Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland

Uit BitcoinWiki.nl

Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) is een organisatie in Nederland die zich inzet voor het bevorderen van professionaliteit en integriteit binnen de Bitcoin-sector.

VBNL ziet een goed imago, betrouwbaarheid en vertrouwen, die als fundamentele pijlers worden beschouwd voor het succes van de Bitcoin-industrie.

Zie ook externe link: Website VBNL


Doel[bewerken | brontekst bewerken]

De voornaamste doelstelling van VBNL is het waarborgen van de kwaliteit van Bitcoinbedrijven in Nederland. Dit wordt bereikt door middel van zelfregulering, waarbij de industrie zelf normen en richtlijnen vaststelt en handhaaft om een hoog niveau van integriteit te handhaven. Daarnaast richt VBNL zich op het voorkomen en bestrijden van fraude die verband houdt met Bitcoin, wat de algemene reputatie van de sector ten goede komt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds haar oprichting in 2014 fungeert VBNL als een brug tussen de Bitcoin-sector en overheidsinstanties, evenals andere relevante organisaties. Deze nauwe samenwerkingen stellen VBNL in staat om een aanspreekpunt te zijn voor de sector en tegelijkertijd beleidsmakers en toezichthouders te voorzien van inzichten en informatie over de industrie.

Op 22 september 2023 heeft Bert de Groot de rol van voorzitter overgenomen van Patrick van der Meijde. Dit is tijdens de Cryptocast van 10 oktober 2023 bekend gemaakt.

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het bestuur bestaat uit:

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder een selectie bedrijven die zijn aangesloten:

Contacten[bewerken | brontekst bewerken]

VBNL heeft ook korte lijnen met belangrijke instanties zoals Team High Tech Crime van de Politie, het Openbaar Ministerie en de Nederlandse Betaalvereniging, waardoor zij een cruciale rol speelt in het helpen vormgeven van regelgeving en normen voor de Bitcoin-sector in Nederland.

In essentie is Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland toegewijd aan het creëren van een solide basis voor de groei en ontwikkeling van de Bitcoin-industrie in Nederland, waarbij integriteit en professionaliteit centraal staan in haar missie.