Batching

Uit BitcoinWiki.nl

Transactiebatching helpt bitcoin met schalen omdat de gemiddelde grootte van betalingen in een enkele transactie kleiner kan maken.

Doordat de transactie kleiner wordt (in bytes), zorgt batching voor lagere transactiekosten.

Als je een transactie maakt gebruik je daarvoor 1 of meerdere inputs. Dit zijn de bitcoin die je wilt verzenden. Daarnaast specificeer je naar wie je de transactie wilt versturen (outputs). In beginsel heeft een bitcoin transactie 1 input en 2 outputs (naar de ontvanger en een change adres die aan jezelf toebehoort).

Voorbeeld transactie .png


Een batching transactie heeft meerdere outputs gedefinieerd in dezelfde transactie. Op deze manier wordt er veel efficiënter omgegaan met de ruimte in een blok. Elke transactie individueel maken kost namelijk meer blokruimte.

Transactiebatching.png


Hoe meer betalingen (outputs) er worden toegevoegd aan 1 transactie hoe kleiner het aantal Vbytes per betaling. Na het toevoegen van 5 outputs nemen de kosten al met 50%- 70% af. Dit is een groot voordeel voor exchanges of bedrijven omdat dit de kosten verlaagd. Daarnaast wordt blokruimte efficiënter gebruikt. [1]

Schaalvoordelen[bewerken | brontekst bewerken]

In het verleden stegen de transactiekosten hard tijdens een periode van prijsstijgingen. In 2021 zette bitcoin ook weer een prijsrecord. Dit keer bleven de transactiekosten echter laag. Galaxy Digital schrijft in een rapprot dat dit vooral toe te wijden is aan de adoptie van SegWit en het batchen van transacties door grote exchanges en ander organisaties.

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

  1. https://en.bitcoin.it/wiki/Techniques_to_reduce_transaction_fees#Payment_batching
  2. https://docsend.com/view/jsgnh3vnssip3uvt