Bitcoin node

Uit BitcoinWiki.nl
(Doorverwezen vanaf Mempool)

Nodes vormen het hart van het bitcoinnetwerk en houden de blockchain bij. Als je zelf een node hebt zie je alle transacties en (door miners gevonden) blokken voorbij komen. Je kan als node-eigenaar je eigen transacties controleren, je hoeft geen derde partij meer te vertrouwen om jou goede informatie te geven. Er zijn verschillende Bitcoin Node opties.

Wat doet een node[bewerken | brontekst bewerken]

Alle nodes ontvangen blok-informatie van anderen. Ze ontvangen nieuwe blokken, en controleren of deze zich aan de regels houden. Niet-geldige blokken worden genegeerd.

Volledige node[bewerken | brontekst bewerken]

Een volledige node is een volwaardig lid van het bitcoinnetwerk. Deze node heeft een volledige kopie van de blockchain (ongeveer 540GB aan blokken) en kan alle transacties die ooit zijn gedaan volledig terugvolgen.

Zelf een volledige node draaien is de enige manier om geen andere partijen te hoeven vertrouwen dat jouw transacties op een juiste manier gebeuren.

Lichtgewicht node[bewerken | brontekst bewerken]

Een lichtgewicht node ontvangt óók alle blokken, maar slaat ze niet volledig op. De node controleert of de blokken zich grofweg aan de regels houden en gooit daarna bijna alle transactie-informatie weg. De node bewaart enkel transactie-informatie van transacties die hem aangaan.

Een lichtgewicht node zal, als hij meer informatie nodig heeft, bijvoorbeeld over niet-opgeslagen transacties, altijd een derde partij moeten raadplegen.

Bij een lichtgewicht node stel je zelf in hoe veel data je wil opslaan, bijvoorbeeld 5GB.

Netwerk[bewerken | brontekst bewerken]

Alle nodes samen vormen het bitcoinnetwerk.

Mempool[bewerken | brontekst bewerken]

Iedere node heeft zijn eigen mempool. Deze mempool bevat transacties die nog niet in Blokken zijn opgenomen. Als jij een transactie ontvangt in je wallet dan zal die die eerst zien als onbevestigde transactie. Dit betekent dat de transactie slechts nog in de mempool zit. Je kan er nog niet van uitgaan dat de bitcoin veilig, van jou, is. Een miner zal de transactie toevoegen aan de blockchain. Zodra de transactie gevonden is zit het in een blok en noemen we het een bevestigde (confirmed) transactie (1 confirmation). Als er daarna weer een blok wordt gevonden heeft de transctie 2 bevestigingen (confirmations).


Zie ook: Aflevering 4 van de Beginnen met Bitcoin-podcast