Bitcoin Citadel

Uit BitcoinWiki.nl

Een Bitcoin Citadel gaat over een plek die gebaseerd is op de principes van Bitcoin en de daaruit voortvloeiende filosofieën.

In de Bitcoin-gemeenschap is het idee van een citadel een plek waar individuen hun financiële vrijheid kunnen behouden en beschermen in een wereld die gekenmerkt wordt door financiële instabiliteit, inflatie en controle door centrale autoriteiten.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Voor zover bekend is 'Bitcoin Citadel' voor het eerst gebezigd op Reddit, door Luka_Magnotta in 2013 in zijn post 'I am a time-traveler from the future, here to beg you to stop what you are doing.'. De post schetst een tijdreiziger die uit het jaar 2025 terugreist naar het jaar 2013 om de mensen te waarschuwen toch vooral te stoppen met het Bitcoin experiment. Want de maatschappij is dan heftig verdeeld geraakt in zij die Bitcoin bezitten en de meerderheid, die geen Bitcoin bezit. De bezitters hebben zich verschanst in zwaar bewapende wijken, ontstaan rond mining installaties, de rest aan hun schrale lot overlatend.

Het originele bericht is te vinden op archive.org, voor het gemak gekopieerd met toelichting in een telegra.ph pagina: 'I am a time-traveler from the future, here to beg you to stop what you are doing'. Hierin de eerst bekende definitie van een citadel:

 "What is a Citadel?" you might wonder. Well, by the time Bitcoin became worth 1,000 dollar, services began to emerge for the "Bitcoin rich" to protect themselves as well as their wealth. It started with expensive safes, then began to include bodyguards, and today,"earlies" (our term for early adapters), as well as those rich whose wealth survived the "transition" live in isolated gated cities called Citadels, where most work is automated. Most such Citadels are born out of the fortification used to protect places where Bitcoin mining machines are located. The company known as ASICminer to you is known to me as a city where Mr. Friedman rules as a king.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bitcoin Citadels worden gezien als bolwerken van financiële onafhankelijkheid. Hierbij staat het idee centraal dat Bitcoin als een gedecentraliseerd en oncensureerbaar betaalmiddel fungeert, waardoor individuen volledige controle hebben over hun financiën zonder afhankelijk te zijn van traditionele financiële instellingen.
  • Citadels benadrukken ook het belang van privacy en veiligheid. Dit kan zowel betrekking hebben op de bescherming van persoonlijke gegevens als op het veilig opslaan van bitcoin. Dit aspect is gericht op het minimaliseren van het risico op financiële surveillance en controle.
  • Het concept van Bitcoin Citadels is vaak verbonden met het idee van Bitcoin maximalisme, wat inhoudt dat Bitcoin als de enige ware en waardevolle cryptocurrency wordt beschouwd. Citadels worden gezien als bastions waar het gebruik van Bitcoin wordt gemaximaliseerd.

Bitcoin Citadel in Meme-Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Een onbekende grafische kunstenaar heeft een Citadel afgebeeld op basis van een schilderij van de bijbelse Toren Van Babel bewoont door kikkers van het type Pepe, populair in memes. Bij elke verdieping geldt een aantal bitcoins dat men dient te hebben. Zo brengt 10 Btc je tot Markies, 100 bitcoins maakt je tot Koning, prinsen en hertogen zitten daar tussen. 1000 Bitcoin maakt je tot keizer.

(auteur onbekend)

Pleb Citadel NL[bewerken | brontekst bewerken]

Pleb Citadel NL is een idee van Gurtis Blauw. Tijdens de Bitcoin Eindhoven-meetups heeft hij er eens over verteld.