Altcoins en waarde (Shitcoins)

Uit BitcoinWiki.nl

Naast Bitcoin zijn er ook andere coins, we spreken over ALTernatieve Coins (Altcoin). Het is wel duidelijk dat wij geloven dat Bitcoin uiteindelijk de enige keuze is. En als er goede projecten zijn, dat deze dan Bitcoin als onderliggende technologie (Base Layer) zullen gebruiken. Lees dan ook EERST de pagina over de unieke kenmerken van Bitcoin. Die vind je hier.

Maar het is wel van belang de Altcoins goed te kunnen beoordelen. Dat proberen we op deze pagina te doen.

Zie ook: De unieke kenmerken van Bitcoin


"Crypto"[bewerken | brontekst bewerken]

De termen "Crypto" en "Cryptovaluta"[bewerken | brontekst bewerken]

Ooit werd met crypto cryptografie bedoeld. Tegenwoordig wordt er vaak cryptocurrency mee bedoeld.

Het is aan te raden om de volledige term te gebruiken om verwarring te voorkomen.

Een cryptovaluta (of cryptocurrency) is een digitale valuta gebaseerd op cryptografie.

De term werd oorspronkelijk gebruikt om bitcoin te omschrijven, maar tegenwoordig duidt het vooral op het bredere ecosysteem aan cryptovaluta's (altcoins).

Sommigen beschouwen de term als verwarrend of misleidend, omdat het de indruk wekt dat altcoins vergelijkbaar zijn en tot dezelfde categorie behoren als Bitcoin.

Bitcoin is niet crypto[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeenschap wordt bitcoin als een klasse apart gezien, en wordt aangenomen dat het niet over bitcoin gaat, als crypto/cryptocurrency wordt genoemd.

De verhouding Bitcoin tegenover cryptocurrency[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel beide termen vaak door elkaar worden gebruikt, bestaan er fundamentele verschillen die door de Bitcoin-gemeenschap als cruciaal worden beschouwd.

 • Bitcoin, opgericht in 2009 door de pseudonieme persoon of groep Satoshi Nakamoto, staat bekend als de pionier en vaandeldrager van digitale valuta. Het is de enige gedecentraliseerde vorm van geld, gebaseerd op blockchain-technologie. Bitcoin beoogt een alternatief te bieden voor door overheden uitgegeven fiat-valuta, waarbij decentralisatie, schaarste en onafhankelijkheid centrale thema's zijn.
 • Cryptocurrency, aan de andere kant, is een bredere term die verwijst naar digitale activa die gebruikmaken van cryptografie voor beveiliging en die vaak worden verhandeld op cryptografische beurzen. Dit omvat een scala aan digitale tokens en munten, waarvan Bitcoin slechts een voorbeeld is. Ethereum, Ripple en Litecoin zijn enkele van de vele andere cryptocurrencies.
Verschillen[bewerken | brontekst bewerken]
 • Filosofie: Bitcoiners benadrukken vaak de filosofie van Bitcoin als een "hard geld" - een store of value met beperkte voorraad en gedecentraliseerde aard. In tegenstelling hiermee worden sommige andere cryptocurrencies vaak gezien als speculatieve activa zonder dezelfde nadruk op schaarste.
 • Toepassing: Bitcoin wordt primair beschouwd als een waardeopslag en een middel voor waardeoverdracht, terwijl sommige andere cryptocurrencies specifieke toepassingen hebben (anders dan geld).
 • Gokken en Speculatie: De term "crypto" wordt soms geassocieerd met speculatieve handel en gokpraktijken. Bitcoiners vermijden soms deze term om de nadruk te leggen op de principes van hard geld en gedecentraliseerde financiën.

Soorten Altcoins[bewerken | brontekst bewerken]

Je kan eenvoudig starten met een Altcoin. Het Bitcoin protocol is open source. Dus de software kan zo worden gekopieerd, (beperkt) aangepast en daarmee kan een alternatieve bitcoin, oftewel een altcoin worden gecreëerd.

Er zijn verschillende soorten altcoins. Uiteindelijk is de uitdaging om heel veel computers (en miners) dat nieuwe protocol te laten draaien. Deze zijn véél minder succesvol: het netwerkeffect van Bitcoin is te sterk. Zo zijn er afsplitsingen van Bitcoin met ook als doel een digitaal betaalmiddel te zijn. Voorbeelden van waarde-coins:

 • Litecoin is een altcoin die heel veel overeenkomsten heeft met Bitcoin en al heel lang operationeel is. Nieuwe technieken (software-updates) worden soms sneller binnen Litecoin ingevoerd. Het wordt een beetje gezien als het kleine broertje van bitcoin.
 • Bitcoin Cash is een ander voorbeeld. Dit is ontstaan in 2017 na een zwaar conflict over de blokgroote waarna een copy is getrokken van het Bitcoin protocol en alleen de blokgrootte is verhoogd.
 • XRP/Ripple is een aparte munt. Deze munt staat al jaren in de top-10 en positioneert zich als een protocol dat banken zouden gebruiken. Concrete toepassingen zijn niet te vinden, er zijn slechts enkele nodes die de transacties verifieren en het merendeel van de coins zijn in handen van de oprichters

Daarnaast kennen we nog andere altcoins die ieder een bepaald doel nastreven:

 • Smart Contracts: Ethereum is daarvan de belangrijkste, maar ook Polkadot, Cardano, Solana zijn voorbeelden. Deze faciliteren smart-contracts, de mogelijkheid om extra functionaliteit te kunnen programmeren. Denk aan algoritmes die op de blochchain kunnen worden uitgevoerd. Doel is om andere functies dan puur waardetransport te faciliteren (financiele dienstverlening, eigendomsrechten etc)
 • Stablecoins: Tether, USD coin. Digitale representaties van de dollar. Vooral gebruikt om te kunnen handelen
 • Memecoins: Dodgecoin als belangrijkste voorbeeld. Heeft eigenlijk geen waarde, maar populair door influencers

Valkuilen herkennen bij Altcoins[bewerken | brontekst bewerken]

In de altcoinwereld wordt veel gescamd en ge-pump-en-dumpt. Dit betekent dat de makers (of mensen om de coin heen) vrijwel altijd een zak van de betreffende coin bezitten. In tegenstelling tot Bitcoin kun je met een paar miljoen de koers van veel altcoins al flink bewegen. Groepen spreken af om de waarde op te pompen, de munt lijkt dan even een mooie winst te halen, maar uiteindelijk storten ze allemaal weer in (zeker tegenover bitcoin).

En als je dan een marketing campagne start om je Altcoin te pushen op YouTube, door influencers etc. met een mooie slogan als ‘de nieuwe bitcoin’. Het is er ook handig van nieuwkomers geld af te troggelen. Traders, mensen die graag frequent handelen en korte termijn winsten nastreven, handelen dan ook graag in altcoins.

Bij verdere analyse blijkt vaak dat de waarde van deze altcoins zo laag zijn dat er vaak over shitcoins wordt gesproken.

Op de korte termijn zijn er dus winsten te halen als je:

 • Groter risico wil nemen (dan bitcoin)
 • Voorkennis hebt van deze coins
 • De markt weet te timen (dit kan niemand)
 • Zin hebt om 24/7 het nieuws te blijven volgen: je wil per slot van rekening de eerste zijn die de coin verkoopt zodra het instort.

Maar als je serieus wilt kijken naar Altcoins, geven we hier wat informatie.

Om te helpen om de altcoins te kunnen beoordelen en te vergelijken met bitcoin kunnen we een aantal criteria bekijken. Daarmee hebben we de argumenten om al die coins langs de meetlat te leggen tegenover Bitcoin. Hier volgen een paar vragen die je kan stellen.

De hoeveelheid coins is bekend en ook wie ze heeft[bewerken | brontekst bewerken]

Met een bitcoin (of een aantal satoshis) ben je eigenaar van een stukje van het Bitcoin ecosysteem. En duidelijk is op welke manier de coins ooit in roulatie zijn gebracht en hoeveel er wanneer zullen bijkomen. Voor andere coins werkt dat vaak heel anders.

De eerste vraag is hoeveel coins er in totaal kunnen komen en wie dat bepaalt. Bij bitcoin staat dit keihard vast, bij andere coins is dat vaak onduidelijk. Je kunt dus een coin kopen, waar er extra kunnen worden gecreëerd.

De volgende vraag is welke manieren worden gebruikt om coins in circulatie te brengen. Als je later instapt door zo’n coin te kopen, moet je weten welk deel er al weggegeven is. Jouw deel is dan al verwaterd:

 • Startmoment: bij de start van het project wordt een deel van de coins al verdeeld onder de initiële partijen: de oprichters, de developers, de investeerders. Dit kan vaak al zo’n 70% van de coins zijn. Dit heet een pre-mine.
 • Pre-ICO: de mogelijkheid wordt geboden aan een selecte groep om al een deel van de coins aan te schaffen voordat het openbaar wordt verhandeld
 • Airdrop: onder bepaalde criteria worden coins weggegeven aan individuen. Soms als publiciteit, soms om ontwikkelaars te trekken.

Doordat de blockchain van Bitcoin door iedereen te downloaden is op normale hardware, en mining (vanwege proof of work) zorgt voor eerlijke uitgave, is dit bij Bitcoin (wél) controleerbaar.

Iedereen kan deelnemen aan het netwerk (Netwerkdecentralisatie)[bewerken | brontekst bewerken]

De kern van bitcoin is dat het decentraal is en iedereen met een investering van zo’n 200 euro en een paar uur, geholpen door een actieve community, in het bitcoin netwerk als node kan meedraaien. Aan het andere eind van het spectrum is een centrale SQL-database. Snel efficiënt, maar super centraal.

Vraag: hoe eenvoudig is het om zo’n node te draaien, wat zijn de apparatuureisen. En hoeveel zijn er nu actief en wie zijn de eigenaren daarvan.

Er is geen eigenaar of team dat zelfstandig de code kan aanpassen[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijk bij Bitcoin is dat de code geen eigenaar heeft, zelfs niet iemand die als eigenaar wordt gezien. Bij veel altcoins is er een team, een eigenaar of zelfs een bedrijf dat de code kan aanpassen. Dit betekent ook dat door die aanpassingen jouw investering geraakt wordt, en dat er (door overheden) íemand aan te spreken is om veranderingen te maken, of de chain te stoppen.

Binnen bitcoin worden besluiten over aanpassingen van het protocol gezamenlijk genomen. Dat kan soms lang duren (zie taproot) maar miners, developers en degenen die de nodes draaien bepalen of er updates plaatsvinden.

Maar die decentrale besluitvorming betekent óók dat er geen centrale instantie is die over aanpassingen kan besluiten. Er zijn ook voorbeelden waarbij centraal is besloten om transacties terug te draaien. Vaak met een goede verklaring, maar dat geeft toch een inbreuk op de decentralisatie.

Probeer een idee te krijgen hoe de besluitvorming verloopt.

Er vinden echte transactie plaats op het netwerk[bewerken | brontekst bewerken]

Het Bitcoin netwerk verplaatst waarde. Op BTCUSD 48522.21 (aggr.trade) kun je de grote waardeverplaatsingen per dag zien. Kun je ergens zien hoe actief het netwerk is EN ben je in staat om te zien hoe actief het netwerk is. Maar let op spooktransacties: als twee entiteiten veel heen-en-weer sturen, lijkt het een actief netwerk….

Je hebt óók het handelsvolume op de exchanges. Maar dat gaat over de crypto op zich. Voor Bitcoin is er  PER DAG in 2021 al een fors maal boven de 1 miljard dollar verhandeld (en op peildatum 1 september 2 keer boven de 3 miljard).

De community is actief en er is dialoog[bewerken | brontekst bewerken]

De kracht van een coin is ook de community die de coin verder ontwikkelt. Dat kan extra functionaliteit zijn, maar ook ondersteuning aan gebruikers. Je kan kijken naar Github. Hoe actief is de dialoog tussen developers, hoeveel contributors zijn er en hoeveel commits. Dat geeft een idee over de verdere ontwikkeling.

Telegram groepen geven ook een aardige indruk. En kijk dan met name of er groepen zijn die NIET over de prijs discussiëren, maar over inhoudelijke zaken (zoals de onderliggende techniek) of waar je elkaar kunt helpen.

Het betrokken team heeft ervaring in cryptografie en cryptomunten[bewerken | brontekst bewerken]

Bitcoin is ontstaan vanuit de techniek, maar uiteindelijk is het veel waard geworden. Die waarde trekt ook personen aan die een graantje willen meepikken. Het is belangrijk te kijken naar de achtergronden van de betrokkenen. Hebben ze een goed track-record, zijn ze technisch goed onderlegd, etc. Vaak geeft LinkedIn een aardig indruk.

De website heeft inhoudelijke content[bewerken | brontekst bewerken]

Natuurlijk kijk je naar de website van de coin. En het whitepaper kun je daar lezen en is concreet. Maar een hele fancy website terwijl andere criteria lager scoren is een rode vlag. Dat betekent dat de marketing afdeling veel ruimte krijgt en dat is veelal géén goed, maar een slecht teken.

En nog even dit: Altcoin als Ponzi[bewerken | brontekst bewerken]

We weten dat Bitcoin in de traditionele beleggingswereld wordt gezien als de tulpenmanie, ponzi-scheme etc. Dat is eenvoudig te verdediging door het hoge transactievolume en de waarde die dagelijks wordt uitgewisseld etc.

Maar de vraag is of dit óók te verdedigen is voor andere top-10 coins. Je kan de marketcap van de altcoins vergelijken met de waarde van bedrijven in de normale economie. En dan zou je je inderdaad kunnen afvragen of de waarde van de altcoin in relatie staat daarmee.

De marketcap lijkt dan een vreemde indicator. We nemen het totaal aantal coins in omloop MAAL de huidige prijs. Het is duidelijk dat wanneer alle coins op de markt zouden komen, die prijs direct omlaag zou gaan. Maar... als je in een coin stapt is die prijs wel wat jij er voor betaalt. Je kan je in elk geval eens afvragen of de waarde van een zo'n coin reeël is. Als voorbeeld (status 4 december 2021):

 • Is Solana (58B $) meer waard dan de rederij MAERSK of Honda ?
 • Is Cardano (43B$) evenveel waard als DELL computers ?
 • Is Doge (21B$) evenveel waard als Kellogg en meer waard dan NetApp ?