BlueWallet

Uit BitcoinWiki.nl

BlueWallet is een wallet voor telefoons (zowel Android als iOS). Je kan er zowel on-chain als off-chain-betalingen mee doen. Het is één van de eenvoudigste manieren om Lightning-betalingen te ontvangen.

Het on-chaingedeelte is non-custodial. Hier houd je dus je eigen keys vast en ben je niet afhankelijk van de makers voor het bewaren van je bitcoin. Als de maker/app stopt, dan kan je nog bij je bitcoin.

Het off-chain Lightning-gedeelte is standaard custodial*. De appmakers maken het hier makkelijk voor je, maar hebben wel de keys naar jouw bitcoin. Het voordeel is dat je zelf geen kanalen hoeft te maken. Het nadeel is dat als de app stopt, dat zij je bitcoin hebben. Het advies is dus om niet te veel bitcoin in het Lightninggedeelte te zetten.

* BlueWallet gebruikt standaard lndhub.io voor het lightning-gedeelte. Als je zelf een lndhub opzet (dit kan met Umbrel lightning node), dan kan je je eigen node gebruiken

Beginnen[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Download de app
 2. Maak een On-Chain en Lighting-wallet in de app.
 3. (Optie: maak een invoice van 50 sat en kom naar Telegram om 50 gratis sats te krijgen)
 4. Als je wil kunnen versturen, dan moet je bitcoin overmaken naar je Lightning-wallet.

Backup[bewerken | brontekst bewerken]

Bestaat uit 2 delen:

 • Bij het opzetten van het on-chain gedeelte krijg je een seed-zin van een aantal woorden. Hiermee kan je de onchain bitcoin herstellen.
 • Lightninggedeelte is custodial (zie hierboven). Backup als volgt:
  1. Ga naar je Lightning wallet in BlueWallet
  2. Druk op de 3 puntjes
  3. Druk op Export/Backup
  4. Kopiëer de lndhub://-tekst onderin en sla deze op. Hiermee kan je bij herinstallatie de wallet herstellen.

Wisselen tussen on-chain en lightning[bewerken | brontekst bewerken]

Bitcoin die vaststaan in Lightning, kunnen niet (zomaar) worden gewisseld naar onchain. Hier is altijd een (dure) onchain transactie voor nodig. De tip is om je Lightning-bitcoin in Lightning te houden.

Overzetten kan met Lightning swaps.