Staking

Uit BitcoinWiki.nl

Staking (spreek uit: stee-king) is een proces in de wereld van cryptocurrencies waarbij gebruikers hun tokens vasthouden en vergrendelen in een blockchain-netwerk om het netwerk te ondersteunen en te beveiligen. In ruil daarvoor ontvangen ze beloningen in de vorm van extra tokens. Staking wordt vaak geassocieerd met proof-of-stake (PoS) en delegated proof-of-stake (DPoS) blockchain-consensusmechanismen, waarbij validators worden gekozen op basis van de hoeveelheid tokens die ze vasthouden en vergrendelen als onderpand.

Staking is niet van toepassing/bestaat niet op Bitcoin omdat het gebruikmaakt van het PoW-consensusmechanisme en geen validatorsysteem heeft zoals PoS-netwerken. Bitcoin miners verdienen bitcoins door wiskundige "puzzels" op te lossen en het netwerk te beveiligen, wat een andere benadering is dan staking, waarbij gebruikers tokens vasthouden en vergrendelen voor beloningen.

Waarom niet op Bitcoin[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de belangrijkste redenen waarom staking niet mogelijk is bij Bitcoin is omdat Bitcoin gebruikmaakt van het proof-of-work (PoW) consensusmechanisme. In PoW moeten miners wiskundige puzzels oplossen om nieuwe transacties op de blockchain te verwerken en nieuwe bitcoins te creëren. Miners investeren in krachtige hardware en concurreren om de eerste te zijn die de juiste oplossing vindt. Dit systeem vereist geen tokens om vast te houden of te vergrendelen, maar eerder rekenkracht en mining-machines die energie gebruiken.

Een andere reden waarom staking niet van toepassing is op Bitcoin is dat het geen systeem van "validators" heeft zoals PoS en DPoS-netwerken. In deze PoS-netwerken worden validators gekozen uit gebruikers die tokens vasthouden en bereid zijn ze te vergrendelen als onderpand. Deze validators spelen een actieve rol in het goedkeuren van transacties en het beveiligen van het netwerk. Bij Bitcoin worden miners beloond voor het vinden van nieuwe blokken en het beveiligen van het netwerk, maar er is geen vergelijkbaar concept van validators die tokens vasthouden en vergrendelen.

Maar mijn broker biedt toch Staking aan voor Bitcoin![bewerken | brontekst bewerken]

Als je broker het toch aanbiedt, dan kán dat voor bitcoin geen staking zijn volgens de definitie.

Wat wel kan is dat ze je bitcoin uitlenen en je de rente betalen, en dat staking noemen.

Risico's[bewerken | brontekst bewerken]

Vaak is het nodig om voor staking om de controle over je munten weg te geven aan een derde partij. Deze kan worden gehackt.

Als je zelf de sleutels in beheer houdt, dan is er geen risico van zo'n hack van een centrale partij.