Adressen: verschil tussen versies
Regel 23: | Regel 23: | ||
Bech32-adressen zijn doordat ze SegWit gebruiken het goedkoopst. Het formaat is ook uitbreidbaar in de toekomst voor nieuwe functionaliteit. | Bech32-adressen zijn doordat ze SegWit gebruiken het goedkoopst. Het formaat is ook uitbreidbaar in de toekomst voor nieuwe functionaliteit. | ||
Zo zijn de bc1q-adressen (let op de '''q''') het eerste formaat, en kwam er in 2021 bc1'''p''' bij voor Taproot. Die laatste zijn [[ | Zo zijn de bc1q-adressen (let op de '''q''') het eerste formaat, en kwam er in 2021 bc1'''p''' bij voor Taproot. Die laatste zijn [[Taproot-Schnorr|Taproot]]-adressen. |
Versie van 6 sep 2023 11:57
Bitcointransacties worden gedaan naar adressen. De adressen vertellen in computercode wie de bitcoin weer mogen uitgeven. Het is belangrijk te weten dat je adressen slechts eenmalig moet gebruiken.
Mensen kunnen bijvoorbeeld een transactie doen naar naar het adres bc1qjukwj2s74cwpdc32lr540m99sxpye22289276g. Dit adres is gemaakt door de wallet van Gebruiker:Marnix. "In" het adres zit gecodeerd dat slechts de wallet van Marnix deze bitcoin weer uit mogen geven.
Er zijn verschillende soorten bitcoinadressen.
Adrestypen
1-adressen: P2PKH, Pay to Public Key Hash of Legacy
Deze adressen, zoals bijvoorbeeld 1BvBMSEYstWetqTFn5Au4m4GFg7xJaNVN2, zijn het oudste formaat. Het is het originele adresformaat, zoals geintroduceerd door Satoshi Nakamoto. De adressen werken nog steeds, maar werken niet met SegWit en zijn het duurst om te gebruiken.
In het adres staan zowel cijfers als hoofd- en kleine letters, wat het lastiger maakt om deze adressen via de telefoon door te geven of op te schrijven.
3-adressen: P2SH, Pay to Script Hash
Adressen die met een 3 beginnen lijken enigszinds op 1-adressen maar hebben meer functionaliteiten. Ze introduceerden nieuwe Multisig-functionaliteit en ondersteunt SegWit.
Als gebruiker is het belangrijkst om te onthouden dat 3-adressen veel gebruikt worden, iets goedkoper zijn dan 1-adressen, maar nog steeds niet zo goed/nieuw zijn als Bech32-adressen. Net als 1-adressen gebruiken ze hoofd- en kleine letters.
SegWit-ondersteuning is mogelijk op de "niet native" manier, het is mogelijk om een SegWit-transactie te verpakken in een P2SH-transactie (door P2WPKH-in-P2SH).
bc1-adressen: Bech32, het uitbreidbare adresformaat
De meest recente wallets gebruiken Bech32-adressen. Ze zien er heel anders uit dan de 1- en 3-adressen, aangezien ze altijd met bc1 beginnen en slechts uit cijfers en kleine letters bestaan. Bech32 wordt ook wel het "native SegWit"-formaat genoemd.
Bech32-adressen zijn doordat ze SegWit gebruiken het goedkoopst. Het formaat is ook uitbreidbaar in de toekomst voor nieuwe functionaliteit.
Zo zijn de bc1q-adressen (let op de q) het eerste formaat, en kwam er in 2021 bc1p bij voor Taproot. Die laatste zijn Taproot-adressen.