PUB:Bitcoin piekt boven $60.000: ligt er een crash op de loer?

Uit BitcoinWiki.nl
Newsreader.jpeg

Dit is de reactie van BTCWiki.nl op "Bitcoin piekt boven $60.000: ligt er een crash op de loer?", een stuk van Telegraaf op 2021-03-13.

Auteur: Bernard Vogelsang - Deskundige(n): Quinten François, Madelon Vos


Enigszinds misleidend artikel in De Telegraaf...


Maar nu de munt steeds duurder wordt, ligt ook een flinke terugval op de loer. Hij raadt dan ook niemand meer aan op dit moment te beginnen met beleggen in bitcoins. „Alleen als je dit voor vijf tot zes jaar wilt doen, kun je het overwegen.”

  • Correct: Het kan verstandiger zijn om de langere termijn te bekijken.
  • Mening: "Duur" is een mening. Velen vinden Bitcoin nog goedkoop (ook een mening).

Intussen ontstaat er echter goudkoorts bij bitcoinbeleggers. De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt daarom voorzichtig te zijn met bitcoinbeleggingen. Volgens de toezichthouder zijn cryptomunten geen valuta’s en gelden ze ook niet als wettig betaalmiddel. „Evenmin zijn het financiële producten.”

  • Mening: De belastingdienst zegt: "Cryptovaluta zijn digitale ruilmiddelen waar geen (officiële) centrale tegenpartij zoals een bank aan te pas komt."
  • Onwaar: "Op 14-02-2018 is er door senior rechter mw. mr. A.E. de Vos een opmerkelijke uitspraak gedaan in een civiele rechtszaak, waarin de verzoeker 0,591 bitcoin, beloofde opbrengst uit miningactiviteiten, vordert van de faillietverklaarde gerekestreerde, Koinz Trading B.V. [2]. Uit deze uitspraak kan worden opgemaakt dat er wel degelijk sprake is van een betaalmiddel gezien de vordering moet worden voldaan in bitcoin, niet een vergelijkbare waarde in euros."
  • Zie ook: Mythes

Veel economen zien ook geen onderliggende waarde in bitcoins. En in tegenstelling tot veel aandelen leveren digitale munten eveneens geen dividend op.

  • Misleidend: Slechte vergelijking. Zelfde geldt uiteraard voor andere valuta, grondstoffen en dergelijke.

Analisten waarschuwen bovendien dat bitcoins veelvuldig worden gebruikt door criminelen.

Als landen meer greep willen krijgen op de bitcoinhandel, kan dat de prijs van de munt drukken. Ook zijn er soms verhalen over beleggers die door hackers worden bestolen van hun cryptomunten.

  • Misleidend: Allemaal speculatie. Meer controle van overheden kan ook betekenen dat mensen het liever willen. En bitcoin is nog nooit gehackt.