Orakel

Uit BitcoinWiki.nl

Een orakel is een aanbieder van data, die dan weer door Smart Contracts gebruikt kan worden.

Een orakel geeft Smart Contracts antwoorden over de echte wereld. Over het algemeen geldt dat orakels worden gebruikt om Smart Contracts data te geven om beslissingen te nemen, denk aan verkiezingsuitslagen (data) die de uitkomst van een weddenschap (in een smart contract) bepalen.

Voorbeelden van vragen die een orakel zou kunnen beantwoorden:

  • Heeft AZ gewonnen van NEC in de voetbalwedstrijd van gisteren?
  • Wie won de verkiezingen van 2021?
  • Heeft de designer een logo gemaakt dat aan voorwaarden voldoet?

Het Orakelprobleem[bewerken | brontekst bewerken]

Er is vertrouwen nodig om data die niet in een blockchain zit, in een blockchain of smart contract te krijgen. Beslissingen zijn vaak arbitrair: er is vaak een mens nodig om te bepalen of aan voorwaarden is voldaan.

Daarnaast is het vaak nodig om 3e partijen te vertrouwen voor je contract. Dit risico kan verkleind worden door meerdere 3e partijen te vertrouwen, maar het basisprobleem blijft.

Er zijn verschillende uitdagingen die voortvloeien uit het orakelprobleem, waaronder:

  • Betrouwbaarheid: Het is lastig om de betrouwbaarheid van externe gegevens te waarborgen. Het orakel kan foutieve of gemanipuleerde informatie verstrekken, wat de uitvoering van smart contracts beïnvloedt.
  • Centralisatie: Veel bestaande orakels zijn gecentraliseerd, wat indruist tegen de gedecentraliseerde aard van blockchain-netwerken zoals Bitcoin. Dit introduceert een punt van falen en risico.
  • Veiligheid: Het gebruik van orakels kan het aanvalsoppervlak vergroten. Malafide actoren kunnen proberen het orakel te compromitteren om oneerlijk voordeel te behalen bij de uitvoering van smart contracts.