PUB:Populaire bitcoin nachtmerrie voor milieu en klimaat

Uit BitcoinWiki.nl
Newsreader.jpeg

Dit is de reactie van BTCWiki.nl op "Populaire bitcoin nachtmerrie voor milieu en klimaat", een stuk van Reformatorisch Dagblad op 23 februari 2021.

Auteur: Bart van den Dikkenberg - Deskundige(n): Tim Swanson

Mining is het proces waarbij bijvoorbeeld nieuwe bitcoins ontstaan.

 • Misleidend: Mining doet veel meer. Onder andere het bevestigen van transacties


De mensen die deelnemen aan het netwerk van een cryptomunt worden vaak miners genoemd.

 • Nee: Iedereen met een Bitcoin node doet mee aan het netwerk, niet alleen de miners

Hoe meer een cryptomunt waard wordt, hoe lucratiever het minen van de virtuele valuta wordt.


 • Onwaar: Dit is niet 1:1 met elkaar verbonden. Als er meer mensen bitcoin willen zoeken (bijvoorbeeld omdat de prijs omhoog gaat), dan wordt het lastiger om te minen.
 • Onwaar: De auteur spreekt zichzelf ook tegen, later staat in het artikel "Hoe meer een cryptomunt waard wordt, hoe meer energie het kost om hem te minen."

Hoe meer mensen bitcoin gebruiken, hoe duurder de transacties worden. Meer dan vijf transacties per seconde kan het netwerk niet aan.

 • Onwaar: Vanwege de off-chain mogelijkheden zijn er geen beperkingen meer op het aantal transacties per seconde.


Overheden over de hele wereld stimuleren de bouw van ict-systemen die bitcoin of een andere cryptomunt minen. Deze systemen worden ook wel botnets genoemd.

 • Onwaar: Dit heten "Mining farms". De term botnets wordt hier niet voor gebruikt.


De benodigde elektriciteit krijgen [de miners] vaak gratis of voor een luttel bedrag van enkele eurocenten per kilowattuur.

 • Onwaar: Stroom is de grootste kostenpost van miners. Miners zoeken wel plekken waar energie het goedkoopst is (waar energie anders niet gebruikt kan worden).

Ondanks hun populariteit vertegenwoordigen cryptomunten geen reële waarde, zoals valuta in de gangbare economie. Banken kunnen gemakkelijk zonder de bitcoin, maar andersom niet. „Cryptomunten parasiteren de reële economie”, betoogt Swanson. Sinds de bubbel van 2017 zijn echte betalingen met bitcoin in de reële economie fors ingezakt. Afgelopen jaar bedroeg de waarde van betalingen met de bitcoin 4 miljard dollar (3,7 miljard euro), een fractie van de wereldwijde transacties met echte valuta die vorig jaar 3300 miljard dollar bedroeg.

 • Mening: Banken zullen bitcoin steeds meer bitcoin gebruiken. Er zijn al bedrijven die bitcoin (en off-chain betalingen) gebruiken voor settlement.
 • Onwaar: Bitcoin wordt gebruikt voor meerdere reden. Voor betalingen en waardeopslag bijvoorbeeld. Er wordt voor honderden miljarden per maand gehandeld.
 • Onwaar: Het is niet bekend hoeveel transacties worden gedaan

Voor een digitale waarde van 4 miljard dollar in 2020 gebruiken ze evenveel stroom als Chili (78 terawattuur), en stoten ze evenveel CO2 uit als heel Nieuw-Zeeland (37 megaton).

 • Misleidend: Het is misleidend om een land te vergelijken met een wereldwijde technologie
 • Zie ook: Energieverbruik

Het consumeert enorm veel energie en het produceert vrijwel niets dat bijdraagt aan de reële economie.

 • Mening: Dat het "niks bijdraagt" is slechts een mening van de auteur

Bovendien legt de mining van bitcoin een gigantisch beslag op de elektriciteitsproductie van landen. Zo gebruikt de Georgische Bitfury Group botnet 10 procent van de elektriciteitsproductie van het land om bitcoins te minen.

 • Misleidend: De term botnet wordt wederom onjuist gebruikt