Bitcoin gebruiken

Uit BitcoinWiki.nl
(Doorverwezen vanaf Bitcoin als geld)

Bitcoin is op verschillende manieren te gebruiken. Je kunt Bitcoin gebruiken als geld, en geld heeft verschillende functies.

Eigenschappen van geld[bewerken | brontekst bewerken]

Goud Bitcoin Fiatvaluta Toelichting
Duurzaam Terwijl allen fysiek duurzaam zijn, heeft fiatvaluta in de geschiedenis de koopkrachtduurzaamheid niet behouden.
Deelbaar Fysiek goud is alleen deelbaar in kleine stukjes; bitcoin is deelbaar tot acht decimalen.
Vervangbaar (inwisselbaar) Goud en bitcoin zijn inwisselbaar: elke gram goud is "hetzelfde", net als iedere sat. Daarentegen worden euro's echter niet geaccepteerd waar dollars worden geaccepteerd.
Draagbaar Goud heeft een hoge waarde-gewicht verhouding, maar is in vergelijking met de anderen nog steeds zwaar en omslachtig om te transporteren.
Verifieerbaar Zowel goud als fiatvaluta zijn vervalst; goud kan worden geverifieerd maar alleen door omslachtige analyse.
Schaars Goud is schaars, bitcoin is schaars en eindig; de enige beperking van fiatvaluta is de bereidheid van de overheid of centrale bank.
Trackrecord Goud heeft het langste trackrecord als geld en het behouden van koopkracht; de geschiedenis van bitcoin is het kortst; fiatvaluta heeft een slecht trackrecord


Uitgeven als betaalmiddel: "Medium of exchange"[bewerken | brontekst bewerken]

Zonder geld zouden mensen producten en diensten uitwisselen op door middel van ruilhandel. Bitcoin is ook een vorm van geld en je kunt het gebruiken als betaalmiddel. Bitcoin vervult dan een "tussenrol": omdat de kans vaak heel klein is dat twee mensen die iets willen kopen toevallig precies op het zelfde moment hun product of dienst aanbieden en kunnen uitwisselen. Dit wordt ook wel 'the double coincedence of wants' genoemd. Voorbeeld: Een hijskraanbouwer heeft niet dagelijks tomaten nodig en een tomaatteler ook geen hijskranen. Om dit probleem op te lossen wordt geld ingezet als tussen-ruilmiddel om waarde flexibeler te kunnen uitwisselen.

 • Op de site spending-bitcoin.com kun je zien waar je bitcoin kan uitgeven. Let goed op, want het is vaak duur om "on-chain" betalingen (betalingen op de blockchain) te doen. Voor kleine betalingen werkt het lightningnetwerk een stuk beter. Let daar dus op bij het uitkiezen van je winkel en betaalmethode (als je de keuze krijgt).
 • Het is mogelijk om betaalkaarten te gebruiken en in winkels te betalen.
 • Volgens onderzoek van VISA wil een kwart van de mensen in Latijns Amerika met cryptomunten betalen.

Zie ook: Waar kan ik bitcoin uitgeven?

Zie ook: Bitcoin is geen wettig betaalmiddel


Store of value / oppotmiddel: het opslaan van waarde[bewerken | brontekst bewerken]

Een manier om waarde voor korte of (vooral) langere tijd te bewaren. Een oppotmiddel, om te sparen en bewaren. Een goede store of value ondervindt weinig inflatie. Want alleen dan wordt waarde voor langere tijd gepreserveerd. Denk bijvoorbeeld aan het opbouwen van pensioen. Mensen werken hun werkzame leven en sparen voor hun oude dag. Als die dag er dan is, willen ze graag dat hun spaargeld nog steeds die waarde heeft.

Door de continue devaluatie van ongedekt fiat geld merken grote organisaties dat hun cash geld over tijd minder waard wordt en zij daardoor aan koopkracht verliezen. Dit kan het best gezien worden als een ijsblokje wat langzaam smelt. Door Fortune 500 bedrijven als Square, MicroStrategy en Tesla is er bij beursgenoteerde (en grote private ondernemingen) een veranderende mindset ontstaan met betrekking tot de allocatie van de cash reserves(treasury). Tegen de verwachtingen van de massa in, is dit op korte termijn al een succes gebleken en heeft Tesla bijvoorbeeld al meer verdiend aan de nieuwe allocatie van haar cash reserves dan haar totale verkopen in 2020.

De verwachting is dan ook dat deze trend zich voort zal blijven zetten en meer bedrijven over tijd zullen volgen en 1-5% van hun cash reserves zullen alloceren als cash diversificatie.

Bedrijven/instellingen die Bitcoin hebben gekocht en het ROI till date:

Meerdere (beursgenoteerde) bedrijven gebruiken bitcoin als waardeopslag

Bedrijven/instellingen die Bitcoin hebben gekocht op orde van hoeveelheid/grootte:

Wie(bedrijven/instellingen) heeft hoeveel Bitcoin?

Unit of account / rekeneenheid[bewerken | brontekst bewerken]

Een maatstaf voor de waarde van iets. Een rekeneenheid. Een hamburger die bijvoorbeeld 5 eenheden van een valuta kost geeft een mentale houvast om in te schatten of deze duur is of niet. Als een ander restaurant een hamburger voor 4 verkoopt, kan je inschatten wat de waarde daarvan is.

Het is van belang dat de waarde van de valuta niet schommelt. Want als dat wel zo is, dan wordt het al snel moeilijk om de waarde van een product te vergelijken met hetzelfde product een week eerder.

Ook is het niet prettig als een gangbaar product als een hamburger 0,0000000458 kost of 45.800.000.000. Daar hebben mensen weinig "gevoel' bij.

Typen geld[bewerken | brontekst bewerken]

Hard geld[bewerken | brontekst bewerken]

Hard geld/valuta is geld dat niet zomaar onderhevig is aan plotselinge waardestijging of daling van de koopkracht, door uitbreiding van de M2 money supply of Quantitative Easing(ook wel bekend als money printer goes brrrrr). Harde valuta hoort 1:1 gekoppeld te zijn aan een tastbare commodity zoals goud, zilver of platina. De definitie van hard geld is dat het intrinsieke waarde heeft. Tot 1970 was de US Dollar ook hard geld en gekoppeld aan goud. Echter, om de oorlog in Vietnam te kunnen financieren heeft de toenmalige President Nixon de dollar van de inwisselbaarheid van goud losgekoppeld. Hierna is de dollar enkel nog aan inflatie onderhevig geweest en heeft anno 2021 zo’n 95% van haar originele waarde verloren. $100,- uit het jaar 1900 zou vandaag in 2021 nog maar $3.10 aan koopkracht waard zijn.

Waarom is de dollar hierin zo belangrijk? Omdat de dollar momenteel de wereld reserve munt is. Andere valuta(welke ook geen intrinsieke waarde hebben) zijn hieraan gekoppeld. Dit betekent dat als de Dollar aan hevige inflatie onderhevig is andere valuta dit ook zullen doen. Ook als dit tegen de wil van centrale banken in. Tevens wordt het internationale en trans-Atlantische betalingsverkeer ook in Dollars gesetteld.

Bitcoiners zien euro's en dollars vanwege de hoge inflatie niet als hard geld.

Fiat valuta(ongedekt geld)[bewerken | brontekst bewerken]

Fiduciair geld is geld dat zijn waarde niet ontleent uit intrinsieke waarde maar uit het vertrouwen dat er goederen en diensten mee gekocht kunnen worden. Concreet gezegd berust de waarde van dit geld dus op vertrouwen. Fiduciair is tevens afgeleid van het Latijnse woord voor vertrouwen.

Wanneer men vertrouwen in fiat geld heeft, betekent dit ook dat er een causale vertrouwensrelatie is met de instituten die gaan over het printen en distribueren van fiat geld.

Dit vertrouwen wordt als volgt in stand gehouden:

• Het is in de wet vast gelegd dat fiat een wettelijk betaalmiddel is;

• Het is erkend om je belastingen ermee te kunnen betalen;

• De instanties (FED,ECB, IMF(met de SDR), etc.) die het fiat geld beheren hebben een mandaat om de waarde van de munt stabiel te houden.

Wanneer het vertrouwen in deze instanties wegvalt, valt ook het vertrouwen in de ongedekte valuta weg. Dit kan ontstaan door o.a. slecht monetair beleid en het continue bijdrukken van geld. Hoe meer het ongedekte geld in koopkracht afneemt, des te minder vertrouwen mensen doorgaans krijgen in deze instanties. Effectief betekent dit dat mensen(de burger) minder boodschappen kunnen doen voor hetzelfde geld. Goede voorbeelden hiervan zijn: hyperinflatie in de Weimarrepubliek en meest recentelijk ook in Venezuela.

Een belangrijk verschil tussen fiat geld en hard geld is dat fiat geld nog nooit vrijwillig geadopteerd is door een bevolking. Dit gebeurt vaak door wetgeving te maken die het accepteren van fiat geld verplicht. hard geld wordt historisch gezien wel vaak vrijwillig geadopteerd.

Het doel van deze informatie is om je op een gebalanceerde/neutrale manier te informeren over de verschillende geldvormen en hierbij aan verbonden consequenties.

Op 03 januari 2009 verscheen het eerste genesis block van Bitcoin met daarin de tekst “Chancellor on brink of second bailout for banks

Anno 2021 kan feitelijk vastgesteld worden dat het monetaire beleid van ongedekt geld niet ten positieve veranderd is en voor meer stabiliteit heeft gezorgd.

Eigenschappen van geld[bewerken | brontekst bewerken]

Goed geld is:

 • Schaars: als er moeilijk monetaire eenheden kunnen worden bijgemaakt is het geld schaars.
  • Er kunnen maximaal 21 miljoen bitcoin worden gemined
 • Onverslijtbaar
  • Bitcoin roest niet...
 • Makkelijk te verplaatsen
  • Zeker met Lightning kan je razendsnel bitcoin sturen
 • Goed opdeelbaar
  • Bitcoin is opdeelbaar in 100 miljoen stukjes
 • Waardevast
  • De laatste 10 jaar had bitcoin gemiddeld 50% waardetoename ten opzichte van de euro
 • onvervalsbaar
  • Miners zorgen dat bitcointransacties kloppen
 • fungibel/homogeenheid
  • elke eenheid is gelijk en inwisselbaar
 • censuur resistent
  • kan niet zomaar geconfisqueerd worden en transacties kunnen niet zomaar gecensureerd worden

Bronvermeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Hülsmann, J. G. (2008). The ethics of money production. Mises Institute.