Duurzame Mining

Uit BitcoinWiki.nl

Bitcoin mining gebruikt stroom op industriële schaal. Er is daarom veel kritiek op de activiteit van Bitcoin mining.

Het positieve nieuws is dat er op verschillende manieren steeds duurzamere wijzen gevonden worden om Bitcoin te minen en daarbij de milieu- en vooral klimaatimpact te reduceren.

Voorbeelden duurzame mining[bewerken | brontekst bewerken]

  • Met gas flare of wasted gas mining wordt gas ontstaat als bijproduct van de oliewinning gebruikt wordt als energiebron voor het minen. Dit gas wordt traditioneel afgefakkeld, het kan nergens anders economisch zinvol voor worden ingezet. Containers met electriciteitsgeneratoren en mining computer worden op het terrein van de oliewinning geplaatst en minen daar hun bitcoins. Voorbeelden: Cathedra Bitcoin.
  • Het minen op basis van zonne-energie met behulp van zonnepanelen wordt gedaan bijv door Bitcoin Brabant. De onstane warmte wordt gebruikt om kassen te verwarmen. De electriciteit wordt als het ware 2x gebruikt: om Bitcoin te minen én om de kas te verwarmen. Maar ook een DHZ zaak wordt door Bitcoin Brabant verwarmd.
  • Biomining op basis van koeienmest wordt nu gedaan door Bio Mining in Mexico. Iets soortgelijks doet Scilling Mining in Ierland.
  • Het bedrijf RTItech.com verbrandt autobanden en gebruikt de vrijgekomen energie, omgezet in elektriciteit, om bitcoins te minen. Zo wordt de enorme berg aan gebruikte autobanden gereduceerd, én het millieu gespaard want de vrijgekomen gassen en roet worden verwerkt. Bitcoin subsidieert en schoon opruimen van banden dus.
  • Niet meer gebruikte waterkracht centrales kunnen volledig CO2 neutraal ingezet worden om Bitcoin te minen. Bijv door Bitfarms.
  • Gridless Compute zet in Afrika kleine mining installaties in, aangedreven door waterkracht uit een kleine beek. De nabije dorpen hebben stroom, 20% vd waterkracht wordt aangewend voor Bitcoin mining en maakt daarmee de elektriciteit winning überhaupt financieel haalbaar. @gorillacd doet iets dergelijks in Congo en de mining opbrengsten worden daar gebruikt om een natuurreservaat te onderhouden en beveiligen.
  • Kryptovault is helemaal goed bezig: met CO2 neutrale waterkracht worden bitcoins gemined, en de afvalwarmte wordt gebruikt om hout pulp te drogen.