PUB:Delven van bitcoins leidt tot enorme afvalberg van gedumpte computers

Uit BitcoinWiki.nl
Versie door Marnix (overleg | bijdragen) op 29 sep 2021 om 11:26 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Nieuwsartikel|titel=Delven van bitcoins leidt tot enorme afvalberg van gedumpte computers|bronnaam=de Volkskrant|datum=2021-09-28|bronurl=https://www.volkskrant.n...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Newsreader.jpeg

Dit is de reactie van BTCWiki.nl op "Delven van bitcoins leidt tot enorme afvalberg van gedumpte computers", een stuk van de Volkskrant op 2021-09-28.

Auteur: Laurens Verhagen - Deskundige(n): Alex de Vries


De Volkskrant schreef een stukje op basis van slecht onderzoek. Hieronder de uitleg.


Dat dit zogenoemde delven (ook wel minen genoemd) grote hoeveelheden energie kost, is inmiddels genoegzaam bekend.

  • Mening: "Grote hoeveelheden" is een mening. Afgezet tegenover het huidige financiële systeem kan gezegd worden dat het energieverbruik laag is, terwijl met Bitcoin dingen kunnen die in het huidige systeem niet kunnen.

Alex de Vries en Christian Stoll schatten in hun artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Resources, Conservation and Recycling dat de jaarlijkse ‘e-waste’ van bitcoins maar liefst 30,7 kiloton is. Dat is grofweg evenveel elektronisch afval als heel Nederland in dezelfde tijdspanne produceert.

  • Misleidend: In het artikel worden aannames gedaan over mining-apparatuur die niet kloppen met de werkelijkheid. Oude apparatuur wordt langer gebruikt, oude S9-miners zijn nog steeds in gebruik.

Uit eerdere schattingen bleek al dat het delven van bitcoins evenveel energie kost als ons land consumeert.

  • Fout: Het energieverbruik van Nederland ligt veel hoger (900TWh) dan het energieverbruik van Bitcoin (80-120TWh).

Hier komen de delvers om de hoek kijken: wie als eerste een complexe wiskundige puzzel oplost, krijgt daar als beloning bitcoins voor

  • Misleidend: De berekeningen zijn niet complex, ze moeten alleen vaak gebeuren.

Hoe hoger de waarde van de bitcoin, hoe meer delvers ermee verdienen en hoe meer ze investeren in nieuwe apparatuur

  • Misleidend: Vergeten wordt te vertellen dat een hogere prijs ook "recyclen"/gebruiken van oude apparatuur winstgevend maakt. Het is dus NIET nodig om alleen maar nieuwe apparatuur te kopen.

En hoe meer deelnemende computers, hoe ingewikkelder de wiskundige puzzels weer worden. De Vries: ‘Het systeem functioneert door deelnemers te dwingen elektriciteit en hardware te verspillen.’

  • Mening: "Verspillen" is een mening. De energie is nodig omdat het de enige en beste manier is om een permissieloos, decentraal, niet-discriminerend geld op te zetten dat door iedereen kan worden gebruikt. Alleen iemand die tegen (financiële) vrijheid is (of decentralisatie en persmissieloosheid niet begrijpt), zal het energieverbruik laag waarderen of verspilling noemen.

Computers worden gemiddeld om de één jaar en vier maanden vervangen. Met de oude apparatuur gebeurt doorgaans niets nuttigs; deze verdwijnt ergens op de afvalberg. Wereldwijd wordt naar schatting slechts 17 procent van het elektronische afval netjes gerecycled. Bij de delfcomputers ligt dat percentage vermoedelijk nog lager, denkt De Vries.

  • Misleidend: Door de formulering lijkt het net of ook miningapparatuur 1 jaar en 4 maanden meegaat, dat is onjuist. Er draaien nog steeds veel S9-miners.

Abstracte getallen? Dit dan: één enkele bitcointransactie is goed voor 272 gram aan elektronisch afval.

  • Fout: Dit is niet te zeggen, omdat niemand weet hoeveel transacties er op het Bitcoinnetwerk en tweede laag worden gedaan. De aanname van aantal transacties is consistent te laag omdat enkel on-chain transacties worden meegenomen.