PUB:Crypto's kunnen overheid verlies bezorgen bij bankroet bedrijf

Uit BitcoinWiki.nl
Newsreader.jpeg

Dit is de reactie van BTCWiki.nl op "'Crypto's kunnen overheid verlies bezorgen bij bankroet bedrijf'", een stuk van RTL nieuws op 2021-07-27.

Originele link - [ Archief]

Auteur: Redactie - Deskundige(n): Julie Palmer (curator)

De overheid kan 'onbeperkte' verliezen lijden wanneer bedrijven die betalingen in cryptomunten accepteren failliet gaan.

  • Misleidend: Get gaat om de overheid in de UK volgens het onderzoek, dat wordt hier niet vermeld, waardoor het lijkt over de NL overheid te gaan.
  • Misleidend: Er wordt niet uitgelegd hoe dit komt door RTL ("oneindige verliezen"). Het brononderzoek maakt dit ook niet duidelijk. Voor Bitcoin geldt dit in ieder geval niet, er kan geen oneindige hoeveelheid bitcoin komen. Zie verderop voor verdere verduidelijking.

Meer en meer bedrijven vinden het prima als hun klanten betalen met cryptomunten, zoals bitcoin, in plaats van harde knaken. Maar kenmerk van cryptomunten is dat ze niet te traceren zijn.

  • Mening: Bitcoin is, zo zullen Bitcoiners vertellen, harder held dan Euro's. Incorrecte vergelijking.
  • Incorrect: Het is onmogelijk om deze claim te maken over alle cyptomunten. Sommige zijn traceerbaar, anderen niet. Bitcoin is traceerbaar, andere munten minder. Deze algemene quote is (dus) onwaar.

Wanneer een bedijf ten onder gaat is het dan voor een curator moeilijk na te gaan waar geld vandaan komt en of de eigenaren of directie middelen illegaal aan het bedrijf onttrekken, aldus Palmer.

  • Misleidend: Bedrijven dienen een administratie bij te houden. Voor fatsoenlijke bedrijven is dit dus geen enkel probleem. Oplichters en andere louche bedrijven zullen altijd constructies opzetten om inkomsten/geld te verdoezelen.

De verliezen zijn in potentie onbeperkt, afhankelijk van hoe populair het wordt om betalingen in crypto te accepteren, aldus Palmer.

  • Verduidelijking: RTL maakt dit niet duidelijk, maar met "oneindig" wordt bedoeld: als er (veel) meer geld virtueel wordt binnengehaald met cryptomunten, EN bedrijven dat niet netjes administreren, EN deze bedrijven falliet gaan, EN de eigenaars ermee vandoor gaan, dan kan er een groot bedrag verdwijnen. Dit is geen "onbeperkte" hoeveelheid.

Eerder al werd gewaarschuwd dat cryptomunten kunnen worden gebruikt om geld wit te wassen en illegale betalingen mee te doen.

  • Misleidend: Euro's en dollars zijn hier veel geschikter voor en hier gebeurt witwassen veel meer. Zie ook de statistieken:
  • Zie ook: Mythes