PUB:Delven van bitcoins leidt tot enorme afvalberg van gedumpte computers

Uit BitcoinWiki.nl
Newsreader.jpeg

Dit is de reactie van BTCWiki.nl op "Delven van bitcoins leidt tot enorme afvalberg van gedumpte computers", een stuk van de Volkskrant op 2021-09-28.

Auteur: Laurens Verhagen - Deskundige(n): Alex de Vries


De Volkskrant schreef een stukje op basis van slecht onderzoek. Hieronder de uitleg.


Dat dit zogenoemde delven (ook wel minen genoemd) grote hoeveelheden energie kost, is inmiddels genoegzaam bekend.

  • Mening: "Grote hoeveelheden" is een mening. Afgezet tegenover het huidige financiële systeem kan gezegd worden dat het energieverbruik laag is, terwijl met Bitcoin dingen kunnen die in het huidige systeem niet kunnen.

Alex de Vries en Christian Stoll schatten in hun artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Resources, Conservation and Recycling dat de jaarlijkse ‘e-waste’ van bitcoins maar liefst 30,7 kiloton is. Dat is grofweg evenveel elektronisch afval als heel Nederland in dezelfde tijdspanne produceert. [...] Computers worden gemiddeld om de één jaar en vier maanden vervangen.

  • Misleidend: Het is een onjuiste aanname dat miningapparatuur gemiddeld om de één jaar en 4 maanden wordt vervangen. Als voorbeeld: de Bitmain Antminer S9, uitgebracht in september 2017, is nog steeds een veelgebruikte miner. Dit laat zien dat de levensduur aanzienlijk langer is dan in het onderzoek wordt aangenomen.

Uit eerdere schattingen bleek al dat het delven van bitcoins evenveel energie kost als ons land consumeert.

  • Fout: Het energieverbruik van Nederland ligt veel hoger (900TWh) dan het energieverbruik van Bitcoin (80-120TWh).

Hoe hoger de waarde van de bitcoin, hoe meer delvers ermee verdienen en hoe meer ze investeren in nieuwe apparatuur

  • Misleidend: Dit is een aanname om meerdere redenen. Een hogere bitcoinprijs maakt het (her)gebruiken van oude apparatuur in verhouding winstgevender. Een hogere bitcoinprijs maakt het dus niet automatisch nodig om in nieuw apparatuur te investeren. Ook is het aanbod van nieuw apparatuur beperkt en hebben miners te maken met lange(re) levertijden door o.a. chiptekorten.

En hoe meer deelnemende computers, hoe ingewikkelder de wiskundige puzzels weer worden. De Vries: ‘Het systeem functioneert door deelnemers te dwingen elektriciteit en hardware te verspillen.’

  • Mening: "Verspillen" is een mening. De energie is nodig omdat het de enige en beste manier is om een permissieloos, decentraal, niet-discriminerend geld op te zetten dat door iedereen kan worden gebruikt. Alleen iemand die tegen (financiële) vrijheid is (of decentralisatie en persmissieloosheid niet begrijpt), zal het energieverbruik laag waarderen of verspilling noemen.

Met de oude apparatuur gebeurt doorgaans niets nuttigs; deze verdwijnt ergens op de afvalberg. Wereldwijd wordt naar schatting slechts 17 procent van het elektronische afval netjes gerecycled. Bij de delfcomputers ligt dat percentage vermoedelijk nog lager, denkt De Vries.

  • Misleidend: Het is een ongefundeerde aanname dat het recyclepercentage bij miners lager ligt dan bij ander elektronisch afval.

Veel van de miljoenen bitcoin-computers bevinden zich namelijk in landen als Iran of Kazachstan

  • Misleidend: 'Veel van de miljoenen' is suggestief. Volgens de laatst bekende cijfers staan ~12% van de miners in Iran en Kazachstan.

Abstracte getallen? Dit dan: één enkele bitcointransactie is goed voor 272 gram aan elektronisch afval.

  • Fout: Hier wordt enkel uitgegaan van de transactiecapaciteit van de basislaag, 7 transacties per seconde. Bitcoin heeft een tweede transactielaag, het Lightningnetwerk. Op deze transactielaag is de bovengrens van de transactiecapaciteit nog niet bereikt maar in theorie kan het Lightningnetwerk miljoenen transacties per seconde verwerken. Er wordt een onjuiste conclusie getrokken door de tweede transactielaag in een dergelijke berekening te negeren, wat als misleidend kan worden ervaren.