Bitcoin per satelliet

Uit BitcoinWiki.nl

Het Bitcoin netwerk groeit met 1 blok van 1 à 4 MB per 10 minuten. Per etmaal neemt de omvang van de Bitcoin blockchain met zo'n 300 MB toe. Dat is aardig wat data, vooral op locaties met een slechte internetverbinding kan dit een probleem zijn.

De firma Blockstream heeft een satelliet service opgetuigd die het mogelijk maakt de blockchain met een schotelantenne te ontvangen. Met standaard componeten verkrijgbaar bij de satelliet-tv boer en een computertje (bijv. Raspberry Pi), wat technische handigheid en een budget van 200 euro is dit werkend te krijgen. Uitleg hoe te maken (engels) op Hackernoon: Building Your Own Bitcoin Satellite Node

Europa wordt aangestraald door de geostationaire Telstar 11N satelliet, van oudsher bekend van de Eurovisie Songfestival uitzendingen.

Met deze satelleit-service kan overal op aarde de blockchain van Bitcoin actueel worden gehouden. Het versturen van Bitcoin, dwz het doen van een transactie, kan echter niet via de satelliet, het is immers éénrichtingsverkeer (satelliet --> schotel-ontvanger). Een bitcoin stransactie is in de regel maar een paar honderd bytes en kan eigenlijk met elke data-transportmiddel wereldkundig gemaakt worden, zelfs per SMS.

Leuke additionele dienst is het versturen van tekstberichten of kleine bestanden (< 1MB) via de satelliet. Dit kan tegen een geringe vergoeding, die met Lightning moet worden betaald. Hier is de wachtrij met berichten; https://blockstream.com/satellite-queue/ Uiteraard kan iedereen die met een schotel naar Blockstream's kanaal op de satelliet 'luistert' deze bestanden ontvangen. Is het bericht enkel voor een specifieke ontvanger(s) bedoeld, dient de tekst/het bestand versleuteld te zijn en de ontvanger(s) over de juiste decoderings-sleutel.

Webpagina bij Blockstream: https://blockstream.com/satellite/