Anonimiteit
Er wordt vaak gedacht dat bitcoin anoniem is. Dat is het niet per se. Alle transacties in de Blockchain zijn publiek en pseudoniem. Het is aan de gebruiker om te zorgen dat zijn transacties niet aan zijn persoon gekoppeld worden.
Bitcoin volgen op de blockchain
Alle transacties op de blockchain zijn openbaar. Ze hebben allemaal inputs en outputs: een oorsprong van verzonden bitcoin en een bestemming. Deze inputs en outputs zijn slechts adressen, geen namen.
Doordat de blockchain publiek is, kunnen transacties worden gevolgd. Er zijn meerdere bedrijven die dit doen, en samenwerken met belastingdiensten en overheden. Het doel van deze bedrijven is om de adressen van de transacties te koppelen aan namen.
Iemand die bitcoin koopt via een partij die valt onder toezicht van de DNB zal zich moeten identificeren. De partij maakt het geld over naar een adres van de koper. De partij waar de bitcoin gekocht, en elke overheid/belastingdienst die bij ze aanklopt, kan hierdoor de link leggen tussen het bitcoinadres en de identiteit van de koper.
Als iemand nu bijvoorbeeld een pizza koopt vanaf dit adres, bij Thuisbezorgd, dan weet Thuisbezorgd als bedrijf niet wie er bij deze transactie horen. De input van de transactie naar Thuisbezorgd is dan het adres van de aankoop, en Thuisbezorgd is de output.
Als een belastingdienst, of de volg-bedrijven, toegang hebben tot de identificatie-informatie van de bitcoinpartijen, kunnen ze de transacties linken aan een persoon.
Adressen eenmalig gebruiken
Adreshergebruik verwijst naar het gebruik van hetzelfde adress voor meerdere transacties. Het is een ongewenste werkwijze, waarbij de privacy en de veiligheid van de deelnemers aan de transacties (en van de toekomstige houders) van hun bitcoin worden misbruikt.
De meest private en veilige manier om bitcoin te gebruiken is om een gloednieuw adres te sturen naar elke persoon die je betaalt. Nadat de ontvangen munten zijn uitgegeven, mag het adres nooit meer worden gebruikt. Vraag mensen ook altijd om een nieuw bitcoinadres als je ze geld stuurt.
Er wordt wel gezegd dat de term "bitcoin adres" een slechte naam is voor dit object. Een betere naam zou zoiets zijn als "bitcoin factuur".
Alle goede wallets hebben tegenwoordig een gebruikersinterface die het gemakkelijk en veilig maakt om veel wallet adressen te hebben. Vroeger (voor ongeveer 2013) was dit niet het geval, omdat het aanmaken van nieuwe adressen backups ongeldig kon maken, wat tot verlies van geld kon leiden.
Mixen
Zoals hierboven benoemd hebben transacties een input en output. Doordat er vaak maar 1 of 2 outputs zijn, is het makkelijk te volgen welke "stappen" bitcoin nemen.
Een oplossing is mixen van bitcoin. Software zoals Wasabi wallet regelt dit voor je. In essentie komt er een groep mensen samen die hun bitcoin op een grote hoop gooit. Ze maken met 50 of meer mensen hun bitcoin over naar dezelfde 50 mensen, in 1 transactie.
Deze mix-transactie zal bijvoorbeeld 50 inputs en 50 outputs hebben, en de link tussen de inputs en outputs raakt verloren. Hierdoor kunnen transactie-volg-bedrijven minder aannames doen over de weg die bitcoin van iemand afleggen.
Adreslabeling
Verschillende wallets, waaronder Bitcoin Core en Wasabi, staan je toe om adressen te labelen. Als je in deze wallets een ontvangstadres aanmaakt, geef je aan die kennis hebben van dit adres. Dit is dus de partij die naar je gaan overmaken, bijvoorbeeld je broker.
Als je later bitcoin uitgeeft, kan je kiezen welke bitcoin je uitgeeft. Je krijgt een lijst met bitcoin die op je wallet staan, met daarbij de labels. Je kan dan zelf kiezen welke bitcoin (UTXO's) je uitgeeft.