PUB:2 redenen om niet in bitcoin te beleggen

Uit BitcoinWiki.nl
Newsreader.jpeg

Dit is de reactie van BTCWiki.nl op "2 redenen om niet in bitcoin te beleggen", een stuk van IEX Geld op 9 feb 2021.

Auteur: Redactie - Deskundige(n): Geen


Fans roemen de cryptomunt vooral omdat het een schaars goed is en omdat de bitcoin steeds meer praktische toepassingen krijgt. The Motley Fool zet daar echter vraagtekens bij. Volgens de Amerikaanse website zijn er juist goede renenen om met een boog om bitcoin heen te lopen.

 • Dit is oud nieuws, inmiddels hebben ze voor 5 miljoen aan bitcoin op de balans gezet.


Er zijn momenteel 18,6 miljoen bitcoinmunten uitgegeven, en dat kunnen er uiteindelijk niet meer dan 21 miljoen worden. Dat lijkt op schaarste te duiden, maar is in feite niet meer dan een afspraak. Hoe onwaarschijnlijk het nu ook klinkt, de bitcoingemeenschap kan op een dag besluiten om te morrelen aan die productiebeperking.

 • De schaarste is één van de meest harde afspraken die er zijn.
 • De auteur baseert zich op Motley Fool, die hebben inmiddels bovenstaande ook beseft en hebben bitcoin gekocht.
 • De auteur noemt later in hetzelfde stuk dat er "geen sprake" is van oprekken van de 21-miljoen-limiet
 • Zie verder Mythes


Een ander argument dat de voorstanders van bitcoin gebruiken is dat een toenemend aantal bedrijven bereid is om de cryptomunt te accepteren als betaalmiddel. Het meest recente voorbeeld is Tesla, die daar deze week uitspraken over deed.

Maar zolang bitcoin vastzit aan een maximale uitgave van 21 miljoen munten, is uitgebreid gebruik in het economische verkeer een utopie, zo waarschuwt The Fool.

 • De munten zijn opdeelbaar in oneindig veel stukjes (momenteel bestaat 1 bitcoin uit 100 miljoen Satoshi, zie het als centen, maar dan veel kleiner.
 • Zie Mythes


In december 2017 hadden 1.000 mensen volgens Bloomberg News ongeveer 40% van alle circulerende bitcoinmunten in handen. In november had 2% van de bitcoinhouders 95% van alle virtuele munten in bezit.


Welke factoren - naast schijnbare schaarste - kunnen de explosieve prijsstijging van bitcoin eigenlijk verklaren? The Motley Fool wijst naar inefficiënte markten, emoties en technische analyse ("zolang de koers stijgt, stijgt de koers") als redenen voor de hype.

 • Vraag en aanbod; er is meer vraag dan aanbod, daarom gaan we omhoog.
 • Een asset die in 10 jaar van 0 naar 1 biljoen in market cap groeit zal altijd wat hobbels tegenkomen.


Omdat het grootste deel van het aanbod in handen is van een kleine groep, zijn de recente prijsschommelingen waarschijnlijk veroorzaakt door kleine speculanten en zogeheten program traders - professionele handelaren die gebruik maken van computeralgoritmes om met grote frequentie en snelheid te handelen.

 • Er is geen bewijs geleverd voor deze stelling


Het probleem met dit soort dunne handel is dat de koers net zo snel naar beneden kan doorslaan als naar boven. Je bent dus gewaarschuwd.

 • Er wordt dagelijks voor tientallen miljarden gehandeld, dit is geen "dunne handel".


<comments />