Bitcoin accepteren als winkel

Uit BitcoinWiki.nl

Het is goed mogelijk om als winkel bitcoin te accepteren als betaalmiddel. Als je veel kleine transacties zult verwerken (lage eurowaarde), bekijk dan eerst het verschil tussen On-chain en Off-chain transacties.

Zie Waar kan ik bitcoin uitgeven voor een overzicht waar je bitcoin kan uitgeven

  • Handmatig is het eenvoudigst, maar ook het meeste werk. Als ondernemer gebruik je je eigen bitcoinwallet, en als iemand wat bij je komt kopen maak je een ontvangstadres of Lightning invoice aan.
  • Er is software zoals BTCPayServer. Winkels draaien dit zelf. De software handelt betalingen af. Er zit een ingebouwde winkel in, en het integreert met WooCommerce, Shopify, Drupal, Magento en PrestaShop. Ook is het mogelijk zelf een "integration" te maken om te koppelen met je winkel.
  • De Nederlandse bedrijven BitKassa en Lightning Checkout helpen ondernemers met het ontvangen van bitcoinbetalingen.
  • Er zijn opties voor consumenten om betaalkaarten te gebruiken waar je (meestal via het VISA-netwerk) mee betaalt.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen zal je als ondernemer vaak nog neerzetten in euros of dollars. BTCPayServer en de oplossingen van BitKassa en Lightning Checkout regelen de fiat naar bitcoin conversie voor je. Zo kunnen je klanten een herkenbare rekeneenheid gebruiken. Zodra bitcoin meer geaccepteerd is, en mensen meer in bitcoinwaarde denken, kan je overstappen op prijzen in bitcoin. Als je europrijzen aanhoudt, overweeg dan ook in je voorwaarden op te nemen dat terugbetalingen gebeuren in europrijzen op het moment van terugbetalen.

Belastingen[bewerken | brontekst bewerken]

Uiteraard dien je voor omzet gemaakt in bitcoin, belasting te betalen.

Als u voor uw diensten of leveringen wordt betaald in cryptovaluta, moet u deze omrekenen naar euro’s. Het omgerekende bedrag rekent u tot uw omzet.

De belastingdienst heeft meer informatie.