PUB:Tesla accepteert betalingen in bitcoin – waarom andere bedrijven die stap waarschijnlijk niet snel zullen wagen

Uit BitcoinWiki.nl
Newsreader.jpeg

Dit is de reactie van BTCWiki.nl op "Tesla accepteert betalingen in bitcoin – waarom andere bedrijven die stap waarschijnlijk niet snel zullen wagen", een stuk van BusinessInsider op 2021-03-30.

Auteur: Shalini Nagarajan - Deskundige(n): Luke Sully


Onze reactie op het stuk van Shalini van Business Insider:


Voor bitcoin hebben de aankondigingen van de Tesla-miljardair grote gevolgen wat betreft transacties. Dat blijkt duidelijk uit statistieken van Google: zoekopdrachten rond termen als ‘investeren in bitcoin’ en ‘hoe handel je in cryptomunten’ zijn sinds januari met meer dan 1.000 procent gestegen, meldt Semrush.

  • Misleidend: Aantal transacties, google-zoekopdrachten zijn niet zomaar te linken met Tesla, er was veel meer groot nieuws rondom Bitcoin.

Plotselinge prijsschommelingen kunnen het vermogen van een klant om in bitcoin te betalen volgens haar negatief beïnvloeden.

De onderliggende prijsvolatiliteit is het meest directe risico voor zakenlieden

De stap moet worden gezien als een proef van de autoproducent voor betaalmechanismen, zegt hij.

  • Mening: Is een mening; anderen zien het als de goedkoopste manier om Bitcoin te bemachigen voor Tesla...

De vraag is in hoeverre bedrijven op hun gemak zijn om een valuta te accepteren die binnen een dag zoveel volatileit kent, zegt Anthony Denier, bestuursvoorzitter van Webull. “We zullen wellicht enkele bedrijven zien die de sprong wagen, maar de meeste ondernemingen zijn fiscaal conservatief en zullen niet snel op een trend als deze springen.”

  • Mening: Steeds meer bedrijven gebruiken bitcoin op hun balans tegen inflatieproblemen/waardevermindering, voor de lange termijn. Bitcoin accepteren voor producten is een manier om aan bitcoin te komen.

Om ervoor te zorgen dat transacties doorgang vinden bij cryptonetwerken, moet een klant doorgaans “mining” of “netwerk”-kosten betalen. Die kosten zijn standaard voor elke transactie, ongeacht het bedrag. De prijs varieert afhankelijk van behoefte op het netwerk en ligt momenteel rond 20 dollar. Dit element van de betaling maakt de blockchain-kosten van bitcoin onhoudbaar als betaalmiddel, zegt Kaspar.

  • Misleidend: Voor een auto van 40 duizend euro is 20 euro prima. Voor kleine(re) betaling is er het Lightningnetwerk, waar je betalingen doet met fracties van die kosten.
  • Zie ook: Lightning

De Amerikaanse belastingdienst IRS voegt nog een complicatie toe voor zakenlieden die belasting betalen in de VS: bitcoin wordt fiscaal gezien als bezit, niet als valuta, zegt Eric Christensen, chief payment officer bij e-commercefirma Digital River. “Dat betekent dat als je bitcoin accepteert, je de waarde ervan registreert op de transactiedatum als de waarde van dat bezit. Wanneer je het verkoopt, doe je dat wellicht met een winst of een verlies en dat moet allemaal worden opgegeven bij de IRS.”

  • Correct: Het is nog puzzelen hoe bedrijven het op de balans zetten. Tesla is het in ieder geval gelukt.

Regulering van digitale tegoeden is nog een heel grijs gebied