Altcoins en waarde (Shitcoins): verschil tussen versies
(Stuk over de termen en waarom Bitcoin waarde heeft (ook in vergelijking met Altcoins)) |
(PoW link fixed. @ ur service.) |
||
Regel 2: | Regel 2: | ||
===== '''De basis: blockchain technologie''' ===== | ===== '''De basis: blockchain technologie''' ===== | ||
Bitcoin maakt gebruik van blockchain technologie. Blockchain technologie is een verzameling van verschillende technieken die bij Bitcoin als eerste op een unieke manier zijn samengebracht. Door gebruik te maken van cryptografie, hashing en [[ | Bitcoin maakt gebruik van blockchain technologie. Blockchain technologie is een verzameling van verschillende technieken die bij Bitcoin als eerste op een unieke manier zijn samengebracht. Door gebruik te maken van cryptografie, hashing en [[Proof-of-Work]] is een mogelijkheid gecreëerd om een netwerk op te bouwen waarbij geen centrale eigenaar is. | ||
===== '''Bitcoin Protocol''' ===== | ===== '''Bitcoin Protocol''' ===== |
Versie van 13 mrt 2021 20:26
Binnen de Bitcoin wereld worden nogal wat verschillende termen gehanteerd. Bitcoin is de eerste in het effectief toepassen van blockchain technologie, maar al heel snel zijn er ook alternatieve (ALTcoins) gekomen. Wat maakt Bitcoin uniek en hoe passen die altcoins (of soms cryptocurrencies) daar nu binnen.
De basis: blockchain technologie
Bitcoin maakt gebruik van blockchain technologie. Blockchain technologie is een verzameling van verschillende technieken die bij Bitcoin als eerste op een unieke manier zijn samengebracht. Door gebruik te maken van cryptografie, hashing en Proof-of-Work is een mogelijkheid gecreëerd om een netwerk op te bouwen waarbij geen centrale eigenaar is.
Bitcoin Protocol
De manier waarom gebruik wordt gemaakt van de blockchain technologie in Bitcoin is vastgelegd in software, in het Bitcoin Protocol. Daarin staan alle regels en afspraken die gelden voor iedereen die meewerkt aan Bitcoin door op zijn computer die software te draaien. Alle computers samen voeren dan de regels uit die in het protocol zijn vastgelegd. De meest bekende zijn:
- De manier waarop waarde tussen adressen wordt verplaatst (via transacties)
- Onder welke condities worden transacties goedgekeurd
- Het verzamelen van de transacties in blokken
- Het toevoegen van een nieuw blok door een miner
- Wie toestemming krijgt om een blok toe te voegen (de miner die het eerst het raadsel oplost)
- Hoe de raadsels werken en hoe, door het moeilijker (of makkelijker) maken van het raadsel, de gemiddelde tijd van het uitbrengen van een blok op 10 minuten wordt getuned
- Dat de miner gesponsord wordt door extra bitcoins aan zichzelf uit te keren als hij een blok mag aanmaken en daarnaast transactie-kosten mag rekenen
- Dat elke 4 jaar het sponsorbedrag wordt gehalveerd (LINK)
- Dat via dat mechanisme bitcoins aan het netwerk worden toegevoegd, met als maximum 21 miljoen bitcoins
- Dat elke bitcoin te verdelen is in 100 miljoen stukjes, satoshi’s
Bitcoin Netwerk
Alle computers die het Bitcoin Protocol draaien vormen het bitcoin netwerk. Deze staan met elkaar in verbinding en elke computer controleert de transacties die de miners in een blok toevoegen en slaat ook de actuele blockchain (een keten van alle goedgekeurde blokken) zelf op. Concreet staat dus nu op meer dan 10.000 computers wereldwijd een copy van de Bitcoin-blockchain-blokken-met-transacties. In totaal zo’n 160GB. Zo’n computer heeft slecht beperkte specificaties: een raspberry Pi volstaat.
Daarnaast zijn er computers van de miners: die proberen als eerste de het raadsel op te lossen. En omdat je met snelle video-kaarten sneller kan raden, zijn die computers krachtiger. Vaak werken ze in pools, mining-pools. De miners draaien voor het raden overigens extra software om te kunnen minen.
Bitcoin als munt
Bitcoin als munt is waar vaak aan gerefereerd wordt. Dit is de verdeelsleutel: met een bitcoin (of beter, met een aantal satoshi’s) heb je een deel van de volledige bitcoin omgeving. Dus eigenlijk een aandeel in het wereldwijde netwerk dat al bijna 10 jaar onafgebroken waarde verplaatst met 100% beschikbaarheid en dat nog steeds groeit en steeds meer wordt gebruikt.
Altcoins
Het Bitcoin protocol is open source. Dus de software kan zo worden gekopieerd, (beperkt) aangepast en daarmee kan een alternatieve bitcoin, oftewel een altcoin worden gecreëerd. En dat is in de loop der tijd dan ook vaak gebeurd. Twee voorbeelden:
- Litecoin is een altcoin die heel veel overeenkomsten heeft met Bitcoin en al heel lang operationeel is. Nieuwe technieken (software-updates) worden soms sneller binnen Litecoin ingevoerd. Het wordt een beetje gezien als het kleine broertje van bitcoin.
- Bitcoin Cash is een ander voorbeeld. Dit is ontstaan in 2017 na een zwaar conflict over de blokgroote waarna een copy is getrokken van het Bitcoin protocol en alleen de blokgrootte is verhoogd.
Uiteindelijk is de uitdaging om heel veel computers (en miners) dat nieuwe protocol te laten draaien. Deze zijn véél minder succesvol: het netwerkeffect van Bitcoin is te sterk.
Een iets andere categorie is Ethereum. Dit protocol maakt ook gebruik van de blockchain technologie. Een extra functie is het faciliteren van smart-contracts, de mogelijkheid om extra functionaliteit te kunnen programmeren.
Waarom Bitcoin, en de prijsontwikkeling
Bitcoin heeft het voordeel van het netwerk en de extreme stabiliteit. Het is daarin niet te vergelijken met de alternatieven. De sterke governance is bewezen: het eigenaarschap is sterk decentraal en nieuwe functionaliteit toevoegen gaat via zware kwaliteitsprocessen waardoor de stabiliteit uitzonderlijk hoog is.
Daarnaast is door aanpassing in de software de mogelijkheid gecreëerd om extra functionaliteit te bouwen die gekoppeld kan worden aan het Bitcoin netwerk. Zo wordt het Bitcoin netwerk de stabiele onderlaag, waar extra (meer flexibele) software in bovenliggende lagen op kan worden gebouwd.