Zelf minen

Uit BitcoinWiki.nl

Bitcoin wordt gedolven/gemined door middel van gespecialiseerde computers, bekend als ASIC's (Application Specific Integrated Circuits). Deze ASIC's worden voornamelijk ingezet door professionele miningbedrijven die grote investeringen doen om concurrerend te blijven in de steeds evoluerende wereld van Bitcoin-mining.

Maar wat als je deel wilt uitmaken van dit proces vanuit je eigen huis of kantoor?

Het landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Thuisminen, ook bekend als zelf minen, omvat het gebruik van relatief beperkte computercapaciteit en apparatuur om Bitcoin te delven. Dit staat in schril contrast met de grote clusters van ASIC's die door professionele miningbedrijven worden ingezet. Het doel van thuisminen blijft echter hetzelfde: het najagen van de beloningen die het Bitcoin-algoritme toekent aan degenen die een blok van transacties verifiëren en aan de blockchain toevoegen.

In een wereld waarin elke node kan deelnemen aan mining, kan thuisminen een uitdaging zijn. Het concurrentielandschap wordt gedomineerd door grote bedrijven met enorme investeringen in infrastructuur en rekenkracht. Voor de individuele thuisminer lijkt het een ongelijke strijd.

Zelf minen[bewerken | brontekst bewerken]

Wat heb je nodig?[bewerken | brontekst bewerken]

Miner[bewerken | brontekst bewerken]

De hardware / miner / computer rig  waarop je node draait. In de miner zit bij voorkeur een FPGA-chip (Field Programmable Gate Array) of als beste keuze een ASIC-chip (Application Specific Integrated Circuit). Laatsgenoemde levert de hoogste prestaties en is energiezuiniger dan andere chips.

De miners worden ook wel hashers genoemd.

Software[bewerken | brontekst bewerken]

De specifieke software die de miner aanstuurt. Vaak is deze al geïnstalleerd op de besturingschip.

Koeling[bewerken | brontekst bewerken]

Miners genereren veel warmte en zonder koeling lopen zij vast. Een koelvoorziening is dus een vereiste.

Computer[bewerken | brontekst bewerken]

Een computer analyseert en bewaakt de prestaties en onderhoudt communicatie met de mining pool.

Solo versus Pool minen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn twee benaderingen voor thuisminen: solo minen en pool minen.

  • Solo mining: Bij solo mining gaat de thuisminer zelfstandig aan de slag, zonder deel uit te maken van een miningpool. Hoewel dit een aantrekkelijk idee lijkt, gezien de mogelijkheid om de volledige beloning voor het gevonden blok te ontvangen, is de realiteit dat de kans op succes bijzonder klein is. Met de toenemende moeilijkheidsgraad van Bitcoin-mining is het vinden van een blok als individuele miner een zeldzaamheid geworden.
  • Pool mining: Pool mining biedt een alternatief voor de thuisminer. Door zich aan te sluiten bij een miningpool, bundelen individuele miners hun rekenkracht en vergroten ze gezamenlijk hun kans op het vinden van een blok. Als een blok wordt gevonden, wordt de beloning verdeeld over de deelnemers van de pool, in verhouding tot hun bijdrage aan de totale rekenkracht van de pool. Hoewel dit betekent dat de individuele beloning kleiner is, vergroot het de regelmaat van inkomsten voor de miners.

Overwegingen voor Thuisminers[bewerken | brontekst bewerken]

Voor wie overweegt om thuis Bitcoin te gaan minen, zijn er enkele belangrijke overwegingen:

  • Kosten en baten: Het miningproces gaat gepaard met aanzienlijke kosten voor elektriciteit, koeling en hardware. Het is essentieel om een grondige kosten-batenanalyse uit te voeren om te bepalen of thuisminen winstgevend is.
  • Technische vereiste: Thuisminen vereist niet alleen gespecialiseerde hardware, maar ook enige technische kennis van het instellen en onderhouden van miningapparatuur en het beheren van miningsoftware.
  • Regelgeving en belastingen: Afhankelijk van de locatie kunnen er regelgevende en belastingimplicaties zijn voor het minen van Bitcoin. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de juridische aspecten voordat je begint.
  • Risico's en onzekerheden: De volatiliteit van de Bitcoin-markt en de onvoorspelbaarheid van mining-beloningen maken thuisminen tot een risicovolle onderneming.

Miners kopen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verschillende bedrijven in Nederland die miners verkopen, bijvoorbeeld: