Cold storage

Uit BitcoinWiki.nl

Cold storage in Bitcoin verwijst naar een methode voor het veilig opslaan Bitcoin, waarbij de private keys (die nodig zijn om toegang te krijgen tot de bitcoins) volledig offline worden bewaard.

Deze aanpak staat in contrast met hot storage, waarbij de private keys online of op een apparaat met internettoegang worden opgeslagen. Cold storage is ontworpen om het risico van hacken, diefstal en andere beveiligingsproblemen aanzienlijk te verminderen.

Technisch[bewerken | brontekst bewerken]

Cold storage houdt in dat de private keys voor het beheren van bitcoins niet zijn verbonden met het internet. De meest voorkomende vormen van cold storage omvatten:

  1. Hardware Wallets: Dit zijn speciale apparaten die zijn ontworpen om private keys offline te genereren en op te slaan. Ze zijn vaak voorzien van beveiligingsfuncties zoals pincodes en back-up herstelzinnen. Populaire hardware wallets zijn onder andere Ledger Nano S, Ledger Nano X en Trezor.
  2. Papieren Wallets: Een papieren wallet is een fysiek document waarop de private key (en vaak ook het bijbehorende openbare adres) wordt afgedrukt. Dit document wordt offline bewaard en kan worden beveiligd in een kluis of een andere veilige locatie.
  3. Cold Storage op Geïsoleerde Computer: Een andere methode omvat het genereren van een private key op een computer die nooit met het internet is verbonden. Deze computer wordt vervolgens volledig geïsoleerd om de private key veilig te houden.

Voordelen van Cold Storage[bewerken | brontekst bewerken]

Cold storage biedt verschillende voordelen voor het beveiligen van cryptocurrencies:

  • Verbeterde Beveiliging: Omdat de private keys offline worden bewaard, zijn ze minder vatbaar voor hacks en online aanvallen.
  • Bescherming tegen Malware: Malware en virussen hebben geen toegang tot een offline opgeslagen private key.
  • Lange-termijn Opslag: Cold storage is ideaal voor langetermijninvesteringen omdat het risico van verlies als gevolg van online bedreigingen wordt geminimaliseerd.

Risico's en Overwegingen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel cold storage zeer veilig is, brengt het ook enkele uitdagingen met zich mee. Het is belangrijk om de private keys veilig te bewaren en te beschermen tegen fysieke schade of verlies. Als de private key verloren gaat, is het vrijwel onmogelijk om toegang te krijgen tot de bijbehorende bitcoins.