Speculatieve Aanval (Speculative Attack)

Uit BitcoinWiki.nl

De Speculative Attack (speculatieve aanval) is de titel van een schrijven van Pierre Rochard uit 2014, toen uitgegeven door het Satoshi Nakamoto instituut.

In de kern gaat het erom dat het onvermijdelijk is dat fiat valuta's aangevallen worden Bitcoin, en daarbij de zwakte van de valuta, zoals lage rente en/of hoge inflatie als wapen hanteren.

Hoe werkt het in het kort: Leen (veel) geld tegen 0 rente, en koop daarvoor Bitcoin. Bitcoin stijgt in waarde, fiat daalt in waarde. Los je lening af door de koerswinst en herhaal het spelletje. Uiteindelijk zit alle waarde in Bitcoin en is de fiat leeggebloed.

Britse Pond en Soros, 1991[bewerken | brontekst bewerken]

Hij refereert in de blog post op het Nakamoto Institute aan de Speculative Attack tegen een valuta. Deze aanval is mogelijk als landen hun munten in bepaalde koers-verhouding proberen te houden, terwijl de verhouding van hun economieën de gekozen pariteit niet weerspiegelt. Het bekendste voorbeeld hiervan was de aanval van George Soros z'n hedge fund tegen het Engelse pond in 1991.

Al ruim 10 jaar voor de feitelijke introductie van de Euro was een aantal Europese landen aan het 'oefenen' om de onderlinge wisselkoers stabiel te houden. (Dat werd toen noodzakelijk geacht.) De koersen werden in een bepaalde bandbreedte van elkaar gemanaged, de 'slang'. Steeg bijvoorbeeld op de markt de koers van de DM (Duitse Mark) ten opzichte van de Franc, dan verkocht Frankrijk wat van haar DM uit haar reserves, daarmee de koers van de DM onder druk zettend. Met de marken werden dan eigen Francs uit de markt gekocht waarmee de eigen munt wat in waarde toenam.

Pierre Rochard 2014: Speculative Attack[bewerken | brontekst bewerken]

"De meerderheid zal Bitcoin niet graag omarmen, maar men zal gedwongen worden om Bitcoin te kopen. Gedwongen door de economische werkelijkheid... Omdat niemand nog je fiat geld aan wil nemen." Vrij vertaal een quote uit het artikel van PR.

Het is goed te beseffen dat toen dit artikel verscheen in juli 2014, Bitcoin's koers was gehalveerd van all time high op $1300 een half jaar eerder. En toen voorzag Rochard eigenlijk wat Micheal Saylor 6 jaar later zou doen.

Rochard ziet 3 fasen in de Bitcoin-adoptie:

  1. Speculanten beleggen in feite nog voorzichtig, 'niet meer dan je kan missen';
  2. Smart money, leveraged, met short tegen zwakke valuta; (Saylor)
  3. Hyperbitcoinization, alle valuta krijgen te maken met Bitcoin.

"The effect of people, businesses, or financial institutions borrowing their local currency to buy bitcoins is that the bitcoin price in that currency would go up relative to other currencies.[...] Only raising interest rates would be a sustainable solution, though it would throw the country into a recession."

Bitcoin wordt mainstream. Door gebrek aan kennis en vooringenomendheid zien sckeptici dit niet. Ze zoeken bij alkaar in deecho kamer naar argumenten waarom Bitcoin gedoemd is. Ze snappen ook niet dat solide geld het wint van zacht geld. Het is door de markt, specualieve aanvallen en valuta-crises dat Bitcoin steeds meer gaat domineren. Niet door zorvuldige analyses van technology journalisten en de gewone consument.Zie ook externe link: Artikel op Nakamoto Institute