Koers

Uit BitcoinWiki.nl

De koers is de prijs van bitcoin die tot stand komt door vraag en aanbod en verandert voortdurend. In tegenstelling tot traditionele markten wordt bitcoin wereldwijd 24/7 verhandeld. Het meest gebruikt is de koers uitgedrukt in US dollars. Wat opvallend is, is dat de koers nogal varieert. Deze volatiliteit van de koers is voor veel nieuwe toetreders in bitcoin een nieuwe ervaring. Snelle stijgingen, maar vooral snelle en forse dalingen van de koers kunnen bitcoin bezitters verrassen.

Maar sinds de start van de handel van bitcoin is de koers schoksgewijs fors hoger geworden. In de beginjaren was de koers zo laag, dat veel bitcoin ook gewoon werd weggegeven. Maar langzamerhand werd duidelijk dat bitcoin steeds meer werd gezien als een 'store-of-value'. En dat in elke fase van de ontwikkeling duidelijker werd dat bitcoin, ondanks aanvallen en tegenslagen, steeds weer terugkwam en de koers zich uiteindelijk herstelde.

Een manier om naar de ontwikkeling van de koers in de tijd te kijken, zijn de fases van volwassenheid. In elke fase werd een volgend koersniveau bereikt (zie ook Historie)

  1. Cypherpunks spelen met de techniek
  2. Engineers gaan ermee aan de gang, de eerste keer als geld ingezet (pizza)
  3. Inzet voor wereldwijde betalingen zoals met gamers, maar ook Silkroad en Wikileaks
  4. Voorlopers zien de voordelen van de techniek, gebruik neemt toe. Inclusief variëren met altcoins
  5. Groei door consumenten die toetreden, maar ongeregeld waardoor fraude (FTX) en technische problemen met altcoins (Terra/Luna) forse problemen geven
  6. Regulering, inclusief ETF's zodat iedereen bitcoin eenvoudig kan toevoegen aan een beleggingsportfolio
fasering, gebruik en koersontwikkeling

Waar bekijken?[bewerken | brontekst bewerken]

Je kunt de huidige koers van Bitcoin op heel veel plekken bekijken.

Voorbeelden:

Sats omrekenen[bewerken | brontekst bewerken]

Op mempool.space kan je satswaardes omrekenen naar euro, en andersom. Ook op sat.trading is dit mogelijk.

Meme[bewerken | brontekst bewerken]

Kijk dan wat de koers doet

In verschillende Nederlandse Telegram kanalen is "de koers" een meme geworden. Vaak wordt er een sticker geplaatst waarna de actuele koers volgt geplaatst door CheeseRobot.