat in Nederland bitcoin aanbood. Bedenk waar je de bitcoin wil opslaan.
Broker Bittr Zit in Zwitserland, daardoor minder KYC-eisen. Bedoeld voor DCA. Bedenk waar je de bitcoin wil opslaan.
Handelsplatform Bl3p Dienst van Bitonic. Werkt met een orderboek, net als bij aandelen geef je dus een order in. Lightning ook mogelijk.
P2P HodlHodl Peer to Peer, dus iets complexer. Geen KYC. Lightning ook mogelijk.
P2P Peach Bitcoin Peer to Peer, dus iets complexer. Geen KYC. App verplicht.
Broker Pocket Bitcoin Zit in Zwitserland, daardoor minder KYC-eisen. Bedoeld voor DCA. Bedenk waar je de bitcoin wil opslaan.
P2P vexl Peer to Peer, dus iets complexer. Geen KYC. App verplicht.

*Eisen:

Overige platformen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn meer platformen en opties om bitcoin te kopen. Deze staan hieronder.

Platformen die (ook) bitcoin verkopen, maar niet de voorkeur verdienen
Type Platform Bezwaar
Broker Anycoin Direct Verkoopt ook andere munten; Opnemen niet mogelijk: je bezit de bitcoin niet
P2P Bisq Verkoopt ook andere munten; Wat complexer omdat het p2p is
Broker BCM (Bitcoin Meester) Verkoopt ook andere munten; Opnemen niet mogelijk: je bezit de bitcoin niet
ETF Bitcoin Tracker One Opnemen niet mogelijk: je bezit de bitcoin niet
Broker BitMyMoney Verkoopt ook andere munten
OTC Bitonic OTC Alleen voor grote bedragen (€100 000+)
Broker Bitvavo Verkoopt ook andere munten
Broker BLOX Opnemen niet mogelijk: je bezit de bitcoin niet
Handelsplatform Bux Crypto Opnemen niet mogelijk: je bezit de bitcoin niet
Broker Coinmerce Verkoopt ook andere munten
Broker Knaken Verkoopt ook andere munten
P2P Paxful Verkoopt ook andere munten; Wat complexer omdat het p2p is
P2P Primal Primair een Nostr-client maar met Lightning wallet waar je via o.a. Google play cards bitcoin kan kopen
ETF vanEck ETN Opnemen niet mogelijk: je bezit de bitcoin niet

Verschillende soorten aanbieders[bewerken | brontekst bewerken]

Bitcoin kun je kopen bij een broker of handelsplatform (exchange). Zorg dat je weet waar je in investeert voordat je koopt, investeer nooit meer dan je kan missen en bedenk hoe je jouw bitcoin wil opslaan.

Brokers / simpele-prijs aanbieders[bewerken | brontekst bewerken]

Meest eenvoudige manier om te kopen is via "simpele prijs"-sites.

Je geeft aan voor hoe veel euro je bitcoin wil kopen, en de site geeft een prijs. Na een betaling ontvang je je bitcoin.

Handelsplatform[bewerken | brontekst bewerken]

Handelsplatformen (exchanges) zijn de meest bruikbare manieren om Bitcoin middels een banktransactie, credit/debitkaart en soms ook Ideal aan te schaffen. De meeste handelskantoren richten zich op het kunnen wisselen van meerdere soorten cryptocurrencies.

Veelal heb je als je daar je Bitcoin laat staan deze niet in eigen beheer (not your keys, not your coins). Door wetgeving / regulering is het tegenwoordig bij de meeste exchanges benodigd om uitgebreid zoals met een identiteitsbewijs te veriferen alvorens omgewisseld kan worden. Sommige handelskantoren in Zwitserland maken het mogelijk om tot circa 1000 euro per dag zonder identificatie te wisselen.

Over The Counter (OTC)[bewerken | brontekst bewerken]

Over-the-Counter (OTC) handel in Bitcoin verwijst naar de directe peer-to-peer handel tussen twee partijen buiten de traditionele beurzen. In tegenstelling tot het gebruik van een openbaar orderboek op een reguliere cryptobeurs, gebeurt OTC-handel rechtstreeks tussen kopers en verkopers, vaak via bemiddeling van een tussenpersoon, een broker (makelaar)

Dit betekent dat deze orders "onzichtbaar" zijn voor de rest van de markt, en (grote) bitcoin-aankopen (of verkopen) hebben minder effect op de koers.

Andere redenen en kenmerken:

 • OTC-handel wordt vaak gebruikt voor grote transacties, waarbij grote hoeveelheden Bitcoin betrokken zijn. Omdat de transacties niet openbaar worden vermeld op een orderboek levert dit meer privacy op.
 • Aangezien OTC-transacties niet openbaar worden vermeld, hebben ze minder directe invloed op de marktprijs van Bitcoin. Grote transacties op reguliere beurzen kunnen leiden tot aanzienlijke prijsschommelingen, terwijl OTC-handel dit risico minimaliseert.
 • Vaak zijn één of meerdere market makers betrokken bij een OTC trade. Deze zullen proberen hun positie te hedgen door de tegengestelde trade te doen in andere spot- of futuremarkten.
 • OTC-handel stelt partijen in staat om onderhandelingen aan te gaan over prijs en voorwaarden. De koers ligt vaak hoger dan de "spotprijs".

Bij OTC-handel faciliteert een tussenpersoon het handelsproces. Deze tussenpersonen, zoals OTC-desks of brokers, brengen kopers en verkopers samen, onderhandelen over voorwaarden en vergemakkelijken de transactie. OTC-handel kan zowel online als offline plaatsvinden, afhankelijk van de voorkeur van de betrokken partijen.

Zie ook externe link: De Nederlandse Bitcoinpartij Bitonic biedt een OTC-optie


Peer to peer, zonder handelskantoor[bewerken | brontekst bewerken]

Het is mogelijk om via een Peer to Peer platform bitcoin te kopen. Peer-to-Peer Bitcoin handelsplatformen, zoals Bisq en HodlHodl, zijn gedecentraliseerde online marktplaatsen waar gebruikers direct met elkaar kunnen handelen zonder tussenkomst van een centrale autoriteit. Deze platforms faciliteren de koop en verkoop van bitcoins tussen individuele gebruikers, waardoor ze meer controle hebben over hun transacties.

Je koopt hier dus niet van/via een centrale partij, maar van een andere bitcoiner.

Voordelen Nadelen
P2P-platformen zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat er geen centrale instantie is die toezicht houdt op transacties. Dit draagt bij aan de filosofie van decentralisatie die Bitcoin kenmerkt. In vergelijking met grote gecentraliseerde beurzen kunnen P2P-platformen soms een lagere liquiditeit hebben, wat betekent dat het moeilijker kan zijn om kopers of verkopers te vinden.
Gebruikers behouden een hoger niveau van privacy, aangezien ze niet verplicht zijn persoonlijke informatie te delen met een centrale entiteit. Dit staat in contrast met gecentraliseerde beurzen die vaak identificatie vereisen. Voor nieuwe gebruikers kan het even duren om bekend te raken met het P2P-handelsproces, vooral als ze gewend zijn aan het gemak van gecentraliseerde beurzen.
P2P-platformen bieden vaak verschillende betaalopties, waardoor gebruikers flexibiliteit hebben bij het uitvoeren van transacties. Omdat gebruikers rechtstreeks met elkaar handelen, is er een element van vertrouwen en risico betrokken bij P2P-transacties. Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om fraude te voorkomen.
Doordat er geen tussenpersoon is die bemiddelingskosten rekent, kunnen transactiekosten over het algemeen lager zijn. Sommige P2P-platformen kunnen beperkingen hebben op basis van geografische locatie, waardoor het aanbod van handelspartners beperkt kan zijn.

ETF, via reguliere brokers[bewerken | brontekst bewerken]

Het is mogelijk om via de beurs in Bitcoin te beleggen. Althans, in de koers van Bitcoin, want de belegger ontvangt zelf geen bitcoin. Beleggen kan bijvoorbeeld via een ETF. De mogelijkheden verschillen per land waarin de belegger woont.

Voordelen Nadelen
Met dezelfde app (Binck, De Giro etc) waarmee de belegger gewoon is te beleggen, kan in Bitcoin (en andere crypto's) belegd worden. Beheerkosten, typisch 2%+ per jaar
Geen gedoe met wallets, 12/24 woorden back ups e.d. (Onduidelijke) risico's: wat als de firma achter de ETF failliet gaat of de fondsen gehackt worden?
Geen KYC, lastige vragen van de bank, al dan niet tijdelijke blokkeringen van rekening etc. Valuta kosten, als je een tracker koopt die in USD of SEK gehandeld wordt.
Je kan short beleggen (mikken op koersdaling van Bitcoin) Je bezit je bitcoin niet: Not your keys, not your coins
Voor bedrijven: de administratie is een stuk simpeler, de statement van de waarde op 31 december kan in de boeken worden opgenomen;

Strategie[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden verschillende strategieën gebruikt om bitcoin te kopen. Hieronder vind je er een aantal.

Let op: De via/op de Website verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. Deze is ook niet bedoeld om u aan te zetten tot het (ver)kopen van bitcoin of het afnemen van een dienst, noch als basis voor een beleggingsbeslissing. De waarde van beleggingen kan fluctueren.

Lump Sum[bewerken | brontekst bewerken]

Dit betekent simpelweg: in één keer een groot bedrag kopen.

 • Voordeel: één keer doen, niet naar omkijken
 • Voordeel: eenmalig transactiekosten
 • Nadeel: gevoeliger voor koersschommelingen.

Dollar-cost averaging (DCA): het periodiek kopen van Bitcoin[bewerken | brontekst bewerken]

Dollar-cost averaging betekent dat je een vast moment afspreekt om te kopen, bijvoorbeeld elke woensdag voor 50 euro kopen. Als je periodiek koopt dan heb je op de langere termijn minder last van koersschommelingen.

 • Voordeel: Minder last van schommelingen
 • Nadeel: Vaker transactiekosten maakt dit duurder. Oplossing kan zijn om te wachten totdat je een groot bedrag op een exchange hebt staan en dan pas (onchain) terug te sturen.
 • Nadeel: Meer werk dan Lump Sum

Er zijn verschillende diensten die je hierbij kunnen helpen:

DCA-diensten
Geen KYC nodig (niet nodig om je persoonsgegevens door te geven) Persoonsgegevens doorgeven (KYC)
Niet bewaard bij dienst
 • Bittr(lage fees, wel KYC bij meer dan 900 euro per 2 dagen)
 • Bits van Bitonic (onderin Bitonic-account)
 • Bitvavo
 • Kraken.com
 • Zelf script Bitcoin DCA draaien, kopen bij BL3P
 • Relai (relatief hoge fees, Zwitserland)
Bewaard bij dienst

Let goed op de kosten. Doordat vrijwel alle DCA-diensten on-chain transacties doen zijn de kosten vaak hoog.

Mix Lump Sum en DCA[bewerken | brontekst bewerken]

Je zou een DCA-strategie kunnen aanhouden en bij een verlaging lagere eurowaarde Lump Sum extra bij kunnen kopen.

Op basis van Technische Analyse (TA) / markt timen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn mensen die beweren dat ze prijzen kunnen voorspellen, of de markt kunnen timen. Op de lange termijn is het de vraag of het werkt om aannames te doen over de markt. Om deze reden kiezen veel mensen die lange termijn in bitcoin gaan voor een DCA-strategie.

Moet ik nu (ver)kopen?[bewerken | brontekst bewerken]

Variaties op deze vraag, met hetzelfde antwoord, zijn: "waar gaat de prijs naartoe?", "Op welke prijs zal ik kopen?" en "Wat is een goeie prijs om te kopen?"

Er is niemand die je antwoord kan geven op die vraag. Geloof niemand die een prijsvoorspelling doet. Want niemand weet wat de prijs gaat doen. Ook Technische Analyse (TA) gaat je hier geen goed antwoord op geven.

Als je meer op de lange termijn kijkt kan het verstandig zijn om een DCA-strategie aan te nemen. Zie hierboven.