Veelgestelde vragen

Uit BitcoinWiki.nl
Versie door DediQated (overleg | bijdragen) op 2 sep 2022 om 00:11 (Tekstverbetering (stijl, interpunctie, spelling), meer future proof en enkele kleine wijzigingen)

Sommige vragen over Bitcoin blijven terugkomen. Hieronder een overzicht. Zoek ons op als je een vraag mist en deze wilt stellen aan ons.

Hoe begin ik met Bitcoin?

Zodra je de concepten snapt en, kun je beslissen om bitcoin te kopen en hoe je jouw bitcoin wil opslaan.

Waarom duurt het zo lang voordat mijn transactie is bevestigd?

Gemiddeld elke tien minuten worden er ongeveer 2.000-2.500 transacties bevestigd. De transacties waarvoor een hogere fee wordt betaald, worden als eerst bevestigd. Transacties met een lage fee komen later dan transacties met een hoge fee. Als jouw transactie een lage fee heeft dan kan het dus langer duren. Als je een transactie-ID hebt kan je deze invoeren in een block explorer om jouw transactie te volgen.

Moet ik (nu) bitcoin kopen?

Het antwoord op deze vraag kunt het beste van jezelf komen. Als iemand anders (of een wiki) zegt dat je bitcoin (of andere munten) moet kopen, wees dan wantrouwend. Doe je eigen onderzoek, kom zelf tot je conclusies. Zorg dat je eerst weet wat je koopt, door bijvoorbeeld door het anderen te vragen of hier op internet over te lezen (zoals deze wiki).

Zie verder deze pagina.

Ben ik te laat met bitcoin kopen?

Als je denkt dat bitcoin alleen nog maar omlaag gaat in waarde op de lange termijn, dan is het antwoord 'ja'. Als je denkt dat bitcoin omhoog gaat in waarde op de lange termijn, dan is het antwoord op deze vraag 'nee'. Er zijn verschillende modellen die prijzen van meer dan $100.000 voorspellen. Echter, kunt niemand dit zeker weten, aangezien niemand de toekomst kunt voorspellen. Helpen aan een betere wereld kan een goede reden zijn om bitcoin te kopen.

Zie verder deze pagina.

Hoe kom ik aan een bitcoinadres?

Een bitcoin wallet geeft je een bitcoinadres. Je hebt dus een wallet nodig voordat je bitcoin kunt ontvangen.

Hoe kom ik aan bitcoin?

Zie Bitcoin kopen.

Is bitcoin anoniem?

Bitcoin is deels anoniem. Zie Anonimiteit.

Moet ik mijn bitcoin opgeven voor de belasting?

Ja, bitcoin behoren tot vermogen in box 3. Voor iedereen geldt in box 3 een heffingsvrij vermogen, die afhankelijk is van persoonlijke omstandigheden. Als het vermogen niet hoger is dan het heffingsvrij vermogen dan hoef je geen belasting te betalen in box 3, en hoef je niet aan te geven wat de waarde is van je bitcoin. Ondanks dat je geen belasting hoeft te betalen moet je wel aangegeven dat je 'overige bezittingen' in box 3 hebt.

Zie de informatie van de belastingdienst voor meer informatie.

Wat gebeurt er als ik een transactie maak met een extreem lage fee van 1 sat/vB?

  • Dit is afhankelijk van de huidige drukte en geboden fees op het Bitcoin netwerk.
  • Als jouw transactie niet snel gemined wordt, blijft je transactie geldig, maar wordt na verloop van tijd uit de mempools gegooid. Meestal is dat als de transactie twee weken lang niet bevestigd is, maar dat is geen harde regel.
  • Je zult moeten wachten tot je transactie aan de beurt komt
  • Je kunt bij sommige wallets replace by fee gebruiken om de fee te verhogen. Dit is de goedkoopste optie.
  • Je kunt versnellen door de outputs (waar de bitcoin naartoe gaan) uit te geven. Dit heet CPFP. Deze optie is wat duurder dan replace by fee.

Is de prijs / de koers van Bitcoin belangrijk?

Ja, de prijs is de weerslag van de adoptie: hoe meer mensen bitcoin aanhouden, des te hoger de koers.

Een hogere koers verhoogd ook de veiligheid van het netwerk. Miners kunnen meer apparatuur aanschaffen hetgeen de hashing power tot ongekende hoogten opstuwt. (Zie 51% aanval)

Echter, een in korte tijd spectaculair omhoog schietende prijs is niet per se nodig en draagt bij aan de vergelijkingen met 'tulpenbollen manie' en andere opmerkingen in de pers. Het is daarom gezonder als de koers van bitcoin gestaag omhoog zou stijgen. Maar dat kan nu eenmaal niet altijd in een vrij markt zonder sturing.

Indien de prijs van bitcoin voor lange tijd zou dalen en op een steeds lager niveau zou verkeren, dan zou dat betekenen dat het aantal mensen dat bitcoin wil aanhouden af zou nemen. Maar er zijn geen redenen om aan te nemen dat dit gaat gebeuren. Bitcoin is te nuttig als oppotmiddel (store of value), om waarde door de tijd te transporteren en ook te nuttig om aan inflatie te ontsnappen, vooral in landen met een zwakke munt als Turkije en Argentinië.

Kunt de overheid Bitcoin verbieden?

In de westerse wereld niet echt. Transacties kun je zien als vrijheid van informatie, wat we in de westerse wereld heel belangrijk vinden. De overheid zou winkels kunnen verbieden bitcoin aan te nemen, maar als iedereen bitcoin wil blijven gebruiken dan kan het toch gebeuren.

Technisch kunt bitcoin niet zomaar worden gestopt en een idee kun je niet doden.

In het verleden hebben overheden dit al meermaals geprobeerd. Maar de handhaving blijkt keer op keer lastig. Een voorbeeld hiervan is Nigeria. Eerder heeft de overheid actief geprobeerd om Bitcoin te verbieden omdat ze moesten toegeven dat door het grootschalige gebruik van Bitcoin in Nigeria, hun eigen valuta waardeloos aan het worden was. Hierop volgde een ban, maar deze is meest recentelijk alweer opgeheven waarna de overheid heeft besloten om Bitcoin te reguleren. Vergelijkbare landen hierbij zijn geweest: Egypte, Marokko, Iran en Rusland.

Waarom is blok X leeg? Er zitten zat transacties in de Mempool!

Zie Lege Blokken

Staan de bitcoin op mijn wallet?

Zie Waar staan mijn bitcoin?