Taproot-Schnorr: verschil tussen versies

Uit BitcoinWiki.nl
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Taproot en Schnorr zijn verbeteringen op het Bitcoinnetwerk. Schnorr zorgt voor betere handtekeningen, en taproot zorgt dat contracten kleiner worden, en meer priva...')
 
k (Categorie)
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Taproot en Schnorr zijn verbeteringen op het Bitcoinnetwerk. Schnorr zorgt voor betere handtekeningen, en taproot zorgt dat contracten kleiner worden, en meer privacy behouden voor gebruikers.
{{Beginnetje}}


''Zie ook [[Beginnen met Bitcoin]]: [https://beginnenmetbitcoin.com/#ep37 Verbeteringen Schnorr en Taproot, en hoe activeren?]''
[[Bitcoin]] ondergaat voortdurend verbeteringen en upgrades om de efficiëntie, [[privacy]] en [[schaalbaarheid]] te vergroten.
 
'''Taproot''' en '''Schnorr''' zijn verbeteringen op het Bitcoinnetwerk. Schnorr zorgt voor betere handtekeningen, en taproot zorgt dat contracten kleiner worden, en meer privacy behouden voor gebruikers.
 
=== Taproot ===
Taproot is een [[soft fork]]-protocolupgrade die in november 2021 werd geactiveerd. Het is ontworpen om de complexiteit van Bitcoin-transacties te verminderen en de privacy te vergroten. Het idee achter Taproot is om de onderscheidende kenmerken van verschillende soorten transacties op de blockchain te verbergen, waardoor het moeilijker wordt om specifieke transacties te identificeren.
 
=== Schnorr-handtekeningen ===
'''Schnorr-handtekeningen''' zijn een soort digitale handtekening die in 2018 voor het eerst werd geïntroduceerd door de Duitse wiskundige [[Claus Schnorr]]. Bitcoin heeft traditioneel gebruikgemaakt van het [[ECDSA]] (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm), maar de implementatie van Schnorr-handtekeningen biedt verschillende voordelen:
 
* '''Meer efficiëntie''': Schnorr-handtekeningen zijn compacter dan ECDSA-handtekeningen, wat leidt tot kleinere transacties en lagere transactiekosten.
* '''[[Batching]]''': Schnorr-handtekeningen kunnen worden gecombineerd, of "gebatcht", wat betekent dat meerdere handtekeningen in één enkele handtekening kunnen worden samengevoegd. Dit draagt bij aan [[schaalbaarheid]] en verbetert de algehele efficiëntie van het netwerk.
* '''[[Privacy]]''': Schnorr-handtekeningen maken het mogelijk om meerdere ondertekenaars van een transactie te verbergen, waardoor de privacy van gebruikers wordt vergroot.
 
{{ZieOok|Beginnen met Bitcoin|Aflevering 37 van Beginnen met Bitcoin}}
[[Categorie:Techniek]]

Huidige versie van 20 aug 2024 om 06:30

Notepad.png

Dit artikel is een beginnetje.

Bitcoin ondergaat voortdurend verbeteringen en upgrades om de efficiëntie, privacy en schaalbaarheid te vergroten.

Taproot en Schnorr zijn verbeteringen op het Bitcoinnetwerk. Schnorr zorgt voor betere handtekeningen, en taproot zorgt dat contracten kleiner worden, en meer privacy behouden voor gebruikers.

Taproot[bewerken | brontekst bewerken]

Taproot is een soft fork-protocolupgrade die in november 2021 werd geactiveerd. Het is ontworpen om de complexiteit van Bitcoin-transacties te verminderen en de privacy te vergroten. Het idee achter Taproot is om de onderscheidende kenmerken van verschillende soorten transacties op de blockchain te verbergen, waardoor het moeilijker wordt om specifieke transacties te identificeren.

Schnorr-handtekeningen[bewerken | brontekst bewerken]

Schnorr-handtekeningen zijn een soort digitale handtekening die in 2018 voor het eerst werd geïntroduceerd door de Duitse wiskundige Claus Schnorr. Bitcoin heeft traditioneel gebruikgemaakt van het ECDSA (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm), maar de implementatie van Schnorr-handtekeningen biedt verschillende voordelen:

  • Meer efficiëntie: Schnorr-handtekeningen zijn compacter dan ECDSA-handtekeningen, wat leidt tot kleinere transacties en lagere transactiekosten.
  • Batching: Schnorr-handtekeningen kunnen worden gecombineerd, of "gebatcht", wat betekent dat meerdere handtekeningen in één enkele handtekening kunnen worden samengevoegd. Dit draagt bij aan schaalbaarheid en verbetert de algehele efficiëntie van het netwerk.
  • Privacy: Schnorr-handtekeningen maken het mogelijk om meerdere ondertekenaars van een transactie te verbergen, waardoor de privacy van gebruikers wordt vergroot.

Zie ook: Aflevering 37 van Beginnen met Bitcoin