PUB:Aantrekkingskracht van bitcoin leidt tot meer uitstoot

Uit BitcoinWiki.nl
Newsreader.jpeg

Dit is de reactie van BTCWiki.nl op "Aantrekkingskracht van bitcoin leidt tot meer uitstoot", een stuk van Nu.nl op 2022-01-13.

Auteur: Redactie - Deskundige(n): DNB


Aan dit stuk werkte de DNB mee, en medewerker Alex de Vries (zie Digiconomist).

Het stuk is op basis van een onderzoek van de DNB. Het gaat volledig voorbij aan hoe Bitcoin meewerkt aan een eerlijkere/betere wereld .

Hieronder wat reacties:


De totale door de bitcoin veroorzaakte CO2-uitstoot is in 2020 met een kwart toegenomen, terwijl het aantal transacties met 6 procent is gedaald.

  • Misleidend: In dit stuk, dat in 2022 wordt uitgebracht, wordt gesproken over 2020. In 2021 is een hoop veranderd, zo is er amper mining meer in China, wat vervuilender zou zijn.
  • Misleidend: Het nieuwsartikel neemt de tweede laag niet mee, waar veel meer transacties gebeuren. Het totaal aantal transacties is onbekend en kan (dus) niet worden gebruikt als meetpunt.

Zie ook: "Een bitcointransactie kost ZO VEEL energie/kWh!".

Volgens de berekeningen van de centrale bank werd door één transactie in bitcoins in 2020 gemiddeld 402 kilo CO2 uitgestoten.

  • Misleidend: Het is niet logisch om per transactie te berekenen, zie hieronder:
  • Zie ook: Energieverbruik

"Verdere groei van het energieverbruik is sterk afhankelijk van de bitcoinprijs", aldus DNB. "Als de waarde van cryptoactiva als bitcoin stijgt, trekt dat meer miners aan, die vervolgens meer elektriciteit verbruiken om crypto's te delven."

  • Misleidend: Het totale energieverbruik kan met deze redenatie inderdaad stijgen, maar per transactie zal het omlaag gaan. Zie ook het rekenvoorbeeld op de Digiconomist-pagina.
  • Zie ook: Digiconomist

DNB onderzocht de uitstoot om de klimaatimpact van de financiële sector inzichtelijker te maken.

Vergelijk energiegebruik

Zie ook Bitcoin en het energieverbruik is niet nodig want euro/goud/... werkt prima.