Timestamping

Uit BitcoinWiki.nl

Timestamping is een manier om vast te leggen dat iets (bijvoorbeeld een document) op een bepaald moment in de tijd bestond.

Omdat Bitcoin het krachtigste decentrale permissieloze netwerk is, kan Timestamping op het Bitcoinnetwerk worden gebruikt om te bewijzen dat bijvoorbeeld een foto op een bepaalde tijd bestond.

In de meest eenvoudige vorm werkt timestamping als volgt:

  1. Iemand heeft een document en creëert daar een cryptografische hash van.
  2. Iemand zet deze hash met een OP RETURN-transactie in de Blockchain.
  3. Zodra de transactie in een blok wordt gezet, ligt vast dat op dat moment in tijd, de hash bestond.
  4. Later is het bijvoorbeeld mogelijk om (door de transactie, hash en originele document te bekijken) te bewijzen dat een foto op een bepaald moment bestond

Opentimestamps[bewerken | brontekst bewerken]

Het project Opentimestamps.org biedt schaalbare timestamping aan. Meerdere mensen kunnen hun timestamp doorgeven aan servers, welke dan een Merkle proof berekenen van alle timestamps en slechts de Merkle Root op de blockchain zetten. Opentimestamps gebruikt ook een OP RETURN-transactie, maar door het samenvoegen van duizenden timestamps in één hash is het stukken efficiënter en goedkoper dan een transactie doen voor iedere timestamp.

Tweedekamerverkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

De uitslagen van de Tweede Kamer-verkiezingen van 2023 (Processen Verbaal) zijn door Sjors Provoost getimestamped en op de Blockchain gezet.

Zie ook externe link: Github: Processen verbaal-project