PUB:Bitcoin: hoe zit het echt?

Uit BitcoinWiki.nl
Newsreader.jpeg

Dit is de reactie van BTCWiki.nl op "Bitcoin: hoe zit het echt?", een stuk van UU.nl op Onbekend, Waarschijnlijk voor 2021.

Auteur: Hanna Deleanu - Deskundige(n): ?


Door onderzoekers van de Universiteit Utrecht is gekeken naar Bitcoin.

Er wordt niet ingegaan op de positieve kanten van bitcoin.

Wat quotes:


Een veelgestelde vraag over bitcoins is of ze een zeepbel zijn

  • Correct: Dit is inderdaad een veel gestelde vraag, maar het is geen zeepbel, zie
  • Zie ook: Mythes

(Gebruikte afbeelding)

  • Misleidend: Dit zijn geen bitcoin, wel zijn dit muntjes met het logo van Bitcoin hier op gedrukt.

Het operationele protocol voor bitcoins werd aanvankelijk ontworpen door ingenieurs als alternatief voor het reguliere betaalsysteem.

  • Verduidelijking: Het is niet duidelijk wie achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto zat, of dat één persoon, of een groep was. Het is daarom (ook) onbekend welke diploma's de makers hadden (wat betreft 'ingenieur').

Robert Shiller, die de bitcoin “een aantrekkelijk verhaal” [noemt] waarvan de prijs ongetwijfeld zal gaan dalen.

  • Fout: Het artikel is van voor 2022, inmiddels is duidelijk dat de prijs hoger is.
  • Misleidend: Het "ongetwijfeld dalen"-verhaal kan afgezet worden tegenover minstens zo veel mensen die denken dat de koers gaat stijgen. Voorspellingen hebben niet heel veel zin.


In hun onderzoek naar de transactiepatronen bij bitcoins lieten Glaser en zijn collega's zien dat bitcoins hoofdzakelijk voor speculatieve doeleinden werden gebruikt en niet als betalingsmethode.

  • Verduidelijking: Dit is een oud onderzoek, uit 2014, toen het Lightning-netwerk nog niet bestond.
  • Verduidelijking: Bitcoin wordt naast speculatieve doeleinden ook gebruikt voor waardeopslag, maar ook als betaalmiddel. Zo is in El Salvador Bitcoin een wettig betaalmiddel; dit betekent dat je hier bijvoorbeeld ook je belasting met bitcoin kan betalen. Het aantal betalingen met bitcoin en Lightning stijgt.

Nobelprijswinnaar, Joseph Stiglitz, liet zich onlangs kritisch uit over bitcoins, die volgens hem hoofdzakelijk worden gebruikt door criminelen om geld wit te wassen en grensoverschrijdende transacties uit te voeren.

  • Fout: Het klopt dat bitcoin, net als de euro en dollar gebruikt wordt voor criminele doeleinden. Echter, een klein deel van alle bitcoin transacties (<1%) wordt gebruikt hier voor gebruikt. Het Bitcoin-netwerk is niet volledig anoniem en daarom niet geschikt voor criminele doeleinden; de blockchain is volledig transperant.
  • Zie ook: Mythes