Blockchain

Uit BitcoinWiki.nl
Versie door Marnix (overleg | bijdragen) op 20 sep 2023 om 08:35

Blockchain is de onderliggende technologie van bitcoin. De blockchain is een reeks van blokken.

Blokken

Blokken kun je zien als bestandjes van ongeveer een megabyte groot, met daarin:

Wat maakt de blockchain een blockchain

  • Het allereerste blok ooit was blok 0 (genesis Blok) met hash 0000..e26f, gemaakt door Satoshi Nakamoto.
  • Het eropvolgende blok was blok 1 met hash 0000..6048, met een verwijzing terug naar hash 0000..e26f, een terugverwijzing naar blok 0 dus.

Blokken hebben zelf geen nummer, alleen een hash en een terugverwijzing naar het vorige blok. Doordat alle blokken naar elkaar terug verwijzen kun je een ketting maken. Het nummer is iets dat alle nodes zelf toevoegen. We noemen het nummer ook wel de blokhoogte (block height).

Je kunt het vergelijken met een geheim dat steeds door 1 iemand naar 1 andere wordt doorverteld. Als je blijft vragen: "van wie heb je het geheim gehoord", kun je helemaal terug naar de bron van het geheim.

Initial Block Download

De 'Initial Block Download' (IBD) is het proces van het voor de eerste keer downloaden van de blockchain door een nieuwe node, zodat deze bij is tot de actuele blokhoogte. De informatie over de blokken wordt verstrekt door andere nodes in het bitcoinnetwerk. Een volledige node heeft hierdoor een kopie van de blockchain (ongeveer 400GB aan blokken) en kan alle transacties die ooit zijn gedaan volledig terugvolgen


Zie ook: Aflevering 5 van Beginnen met Bitcoin