PUB:Buurman wil Bitcoins delven en dus moet de hele straat open

Uit BitcoinWiki.nl
Newsreader.jpeg

Dit is de reactie van BTCWiki.nl op "Buurman wil Bitcoins delven en dus moet de hele straat open: 'Garage kan ik niet in of uit'", een stuk van ED op 2022-01-20.

Auteur: Diede Hoekstra - Deskundige(n): Geen


Dit artikel verscheen eerder in Bitcoin Focus. Daarom is dit artikel in de ik-vorm geschreven.

Het originele artikel uit het Eindhovens Dagblad vertelt ons:

 • 250 meter straat is opengegraven voor één huis
 • Er worden twee rechtstreekse kabels aangelegd tussen het stroomstation en het huis
 • De kabels leveren samen 600 ampère stroom
 • De kabels worden aangelegd voor "extreem stroomverbruik". Volgens de medewerkers gaat het om bitcoin minen, niet bevestigd door het stroombedrijf of de gemeente
 • Het stroombedrijf is Enexis
 • Voor de kosten koop je "een leuke auto"

Dat zijn nogal wat feiten om mee aan de slag te gaan. Tijd voor de rekensom.

De feiten[bewerken | brontekst bewerken]

Wat opvalt, aannames en omrekeningen[bewerken | brontekst bewerken]

Wat ten eerste opvalt is de grote capaciteit: 600 ampère. Volgens Enexis zelf kan je normaal gesproken maximaal 240 ampère krijgen op een thuisadres. Je kan wel een zwaardere aansluiting aanvragen, of meerdere aansluitingen van 240 ampère. Beetje apart dus. Maar misschien heeft hij een speciale aanvraag gedaan...

Als we aannemen dat de kosten van de aansluiting uit het artikel gelijk opgaan met de kosten van één zo'n zware aansluiting, dan kost het €21.181 om dit aan te leggen*. Dat is inderdaad "een leuke auto". Jaarlijkse aansluitkosten zijn dan €5 915.

Dan heb je alleen nog maar een aansluiting! Als we ervan uitgaan dat de aansluiting wordt gebruikt met een veilige marge van 80%, zodat niet alles ermee ophoudt als hij een lamp of waterkoker extra aanzet, dan is het gebruik 480 ampère. Deze marge gebruik ik later ook voor het airco-scenario.

Laten we vanaf nu in Watts rekenen. Dat gebeurt thuis namelijk ook het meest. Dat 80% gebruik betekent dat er 191.218 watt, oftewel 191kW wordt gebruikt. Dat is elke dag 1.3x een gemiddeld jaarverbruik van een huis.

Het meest goedkope tarief dat ik op dit moment kan krijgen bij mijn leverancier is, inclusief variabele leveringskosten, energiebelasting en opslagen 26.2 cent per kWh. Dat zijn dan 1.67 miljoen kilowatt per jaar.

Dat is een jaarlijkse energierekening van 445 duizend euro. Hatsee! Tuurlijk, er is vast korting als je hoge aantallen afneemt.

*In alle aannames reken ik inclusief BTW. Narekenen? Zie hier de tarieven van zo'n 240A-aansluiting. Ik reken met 230 volt en voor het gemak met een arbeidsfactor van 1. Ik kan mijn sheets sturen als je mij mailt ;).

Apparatuur kopen[bewerken | brontekst bewerken]

Dan heb je alleen nog maar een hoge rekening voor stroom. Volgens het artikel ging het om bitcoin minen. Daar heb je spullen voor nodig.

Ik ga nu uit van de nieuwste (meest efficiënte) generatie Antminers, de S19 XP's. Die leveren 150TH/s en gebruiken 3.010W. Ze zijn niet leverbaar, maar dat negeren we nu maar even. Laten we doen alsof hij deze efficiëntste miners kan krijgen.

Met de aansluiting van het vorige hoofdstuk kan je 63 miners aan het werk zetten. Met een stukprijs van €10 250 is dat een investering van €645.750.

Deze miners leveren volgens NiceHash ongeveer 0.00056545 BTC per stuk per dag op. Als we rekenen met €35.000 per bitcoin dan levert dit allemaal bij elkaar €455.088 per jaar op.

Let op! Het minen wordt steeds lastiger. Dat rendement gaat dus omlaag, omdat er meer spelers op de markt komen, en omdat er steeds meer nieuwe/efficiëntere hardware op de markt komt.

Kosten die ik niet meeneem[bewerken | brontekst bewerken]

Koeling! Alle watts die door die machines heen stromen, geven hitte af. In een podcast werd verteld dat verwarmen met miners gebeurt met een efficiëntie van 94%.

Dat betekent dat er hitte wordt gegenereerd voor 168kW. Oftewel 84 elektrische kachels (hornbach). Elke kachel zou een ruimte tot 75 m² kunnen verwarmen.

Kun je nagaan als je dat allemaal moet gaan koelen in een huis.

Daarnaast gaat alles hierboven uit van 100% werkende apparaten die niet stukgaan. Dat is ook een beetje geluk hebben!

Scenario's[bewerken | brontekst bewerken]

Scenario 1: als alles meezit[bewerken | brontekst bewerken]

Áls het klopt dat er inderdaad bitcoinmining gebeurt, en het nieuwsartikel klopt, dan:

 • Levert dit 455.000 euro per jaar op
 • Is het een eenmalige investering van 667 duizend euro
 • Zijn de jaarlijkse kosten aan stroom 445 duizend euro (367 duizend zonder BTW).

Als de investering gefinancierd wordt voor 5% rente (lage gok met dit risicoprofiel), een restwaarde heeft van 50% na 5 jaar (meest voordelige geval) en in 5 jaar wordt afgelost, dan zijn er ook nog financieringskosten van 126 duizend euro.

Als hij de BTW op de stroom kan terugvragen zijn de kosten een half miljoen per jaar voor 13 bitcoin per jaar (€38 486 per stuk). En dat gaat er allemaal van uit dat het even lastig blijft om te vinden, er geen kosten zijn voor koeling, er een voordelige rente is, alle apparaten blijven werken, en je een voordelig thuistarief hebt.

Scenario 2: Als niet alles meezit[bewerken | brontekst bewerken]

En dan het wat mindere scenario:

 • 10% van de miners gaat stuk (door de hitte)
 • Aantal airco's nodig (heb deze gebruikt als referentie), die moet je kopen en gebruiken stroom
 • Afnemend rendement over 5 jaar, gemiddeld 60% over, over 5 jaar gerekend

Ik kom dan op een prijs van ongeveer €90 000 per geminede bitcoin, met een hoop onzekerheid. En de echte wereld is nog onzekerder (duurder), omdat machines slecht leverbaar zijn.

Scenario 3, het mooie scenario: industriële prijzen en hitte verkopen[bewerken | brontekst bewerken]

Het wordt een stuk mooier als je betaald wordt voor de warmte, en die warmte goed gebruikt wordt. Ik weet niet wat de prijs is van warmte, maar volgens de Nederlanders van Sustainable Data Farming kan je door te minen een negatieve warmteprijs realiseren.

Grote afnemers betalen industriële tarieven van ongeveer 5 cent per kWh, ook in Nederland. Ik ga nu doorrekenen op de prijzen van de particulier hierboven, dus nu worden de berekeningen een stuk onbetrouwbaarder.

Stroomkosten zijn nu nog maar 80 duizend euro. Geen kosten meer voor afvoeren van warmte, terwijl, als je de warmte verkoopt, er zelfs geld voor krijgt! En ik ga ervan uit dat de business case beter te maken is in dit geval, dus je minder rente betaalt (5%) over de investering. En, omdat je de warmte goed afvoert, gaan minders minder stuk.

In dit scenario kom ik opeens op €26 500 per bitcoin. En daarbij komt dus nog winst van de warmte-verkoop. Dan wordt het interessant!

Conclusie[bewerken | brontekst bewerken]

Ik vind het allemaal niet zo aannemelijk, in een woonhuis. In het geval van deze man zou ik zelf gewoon bitcoin kopen en vasthouden. Minen wordt voordelig als je tarieven hebt voor rest-energie, rond de 5 cent per kWh. dat ga je je Nederlandse huis niet zomaar krijgen. Als je het industrieel opzet dan ziet het plaatje er een stuk beter uit, maar dat zal niet gelden voor het woonhuis uit het originele artikel!