Veelgestelde vragen

Uit BitcoinWiki.nl

Sommige vragen over Bitcoin blijven terugkomen. Hieronder een overzicht. Zoek ons op als je een vraag mist en deze wilt stellen aan ons.

Bitcoin kopen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook: Eerste hulp bij bitcoin kopen


Hoe begin ik met Bitcoin?[bewerken | brontekst bewerken]

Zodra je de concepten snapt en, kun je beslissen om bitcoin te kopen en hoe je jouw bitcoin wil opslaan.

Moet ik (nu) bitcoin kopen?[bewerken | brontekst bewerken]

Het antwoord op deze vraag kunt het beste van jezelf komen. Als iemand anders (of een wiki) zegt dat je bitcoin (of andere munten) moet kopen, wees dan wantrouwend. Doe je eigen onderzoek, kom zelf tot je conclusies. Zorg dat je eerst weet wat je koopt, door bijvoorbeeld door het anderen te vragen of hier op internet over te lezen (zoals deze wiki).

Zie verder deze pagina.

Ben ik te laat met bitcoin kopen?[bewerken | brontekst bewerken]

Als je denkt dat bitcoin alleen nog maar omlaag gaat in waarde op de lange termijn, dan is het antwoord 'ja'. Als je denkt dat bitcoin omhoog gaat in waarde op de lange termijn, dan is het antwoord op deze vraag 'nee'. Er zijn verschillende modellen die prijzen van meer dan $100.000 voorspellen. Echter, kunt niemand dit zeker weten, aangezien niemand de toekomst kunt voorspellen. Helpen aan een betere wereld kan een goede reden zijn om bitcoin te kopen.

Zie verder deze pagina.

Transacties en wallets[bewerken | brontekst bewerken]

Hoe kom ik aan een bitcoinadres?[bewerken | brontekst bewerken]

Een bitcoin wallet geeft je een bitcoinadres. Je hebt dus een wallet nodig voordat je bitcoin kunt ontvangen.

Is bitcoin anoniem?[bewerken | brontekst bewerken]

Bitcoin is deels anoniem. Zie Anonimiteit.

Waarom duurt het zo lang voordat mijn transactie is bevestigd?[bewerken | brontekst bewerken]

Gemiddeld elke tien minuten worden er ongeveer 2.000-2.500 transacties bevestigd. De transacties waarvoor een hogere fee wordt betaald, worden als eerst bevestigd. Transacties met een lage fee komen later dan transacties met een hoge fee. Als jouw transactie een lage fee heeft dan kan het dus langer duren. Als je een transactie-ID hebt kan je deze invoeren in een block explorer om jouw transactie te volgen.

Er kan een periode overheen gaan voordat je transactie binnen de bitcoin blockchain is geregistreerd. Een transactie wordt eerst in een wachtrij geplaatst met alle andere transacties die verwerkt willen worden. Die wachtrij is de mempool. Maar het kan zijn dat er meer transacties in de wachtrij staan dan kunnen worden opgenomen in het volgende blok. Bij het minen van het volgende blok bepaalt de miner dan welke transactie hij in het blok meeneemt. Logischerwijs zijn dat de transacties waar de miner het meest voor betaald krijgt.

Als je lang moet wachten, waren de transactiekosten waarschijnlijk te laag. Je kan de transactie opzoeken op mempool.space. Zo kan je zien hoeveel transactiekosten er zijn betaald. Drukke tijden en rustige tijden wisselen elkaar af, dus je kan wachten op een rustige tijd wanneer je transactie dan wel wordt opgenomen in het volgende blok.

In theorie wordt de transactie na 2 weken uit mempools verwijderd, maar hier kun je niet van uitgaan.

Wat als ik niet wil wachten op de bevestiging

Er zijn natuurlijk 2 partijen die een transactie hebben gedaan. Als je niet kan/wil wachten ligt het initiatief bij de verzender: hij heeft immers zijn waarde nog niet overgedragen. De verzender heeft daarbij een (te) lage fee ingesteld waardoor de transactie in de wachtrij blijft staan.

1.Hogere transactiekosten betalen: Replace by Fee

De verzender kan actie nemen om de transactie aan te passen naar een hogere fee. Dit is eenvoudig wanneer de transactie RBF (Replace by Fee) ondersteunt (dat kan je zien op de mempool.space-pagina). De verzender verhoogt de fee om hoger in de rangorde te komen zodat de bevestiging sneller plaatsvindt. kan je de fee verhogen.

Als ontvanger kan je dat niet en ben je afhankelijk van de verzender dus moet je een verzoek aan de verzender doen.

2. Onderbrengen bij de vervolg: Child pays for Parent (CPfP)

Je kan als ontvangende partij een vervolgtransactie plaatsten met een hogere fee. De miners moeten dan om met jouw nieuwe (dure) transactiekosten te verdienen, ook de oude transactie toevoegen aan een blok; Je nieuwe transactie mag per slot van rekening niet op basis van onbevestigde bitcoin gebeuren, daarom moeten alle bitcoin (dus ook jouw onbevestigde transactie) worden bevestigd. Dit proces heet Child Pays for Parent.

(de verzender kan ook de change CPFP'en. Maar dat is wat lastiger.)

Wat gebeurt er als ik een transactie maak met een extreem lage fee van 1 sat/vB?[bewerken | brontekst bewerken]

 • Dit is afhankelijk van de huidige drukte en geboden fees op het Bitcoin netwerk.
 • Als jouw transactie niet snel gemined wordt, blijft je transactie geldig, maar wordt na verloop van tijd uit de mempools gegooid. Meestal is dat als de transactie twee weken lang niet bevestigd is, maar dat is geen harde regel.
 • Je zult moeten wachten tot je transactie aan de beurt komt
 • Je kunt bij sommige wallets replace by fee gebruiken om de fee te verhogen. Dit is de goedkoopste optie.
 • Je kunt versnellen door de outputs (waar de bitcoin naartoe gaan) uit te geven. Dit heet CPFP. Deze optie is wat duurder dan replace by fee.

Waarom is blok X leeg? Er zitten zat transacties in de Mempool![bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lege Blokken

Staan de bitcoin op mijn wallet?[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Waar staan mijn bitcoin?

Wat als mijn hardwarewallet (ledger) veroudert en niet meer samenwerkt met de software?[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vraag kwam binnen via Telegram. Wat antwoorden:

 1. Ledger weet dat hun producten soms voor jaren in een kast/kluis worden gelegd, dus ze houden er rekening mee dat de producten ondersteund blijven.
 2. Mocht er iets mis zijn: je kan op hun downloadpagina oude versies van Ledger Live downloaden
 3. Als dat nog niet werkt, dan kan je je Ledger aan andere software koppelen, bijvoorbeeld Sparrow Wallet, die de oude versie dan nog wel ondersteunt (of je downloadt een oude Sparrow-versie)
 4. Als DAT ook allemaal niet werkt (kan mij niet voorstellen waarom, maar goed), dan is er nog de optie om de seed/backup te herstellen op een andere wallet.

Mijn wallet is digitaal, ik ben bang dat alles zomaar kan verdwijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Ook een vraag die via Telegram kwam. Wat antwoorden:

 • Als je wilt voorkomen dat je bitcoins door hacks worden gestolen, is het verstandig om je "spaar-bitcoin" niet op een online apparaat, zoals je computer of telefoon, op te slaan. In plaats daarvan is het raadzaam om een hardware wallet te gebruiken voor deze bitcoins. Dit biedt een hoger niveau van beveiliging omdat hardware wallets offline zijn en minder vatbaar zijn voor aanvallen via internet. Voor dagelijks gebruik van geld kun je een aparte wallet op je mobiele apparaat behouden, maar zorg ervoor dat het slechts een klein bedrag bevat dat je bereid bent te verliezen.
 • Zorg ervoor dat je de pincode en seeds van je hardware wallet veilig bewaart op een plaats waar alleen jij toegang toe hebt, bijvoorbeeld in een kluis.
 • Het gebruik van open source systemen stelt je in staat om de code van de wallet te inspecteren en verhoogt het vertrouwen in de veiligheid van de software. Als je zelf bekwaam bent in het lezen van code, is dat een bonus, maar zelfs als je dat niet bent, is het feit dat anderen de code kunnen controleren een belangrijk voordeel. Kies daarom wallets waarvan de broncode openbaar beschikbaar is en die een actieve gemeenschap hebben die de code onderzoekt en bijwerkt.
 • Het selecteren van populairdere wallets is een slimme strategie. Populaire wallets hebben meestal een grotere gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars, wat betekent dat er meer ogen zijn die de code en hardware inspecteren op kwetsbaarheden. Dit vergroot de kans dat eventuele problemen snel worden ontdekt en opgelost. Het is echter belangrijk om de populariteit niet als het enige criterium te gebruiken; zorg er ook voor dat de wallet aan je andere criteria voldoet, zoals open source zijn en geschikt zijn voor je behoeften.

Overheid[bewerken | brontekst bewerken]

Moet ik mijn bitcoin opgeven voor de belasting?[bewerken | brontekst bewerken]

Ja, bitcoin behoren tot vermogen in box 3. Voor iedereen geldt in box 3 een heffingsvrij vermogen, die afhankelijk is van persoonlijke omstandigheden. Als het vermogen niet hoger is dan het heffingsvrij vermogen dan hoef je geen belasting te betalen in box 3, en hoef je niet aan te geven wat de waarde is van je bitcoin. Ondanks dat je geen belasting hoeft te betalen moet je wel aangegeven dat je 'overige bezittingen' in box 3 hebt.

Zie ook externe link: Belastingdienst


Kan de overheid Bitcoin verbieden?[bewerken | brontekst bewerken]

In de westerse wereld niet echt. Transacties kun je zien als vrijheid van informatie, wat we in de westerse wereld heel belangrijk vinden. De overheid zou winkels kunnen verbieden bitcoin aan te nemen, maar als iedereen bitcoin wil blijven gebruiken dan kan het toch gebeuren.

Technisch kunt bitcoin niet zomaar worden gestopt en een idee kun je niet doden.

In het verleden hebben overheden dit al meermaals geprobeerd. Maar de handhaving blijkt keer op keer lastig. Een voorbeeld hiervan is Nigeria. Eerder heeft de overheid actief geprobeerd om Bitcoin te verbieden omdat ze moesten toegeven dat door het grootschalige gebruik van Bitcoin in Nigeria, hun eigen valuta waardeloos aan het worden was. Hierop volgde een ban, maar deze is meest recentelijk alweer opgeheven waarna de overheid heeft besloten om Bitcoin te reguleren. Vergelijkbare landen hierbij zijn geweest: Egypte, Marokko, Iran en Rusland.

Zie ook: Mythe: Bitcoin zal worden gestopt door de overheid


De koers[bewerken | brontekst bewerken]

Is de prijs / de koers van Bitcoin belangrijk?[bewerken | brontekst bewerken]

Ja, de prijs is de weerslag van de adoptie: hoe meer mensen bitcoin aanhouden, des te hoger de koers.

Een hogere koers verhoogt ook de veiligheid van het netwerk. Miners kunnen meer apparatuur aanschaffen hetgeen de hashing power tot ongekende hoogten opstuwt. (Zie 51% aanval)

Echter, een in korte tijd spectaculair omhoog schietende prijs is niet per se nodig en draagt bij aan de vergelijkingen met 'tulpenbollen manie' en andere opmerkingen in de pers. Het is daarom gezonder als de koers van bitcoin gestaag omhoog zou stijgen. Maar dat kan nu eenmaal niet altijd in een vrij markt zonder sturing.

Indien de prijs van bitcoin voor lange tijd zou dalen en op een steeds lager niveau zou verkeren, dan zou dat betekenen dat het aantal mensen dat bitcoin wil aanhouden af zou nemen. Maar er zijn geen redenen om aan te nemen dat dit gaat gebeuren. Bitcoin is te nuttig als oppotmiddel (store of value), om waarde door de tijd te transporteren en ook te nuttig om aan inflatie te ontsnappen, vooral in landen met een zwakke munt als Turkije en Argentinië.