PUB:Optimisme kent geen grenzen

Uit BitcoinWiki.nl
Newsreader.jpeg

Dit is de reactie van BTCWiki.nl op "Optimisme kent geen grenzen", een stuk van IEX Profs (column) op 22 feb 2021.

Auteur: Ewout van Schaick (hoofd multi-asset bij NN IP) - Deskundige(n): Geen


De tijdelijke onrust rond het Gamestop-aandeel heeft bovendien blootgelegd welke impact retail-beleggers inmiddels op de marktbewegingen kunnen hebben, net als aan het einde van de jaren 90. Dit speelt ook een rol bij de ongeremde koersstijging van de bitcoin, hoewel deze rally misschien eerder doet denken aan de tulpenmanie in 1637.


Het feit dat een bedrijf als Tesla liever 1,5 miljard dollar in bitcoins ‘belegt’ in de plaats van te investeren in nieuwe technologie of productiecapaciteit, doet de wenkbrauwen fronsen. Het bedrijf zelf is inmiddels immers meer waard dan directe concurrenten Toyota of Volkswagen, terwijl Toyota 19 keer zo veel auto’s produceert en Volkswagen volgend jaar Tesla misschien al kan evenaren in het aantal verkochte elektrische auto’s.

  • De quotes rond 'belegt' impliceren dat bitcoin geen oppotmiddel zou zijn.
  • Tesla heeft een geldreserve nodig. Ze willen dit niet in dollar houden omdat dit te veel waarde verliest. Daarom zetten ze een deeltje van hun geldreserve in bitcoin.
  • Rest van het argument gaat over de waardering van Tesla en impliceert dat het een bubbel is. Vermoedelijk is de toename van waarde van aandelen (zoals Tesla) het gevolg van grote monetaire inflatie in de dollar.

<comments />