Nostr

Uit BitcoinWiki.nl

Nostr is een communicatie-protocol waarbij gebruikers (via clients) met behulp van private-public key paren voor de identificatie en authenticatie met elkaar berichten kunnen uitwisselen via relays (die de berichten niet kunnen inzien) die voor de transmissie zorgen. Nostr is het acroniem voor Notes and Other Stuff Transmitted by Relays.

Gebruikers identificeren zich met een private sleutel die je kan beschouwen als het wachtwoord om in te loggen. De publieke sleutel is je 'ontvangst'-adres, een flinke hoeveelheid tekens, startend met npub. Een voorbeeld is npub1a2cww4kn9wqte4ry70vyfwqyqvpswksna27rtxd8vty6c74era8sdcw83a, de publieke sleutel van financieel analist Lyn Alden. Je hoeft enkel je private sleutel zorgvuldig te bewaren, want je publieke sleutel wordt uit je private sleutel gegenereerd. De private sleutel begint met 'nsec..' en die houdt je geheim.

Het startpunt is berichtenuitwisseling tussen 2 adressen, vergelijkbaar met een mail of 1-op-1 chat. Maar op basis van het simpele Nostr protocol kunnen verschillende toepassingen worden gebouwd. De meeste ontwikkeling is nu gericht op het ontwikkelen van clients die de functie van Twitter nabouwen, waarbij berichten kunt delen met de wereld. Anderen kunnen je dan 'volgen'. Maar ook andere functionaliteit wordt gebouwd zoals groep-chats die we vanuit Telegram kennen. Maar elk soort bericht kan worden gedeeld, dus ook een schaak-client is al in ontwikkeling.


Onderdeel van de Twitter-alternatieven is een op Bitcoin Lightning gebaseerd betalingssysteem in het Nostr netwerk. Waar we in Twitter 'likes' gebruiken, kunnen we in Nostr met Zaps, satoshi's sturen voor een tweet. Hiermee is value-for-value' publishing mogelijk, waarbij een lezer de auteur voor haar werk betaalt met een (micro) betaling, buiten het reguliere geldsysteem om uiteraard.

Dit is de reden waarom veel bitcoiners actief zijn op Nostr. Een andere belangrijke gebruiker is Jack Dorsey, de originele oprichter van Twitter en Bitcoin aanhanger. Hij heeft de ontwikkeling van Nostr een flinke stimulans gegeven door in december 2022 een bedrag van 14 BTC te schenken om ontwikkeling binnen Nostr te stimuleren.


NIP05 identifier: Binnen Nostr worden nieuwe functies aan het protocol toegevoegd via NIP's: Nostr Implementation Possibilities. Deze documenteren wat geimplementeerd kan worden door Nostr-compatibele relay en client software. Een voorbeeld daarvan is NIP05. Omdat de publieke sleutel moeilijk te onthouden is, zijn er een services in het leven geroepen die verkorte adressen genereren en daarvan een gids (directory) aanhouden. Nostrplebs is zo'n service. Het gegenereerde adres lijkt erg op een e-mailadres. Zo heeft Mike Odell als NIP05 identifier: odell@werunbtc.comz.

Omdat het een open protocol is, worden verschillende clients ontwikkeld. En omdat het protocol op zich redelijk eenvoudig is, gaan de ontwikkelingen snel. Zo zijn er veel clients en in verschillende ontwikkeltalen, voor verschillende platformen. De meest populaire clients zijn:

Aan de slag[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Kies een client (app of browser-based) en open deze. Een aantal relays worden standaard gevuld.
  2. Genereer een private key-public key pair. Bewaar je keys goed en deel je private key (nsec...) niet ! (je kan met je private key inloggen op verschillende clients)
  3. Maak een NIP05 identifier (optioneel, maar handig), via Nostrplebs bijv.
  4. Vind mensen om te volgen of om berichten te sturen. Een goed startpunt is de Nostr Nederland Volglijst npub1n0strrg4pc30g4zjf8kdl69e8d6efr896vrrkqyk080amf84vfksd74jz0

Zelf een Nostr Relay draaien[bewerken | brontekst bewerken]

Ook kan je zelf een Nostr relay draaien. Hier is niet veel hardware capaciteit voor nodig. Zo heeft Umbrel, de populaire home server software die veel bitcoiners gebruiken om hun bitcoin node of Lightning node thuis te draaien, onlangs ondersteuning toegevoegd voor Nostr relais. Eenmaal geïnstalleerd en verbonden met uw favoriete client, kan je inhoud posten via het Nostr-protocol en de gegevens opslaan op je eigen server en harde schijf.

Een relay heeft een url die begint met wss:// , bijv.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]


[pagina begonnen door henq@nostr.fan ]


K L A D vvvvvvvvv[bewerken | brontekst bewerken]

1) fix een NIP05 identifier* 2) en/of drop je pubkey hier 3) deel deze chat: https://t.me/nostrnederland 4) ⚡️⚡️


  • nostrplebs.com, getAlby.com, of vraag hier naar noderunners.org (no shitcoins)

de link met bitcoin : Zaps, bitcoin-npubs enz?

nostrverified.com

Find your Twitter followers on Nostr: https://nostr.directory

nProfile

https://github.com/easydns/wp-nostr-nip05 Wordpress plugin waarmee je een eigen NIP-05 service op jouw (wp) domein realiseert.

Mostr: a fediverse -nostr bridge

tenor.com : een GIF image server (te gebruiken in een note) ala Giphy (van Facebook...). Maar dan dus niet van Facebook.

https://habla.news

wss://nostr-pub.wellorder.net

Longform notes: https://blogstack.io/u/npub16zxfxy5ltnp992gp006jlyy9qc93qanzpfvv66fznvc7xul0ej0suk5dzc

https://stats.nostr.band - statistieken van het Nostr netwerk

nostr.build - upload images (voor je profile pic, bijv).

fjiaf ? - bedenker van Nostr

Jack Dorsey , Twitter mede-oprichter en voormalig Twitter ceo , doneerde xxxxx dollar om Nostr van de grond te krijgen.

https://nodeless.io - payments of online shops

nprofile1 -