PUB:Zouden bitcoins en andere cryptomunten moeten worden verboden?
Dit is de reactie van BTCWiki.nl op "Zouden bitcoins en andere cryptomunten moeten worden verboden?", een stuk van De Volkskrant op 2021-05-26.
Auteur: Peter de Waard - Deskundige(n):
Column van Peter de Waard. Een zeer eenzijdig verhaal, waar helaas compleet voorbij wordt gegaan aan de positieve kanten van Bitcoin, de betere toekomst die Bitcoin kan brengen. Zeer ongeïnformeerd over regulatie, en misleidend met quotes (over Nuis).
❝Misschien moeten topsporters tegen zichzelf in bescherming worden genomen, net als de rest, voordat iedereen gek wordt gemaakt.
- Misleidend: De auteur laat lijken alsof de investering door Nuis in Bitcoin een slechte is geweest. Als je het artikel met Nuis daadwerkelijk leest, zie je dat de bitcoin die Nuis kocht, verloren zijn geraakt door een hack van een platform ("bank"), niet door een probleem met Bitcoin.
- Zie ook: Bitcoin opslaan
- Misleidend: De auteur "vergeet" even te vermelden dat Nuis grote winsten maakte met bitcoin.
❝Cryptohandel is een maatschappelijke uitwas. Voordelen zijn er niet, alleen nadelen.
- Onwaar: Voordelen: mensen kunnen hun koopkracht bewaren tegen grote Inflatie, mensen in onvrije landen/regimes hebben financiële vrijheid.
- Zie ook: Een betere wereld met en door Bitcoin
❝Ten eerste is het een enorme energieverspilling. De Volkskrant meldde onlangs dat het mijnen van bitcoins evenveel elektriciteit vergt als een land als Chili of Nederland.
- Mening: Wie Bitcoin niet nuttig vindt, zal elke watt die er naartoe gaat niet nuttig vinden. Wie ziet dat Bitcoin een mooiere, groenere, toekomst gaat brengen, vindt het energieverbruik het mogelijk waard.
- Zie ook: Energieverbruik
❝De bitcoin is daarnaast ongeschikt als betaalmiddel. Dit heeft te maken met de extreme volatiliteit, waarbij de koers de ene dag met tientallen procenten stijgt en de volgende net zo hard daalt. Geen ondernemer kan een dergelijk valutarisico afdekken.
- Onwaar: Bitcoin wordt nog niet vaak als unit of account gebruikt; winkeliers drukken prijzen zonder probleem uit in euro en laten klanten de bitcoinkoers betalen. Winkeliers kunnen dan kiezen of ze bitcoin of euro aanhouden. Veel winkeliers kiezen voor de lange termijn voor Bitcoin. Dit is geen probleem voor winkeliers.
- Zie ook: Bitcoin accepteren als winkel
❝De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen omschreef de bitcoin als ‘een extreem inefficiënte manier om transacties af te wikkelen’. Het betaalmiddel is verworden tot speculatiemiddel.
- Onwaar: Zowel Yellen als de auteur begrijpen helaas niet dat Bitcoin voor heel veel mensen een veel efficiëntere manier is om transacties af te wikkelen. Er worden bedrijven op Bitcoin gebouwd, omdat het beter werkt dan het huidige geldsysteem. Met Lightning zijn (micro)transacties snel en efficiënt.
- Zie ook: Mythes
❝Ten derde wordt de koers continu gemanipuleerd. Iemand als Elon Musk kan met een enkele tweet de prijs laten exploderen of kelderen. En dat doet hij ook continu.
- Correct: Dit is nog een probleem inderdaad, totdat veel meer waarde in Bitcoin zit.
❝Ten vierde kan via bitcoin makkelijk zwart geld worden witgewassen.
- Onwaar: De auteur legt niet uit waarom hij dit denkt. Dit is niet makkelijk te doen, er is steeds meer regulatie. Ook is er weinig crimineel gebruik van Bitcoin.
- Zie ook: Mythes
❝En ten vijfde zijn op de markt talrijke ladenlichters actief, hackers die bitcoins proberen te verduisteren, zoals die van Nuis. Er is geen toezichthouder op de markt. Er zijn geen regels. Iedereen is uitgeleverd aan de heidenen.
- Misleidend: De auteur "vergeet" weer te vermelden dat het geen bitcoinprobleem was, waar Nuis tegenaan liep. Iedereen kan zelf zijn bitcoin veilig opslaan, dan is er geen counterparty-risk meer. Of gebruik maken van betrouwbare (Nederlandse) partijen.
- Onwaar: Er is toezicht. In Nederland was er zelfs te veel; Bitonic klaagde De Nederlandsche Bank aan dat het toezicht te ver ging en kreeg gelijk.
- Zie ook: Handelshuizen met registratie bij DNB
❝De cryptovaluta worden een steeds grotere plaag voor de wereld. Een soort financiële pandemie die moet worden bestreden. Internationaal kan binnen tweeëneenhalf uur een embargo tegen een land als Belarus worden aangekondigd. Misschien kan binnen diezelfde tijd ook de handel in cryptovaluta aan banden worden gelegd of liefst helemaal worden verboden.
- Mening: De auteur vergeet compleet te vermelden hoe Bitcoin de wereld beter maakt (en nog beter kan maken). Steeds meer mensen wonen in landen waar inflatie is van meer dan 10% per jaar, Bitcoin staat ze toe waarde op te slaan. Bitcoin zorgt ook dat mensen relatief goedkoop geld naar vrienden en familie kunnen sturen, zonder dat er toestemming nodig is van een bank/centrale partij, een groot voordeel voor remittancebetalingen.
- Zie ook: Een betere wereld met en door Bitcoin