Bitcoin kopen

Uit BitcoinWiki.nl

Wil je voor de eerste keer kopen? Lees eerste hulp bij bitcoin kopen.

Partijen waar je als Nederlander Bitcoin kan kopen
Aanbieder Verkoopt bitcoin Verkoopt lightning In NL gevestigd Opmerking Custodial/Non-custodial P2P Opnemen bitcoin mogelijk Registratie DNB
Anycoin Direct Simpele prijs Nee Ja Custodial Nee Ja Ja
Bisq Simpele prijs Ja Nee Geen ID uploaden. Peer-to-peer, je koopt bitcoin van individuen Non-custodial Ja Ja N.v.t.
Bitcoin Meester Simpele prijs Nee Ja Custodial Nee Ja Ja
Bitcoin Tracker One Tracker ETP Nee Nee (Zweden) Tracker, aanschaffen via een reguliere broker, als deGiro of Binck. Zie verder als bij VanEck Custodial Nee Nee Ja
BitMyMoney Simpele prijs Nee Ja "Bitcoinsparen" mogelijk met automatische overschrijving Custodial Nee Ja Ja
Bitonic Simpele prijs Nee Ja 100% Bitcoin Non-custodial Nee Ja Ja
bittr Simpele prijs Nee Nee Geen ID uploaden tot 999CHF (of die hoeveelheid aan euro) per dag. 100% bitcoin, automatische DCA Non-custodial Nee Ja N.v.t.
Bitvavo Exchange Nee Ja Custodial Nee Ja Ja
Bitonic Exchange Ja Ja Product van Bitonic Custodial Nee Ja Ja
BLOX Simpele prijs Nee Ja Product van BTC Direct Custodial Nee Nee Ja
Bux Crypto Exchange Nee Ja Custodial Nee Ja Ja
Coinmerce Simpele prijs Nee Ja Custodial Nee Ja Ja
HodlHodl Exchange Ja Nee Geen ID uploaden. Peer-to-peer, je koopt bitcoin van individuen Non-custodial Ja Ja N.v.t.
Knaken Simpele prijs Nee Ja Custodial Nee Ja Ja
Noones Exchange Ja Nee Non-custodial Ja Ja N.v.t.
Paxful Exchange Ja Nee Non-custodial Ja Ja N.v.t.
Peach Bitcoin Exchange Ja Nee Non-custodial Ja Ja N.v.t.
Pocket Bitcoin Simpele prijs Ja Nee Geen ID uploaden tot 950 euro per dag. 100% bitcoin, automatische DCA Non-custodial Nee Ja N.v.t.
Primal Simpele prijs Ja Nee Primal is in de basis een Nostr client maar komt met een ingebouwde lightning wallet en exchange waarbij voor kleine bedragen via o.a. Google play cards aangeschaft kan worden Custodial Nee Ja N.v.t.
Relai Simpele prijs Voor beta deelnemers Nee Geen ID uploaden tot 1000 euro per dag. 100% bitcoin, automatische DCA Non-custodial Nee Ja N.v.t.
SATOS Simpele prijs Nee Ja Non-custodial Nee Ja Ja
vanEck ETN Tracker Nee Ja Tracker, aanschaffen via een reguliere broker, als deGiro of Binck. Je investering wordt gebackt door bitcoin op de balans van de broker. Je investering volgt dus de de koers van bitcoin, maar de bitcoin zijn technisch niet jouw eigendom. Let op; Bij de meeste brokers moet je een examen doen om aan te tonen dat je bekend bent met de risico's. Brokers rekenen bewaarkosten en zijn gehouden aan openingstijden van de beurs waarop de vanEck tracker is aangekocht. Onderzoek goed welke voorwaarden van toepassing zijn bij jouw broker. Custodial Nee Nee Ja
vexl Exchange Ja Nee Alleen ontmoeten in persoon op fysieke plekken / evenementen Non-custodial Ja Ja N.v.t.

Tips voor veilig handelen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Gebruik nooit geadverteerde resultaten om naar een beurs te gaan
 • Controleer altijd goed het domein waar je zit (je zit nu op bitcoinwiki.nl), en of dat er juist uit ziet
 • Controleer altijd of je https gebruikt (groen slotje)
 • Gebruik goede 2-factor-beveiliging, bijvoorbeeld met een App. SMS is onveilig.

Strategie[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden verschillende strategieën gebruikt om bitcoin te kopen. Hieronder vind je er een aantal.

Let op: De via/op de Website verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. Deze is ook niet bedoeld om u aan te zetten tot het (ver)kopen van bitcoin of het afnemen van een dienst, noch als basis voor een beleggingsbeslissing. De waarde van beleggingen kan fluctueren.

Lump Sum[bewerken | brontekst bewerken]

Dit betekent simpelweg: in één keer een groot bedrag kopen.

 • Voordeel: één keer doen, niet naar omkijken
 • Voordeel: eenmalig transactiekosten
 • Nadeel: gevoeliger voor koersschommelingen.

Dollar-cost averaging (DCA): het periodiek kopen van Bitcoin[bewerken | brontekst bewerken]

Dollar-cost averaging betekent dat je een vast moment afspreekt om te kopen, bijvoorbeeld elke woensdag voor 50 euro kopen. Als je periodiek koopt dan heb je op de langere termijn minder last van koersschommelingen.

 • Voordeel: Minder last van schommelingen
 • Nadeel: Vaker transactiekosten maakt dit duurder. Oplossing kan zijn om te wachten totdat je een groot bedrag op een exchange hebt staan en dan pas (onchain) terug te sturen.
 • Nadeel: Meer werk dan Lump Sum

Er zijn verschillende diensten die je hierbij kunnen helpen:

DCA-diensten
Geen KYC nodig (niet nodig om je persoonsgegevens door te geven) Persoonsgegevens doorgeven (KYC)
Niet bewaard bij dienst
 • Bittr(lage fees, wel KYC bij meer dan 900 euro per 2 dagen)
 • Relai (relatief hoge fees, Zwitserland)
Bewaard bij dienst

Let goed op de kosten. Doordat vrijwel alle DCA-diensten on-chain transacties doen zijn de kosten vaak hoog.

Mix Lump Sum en DCA[bewerken | brontekst bewerken]

Je zou een DCA-strategie kunnen aanhouden en bij een verlaging lagere eurowaarde Lump Sum extra bij kunnen kopen.

Op basis van Technische Analyse (TA) / markt timen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn mensen die beweren dat ze prijzen kunnen voorspellen, of de markt kunnen timen. Op de lange termijn is het de vraag of het werkt om aannames te doen over de markt. Om deze reden kiezen veel mensen die lange termijn in bitcoin gaan voor een DCA-strategie.

Moet ik nu (ver)kopen?[bewerken | brontekst bewerken]

Variaties op deze vraag, met hetzelfde antwoord, zijn: "waar gaat de prijs naartoe?", "Op welke prijs zal ik kopen?" en "Wat is een goeie prijs om te kopen?"

Er is niemand die je antwoord kan geven op die vraag. Geloof niemand die een prijsvoorspelling doet. Want niemand weet wat de prijs gaat doen. Ook Technische Analyse (TA) gaat je hier geen goed antwoord op geven.

Als je meer op de lange termijn kijkt kan het verstandig zijn om een DCA-strategie aan te nemen. Zie hierboven.

Wisselmethoden[bewerken | brontekst bewerken]

Bitcoin kun je kopen bij een broker of handelskantoor (exchange). Zorg dat je weet waar je in investeert voordat je koopt, investeer nooit meer dan je kan missen en bedenk hoe je jouw bitcoin wil opslaan.

Handelskantoor[bewerken | brontekst bewerken]

Handelskantoren (exchanges) zijn de meest bruikbare manieren om Bitcoin middels een banktransactie, credit/debitkaart en soms ook Ideal aan te schaffen. De meeste handelskantoren richten zich op het kunnen wisselen van meerdere soorten cryptocurrencies. Veelal heb je als je daar je Bitcoin laat staan deze niet in eigen beheer (not your keys, not your coins). Door wetgeving / regulering is het tegenwoordig bij de meeste exchanges benodigd om uitgebreid zoals met een identiteitsbewijs te veriferen alvorens omgewisseld kan worden. Sommige handelskantoren in Zwitserland maken het mogelijk om tot circa 1000 euro per dag zonder identificatie te wisselen.

Over The Counter (OTC)[bewerken | brontekst bewerken]

Over-the-Counter (OTC) handel in Bitcoin verwijst naar de directe peer-to-peer handel tussen twee partijen buiten de traditionele beurzen. In tegenstelling tot het gebruik van een openbaar orderboek op een reguliere cryptobeurs, gebeurt OTC-handel rechtstreeks tussen kopers en verkopers, vaak via bemiddeling van een tussenpersoon, een broker (makelaar)

Dit betekent dat deze orders "onzichtbaar" zijn voor de rest van de markt, en (grote) bitcoin-aankopen (of verkopen) hebben minder effect op de koers.

Andere redenen en kenmerken:

 • OTC-handel wordt vaak gebruikt voor grote transacties, waarbij grote hoeveelheden Bitcoin betrokken zijn. Omdat de transacties niet openbaar worden vermeld op een orderboek levert dit meer privacy op.
 • Aangezien OTC-transacties niet openbaar worden vermeld, hebben ze minder directe invloed op de marktprijs van Bitcoin. Grote transacties op reguliere beurzen kunnen leiden tot aanzienlijke prijsschommelingen, terwijl OTC-handel dit risico minimaliseert.
 • Vaak zijn één of meerdere market makers betrokken bij een OTC trade. Deze zullen proberen hun positie te hedgen door de tegengestelde trade te doen in andere spot- of futuremarkten.
 • OTC-handel stelt partijen in staat om onderhandelingen aan te gaan over prijs en voorwaarden. De koers ligt vaak hoger dan de "spotprijs".

Bij OTC-handel faciliteert een tussenpersoon het handelsproces. Deze tussenpersonen, zoals OTC-desks of brokers, brengen kopers en verkopers samen, onderhandelen over voorwaarden en vergemakkelijken de transactie. OTC-handel kan zowel online als offline plaatsvinden, afhankelijk van de voorkeur van de betrokken partijen.

Zie ook externe link: De Nederlandse Bitcoinpartij Bitonic biedt een OTC-optie


Peer to peer, zonder handelskantoor[bewerken | brontekst bewerken]

Het is mogelijk om via een Peer to Peer platform bitcoin te kopen. Peer-to-Peer Bitcoin handelsplatformen, zoals Bisq en HodlHodl, zijn gedecentraliseerde online marktplaatsen waar gebruikers direct met elkaar kunnen handelen zonder tussenkomst van een centrale autoriteit. Deze platforms faciliteren de koop en verkoop van bitcoins tussen individuele gebruikers, waardoor ze meer controle hebben over hun transacties.

Je koopt hier dus niet van/via een centrale partij, maar van een andere bitcoiner.

Voordelen[bewerken | brontekst bewerken]

 • P2P-platformen zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat er geen centrale instantie is die toezicht houdt op transacties. Dit draagt bij aan de filosofie van decentralisatie die Bitcoin kenmerkt.
 • Gebruikers behouden een hoger niveau van privacy, aangezien ze niet verplicht zijn persoonlijke informatie te delen met een centrale entiteit. Dit staat in contrast met gecentraliseerde beurzen die vaak identificatie vereisen.
 • P2P-platformen bieden vaak verschillende betaalopties, waardoor gebruikers flexibiliteit hebben bij het uitvoeren van transacties.
 • Doordat er geen tussenpersoon is die bemiddelingskosten rekent, kunnen transactiekosten over het algemeen lager zijn.

Nadelen[bewerken | brontekst bewerken]

 • In vergelijking met grote gecentraliseerde beurzen kunnen P2P-platformen soms een lagere liquiditeit hebben, wat betekent dat het moeilijker kan zijn om kopers of verkopers te vinden.
 • Voor nieuwe gebruikers kan het even duren om bekend te raken met het P2P-handelsproces, vooral als ze gewend zijn aan het gemak van gecentraliseerde beurzen.
 • Omdat gebruikers rechtstreeks met elkaar handelen, is er een element van vertrouwen en risico betrokken bij P2P-transacties. Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om fraude te voorkomen.
 • Sommige P2P-platformen kunnen beperkingen hebben op basis van geografische locatie, waardoor het aanbod van handelspartners beperkt kan zijn.