OP RETURN

Uit BitcoinWiki.nl

OP_RETURN is een softwarecode om data op te slaan in een bitcointransactie, om zo bijvoorbeeld Colored Coins en RGB smart contracts bij te houden. Deze code maakt het mogelijk om informatie in de vorm van tekst, afbeeldingen, hashes, of andere gegevens in de transactie te plaatsen zonder de noodzaak van het versturen van bitcoins naar een andere partij. Ook wordt de code gebruikt voor Timestamping.

De OP_RETURN-code stelt wallets en applicaties in staat om 80 bytes eigen data aan een blok toe te voegen.

Technische achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Een OP_RETURN wordt gebruikt zoals elke andere output van een transactie, met één groot verschil: waar bij een normale transactie bij de outputs de voorwaarden worden gesteld over hoe/wie deze outputs kan uitgeven, zijn OP_RETURN outputs niet uit te geven.

OP_RETURN-outputs zijn puur een code/instructie om wat data in een transactie te zetten. Omdat het niet uitgegeven kan worden kan een node kan OP_RETURN-data veilig weggooien, aangezien het niet gebruikt zal worden als input van een volgende/nieuwe transactie.

Op stackexchange is meer informatie te vinden.

Beperkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebruik van OP_RETURN heeft beperkingen. De hoeveelheid data die in één transactie kan worden opgenomen, is gelimiteerd om te voorkomen dat de blockchain onnodig groot wordt. Hierdoor wordt het vooral gebruikt voor het vastleggen van kleine hoeveelheden data.