PUB:Bitcoin maakt meer kapot dan je lief is

Uit BitcoinWiki.nl
Newsreader.jpeg

Dit is de reactie van BTCWiki.nl op "Bitcoin maakt meer kapot dan je lief is (Opinie)", een stuk van Joop op 2021-03-05.

Auteur: Pascal Vanenburg - Deskundige(n):


Een vrij matig stuk met een hoop meningen. De probleemkant van bitcoin wordt oneerlijk en incompleet neergezet in dit opiniestuk.


[W]anneer ruil je ze dan in voor daadwerkelijk geld, wilde ik weten. Dat doe je niet, was zijn resolute antwoord. Meerdere uitlegpogingen later over het waarom dan niet, gaf ik mijn pogingen op het te begrijpen.

  • Mening: Zo zien veel bitcoiners het inderdaad. Waarom teruggaan naar slecht geld (euro's) vol inflatie, terwijl je bitcoin kan gebruiken om je waarde op te slaan voor de lange termijn?

Gisteren een opvallend bericht vanaf het twitteraccount van cryptovalutaportfoliomanagementapp(!) Blockfolio: ‘Bitcoin is nu meer waard dan het complete BNP van Nederland. Hoe zat het ook alweer met met die Hollanse tulpen?’

  • Misleidend: De quote doet alsof bitcoin te vergelijken zijn met tulpenbollen, die vergelijking klopt niet.
  • Zie ook: Tulpenbollen

Dat er aan het minen van bitcoin een stevige schaduwzijde kleeft mag duidelijk zijn. Dat opgraven houdt simpel gezegd in dat een enorme hoeveelheid computers tegelijkertijd dag in dag uit op volle toeren draaien. Hoe groot die schaduw is zet de website digiconomist overzichtelijk neer: Het stroomverbruik is gelijk aan dat van heel Chili. De ecologische voetafdruk van al die cryptoschatzoekers samen vergelijkbaar met die van Nieuw-Zeeland.

  • Misleidend: Een munt met een land vergelijken is een oneerlijke en misleidende vergelijking.
  • Zie ook: Energieverbruik

Wat de link precies is die Blockfolio legt tussen bitcoin en de genoemde Hollandse tulpen, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat die tulpen goed zijn voor de bijtjes, terwijl het opgraven van cryptomunten langzaam bijdraagt aan de vernietiging van hun en daarmee ons ecosysteem.

  • Onwaar: Dit is een klein stuk een argument, en oneerlijk neergezet. Bitcoin helpt (ook) om de wereld groener te maken, zorgt voor betere verwerking van methaangassen bijvoorbeeld.
  • Zie ook: Een betere wereld met en door Bitcoin

Willen wij, allen die zich nu op aarde bevinden, niet de generatie zijn die het licht uitdoet, dan is het letterlijk van levensbelang de jacht op cryptovaluta drastisch terug te dringen. Er gaat wellicht een virtuele portfolio en waarschijnlijk een hobby verloren, je wint er een planeet mee terug.

  • Misleidend: Er wordt misleidt door te stellen dat stoppen met Bitcoin mining de planeet zou redden.
  • Zie ook: Energieverbruik