PUB:Bitcoin saboteert het systeem

Uit BitcoinWiki.nl
Versie door Kkoenen (overleg | bijdragen) op 25 feb 2021 om 10:16
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Newsreader.jpeg

Dit is de reactie van BTCWiki.nl op "Bitcoin saboteert het systeem (opinie)", een stuk van NRC op 19 feb 2021.

Auteur: Thijs van der Valk - Deskundige(n): Geen


[H]oe kan iets dat niet tastbaar is, zoveel waard zijn? Dit aspect maakt de bitcoin niet uniek, want bij alle valuta, digitaal of fysiek, is de vertegenwoordigde waarde (van het ruilmiddel) hoger dan de waarde van de drager van de valuta (een stukje papier of elektronische enen en nullen). Het gaat er bij valuta om of een ander er in ‘gelooft’.


Nu zijn er wel veel andere aspecten van de bitcoin die nieuw zijn en vragen oproepen.


De beperkte kritiek die er op de bitcoin is, gaat vaak over de gigantische energieconsumptie. Voor het ‘delven’ van de munt is een enorme hoeveelheid computerkracht en dus energie nodig. Dat is pijnlijk in tijden van klimaatverandering. De enorme financiële schade hiervan zal hoe dan ook met name de allerarmsten hard raken.

 • Bitcoin zorgt dat groene energie juist beter gebruikt wordt en zorgt voor een systeem waar groene energie meer geld oplevert.
 • Zie Energieverbruik


Het is dan ook pervers en buitengewoon hypocriet dat een bedrijf als Tesla, met de allerrijkste man van de wereld aan het roer, onlangs anderhalf miljard dollar heeft gestoken in de bitcoin. Dit staat niet alleen haaks op zijn eigen missie („to accelarate the world’s transition to sustainable energy”), het betekent ook weinig goeds voor duurzame beleggers: omdat Tesla een van de grootste bedrijven in de wereld is en dus te vinden in vrijwel elke beleggingsportefeuille, maakt het bedrijf ons, onder andere als pensioengerechtigden, hiermee medeplichtig aan het niet behalen van het streven naar maximaal anderhalve graad opwarming.


Dat de bitcoin in deze zin een stap terug betekent naar het steenkolentijdperk mag duidelijk zijn. Ook voor de traditionele functies van geld, is de bitcoin een stap terug: als ruil-, reken- en oppotmiddel.

 • Dat is maar net hoe je het ziet. Bitcoin is het eerste en enige permissieloze decentrale geld, dit is voor veel mensen (zeker in landen waar de munt onder druk staat) extreem waardevol en onmogelijk haalbaar met hun lokale munteenheid.


Als ruilmiddel heb je weinig aan de bitcoin: je kan er vooralsnog weinig mee kopen. Dat zou kunnen veranderen, maar het is niet te verwachten dat centrale banken dit snel zullen toestaan.

 • Er zijn duizenden winkels (ook een hoop Nederlandse winkels) waar je bitcoin kan uitgeven. Velen accepteren bitcoin Relatief gezien wordt de euro uiteraard meer geaccepteerd.
 • De centrale bank hoeft bitcoin niet toe te staan.


Door het ontwerp van de blockchain zijn de gemiddelde transactietijden van een overboeking veel langer (gemiddeld tien minuten) en dus zijn de transactiekosten veel hoger dan bij traditionele valuta.

 • De auteur lijkt niet op de hoogte van 2e-laag oplossingen en stelt dit zonder kennis van zaken. Op de 2e laag (Lightning) zijn miljoenen transacties per seconde nodig die direct bevestigd zijn (binnen 2 seconden).
 • Zie Bitcoin uitgeven als betaalmiddel


Voor de bitcoin als rekenmiddel geldt dat de beweeglijkheid veel te groot is en dus de waarde te onstabiel om betrouwbaar te zijn.


In tijden van economische en financiële crises is centraal gezag juist nodig om de stabiliteit van het systeem te waarborgen. Stel je de coronacrisis eens voor zonder de mogelijkheid van vergaande steunmaatregelen van centrale banken: de gemiddelde ondernemer zou nog meer de dupe zijn.

 • Het systeem waarin wij leven wordt met de dag minder stabiel. Door de grote hoeveelheid geld die wordt bijgedrukt raken we allemaal in de problemen.
 • Bitcoin draait prima, zeker in deze onrustige tijden. Koopkracht blijft bewaard.
 • Een munt die naar 1000 miljard aan waarde gaat zal altijd wat schoeerkig omhoog gaan.
 • MEER TOEVOEGEN


De bitcoin is namelijk net als goud schaars en functioneel nutteloos, zo heet het. Maar dat geldt voor wel meer dingen. Het gaat er om of de bitcoinmarkt zich net zo gedraagt als de goudmarkt. Daar kunnen we kort over zijn: nee. De correlatie tussen goud en bitcoin is daarvoor veel te laag en de beweeglijkheid van de bitcoinprijs vergeleken met goud veel te groot.

 • Bitcoin is zeker geen goud, dat klopt. Van goud wordt meer op de markt gebracht als de prijs omhoog gaat, van bitcoin bijvoorbeeld niet.
 • Dat er geen correlatie is doet niet af aan de waarde van bitcoin?


De eerste aardplaat is het agressief-expansieve monetaire beleid van centrale banken wereldwijd sinds de financiële crisis. Het massale opkopen van staats- en bedrijfsleningen heeft ertoe geleid dat een enorme hoeveelheid geld die niet direct in de reële economie terechtkomt maar, in de zoektocht naar rendement, allerlei financiële waarden heeft opgeblazen. Simpel gezegd: het geld moet ergens heen.

 • Helemaal correct. En een heel goed argument voor bitcoin.


Bedrijven als Uber en Facebook hebben de wereld veroverd door onethisch ondernemen waarbij de kosten veelal bij de maatschappij zijn terechtgekomen en de opbrengsten bij een kleine club miljardairs. Het opmerkelijke is dat deze bedrijven in razend tempo zijn omarmd, niet in de laatste plaats door diezelfde club jonge tech-fans die ook de bitcoin hebben gepromoot

 • Het centrale karakter van deze megabedrijven zijn juist tegen het zere been van bitcoiners die op zoek zijn naar een eerlijker en decentraler systeem. Het zijn NIET dezelfde club mensen die fan zijn van beiden.


Is de overheid er voor de burger, of is het andersom? In deze dynamiek past ook de libertarische inslag van veel bitcoin-fanatici: niemand is te vertrouwen, zeker de overheid niet. Complotdenken ligt op de loer.


De vraag of de bitcoin ‘here to stay’ is, is wat mij betreft zinloos. Niet alleen zijn bubbels van alle tijden, tevens is de echte vraag: hoe krijgen we de geest weer terug in de fles? Hoe krijgen we meer aandacht voor de morele aspecten van nieuwe technologie? En ook: hoe herstellen we het vertrouwen in centrale regie?

 • Bitcoin is een antwoord op het probleem van centrale regie. Er lijkt geen oplossing in zicht. Dit is de reden dat steeds meer mensen hun vermogen graag in bitcoin opslaan.


Want wat vooral blijkt uit alle aandacht voor de cryptovaluta in de media is dat er een grote behoefte is om een middelvinger op te steken naar het algemeen belang. Speculanten in de bitcoin tonen zich niets anders dan de bestormers van het Capitool die, met dollartekens in de ogen, de ‘nuttige idioten’ zijn in de narcistische sketch van een clown. Dit keer heeft die clown de naam Elon Musk, een man die rijk is geworden door precies het systeem dat hij nu saboteert.

 • Extreem generaliserend statement, tevens onwaar.
 • In bitcoin zijn duizenden mensen bezig een systeem te bouwen dat eerlijker is dan het huidige systeem, voor iedereen.


Je kunt op NRC rekenen voor betrouwbare informatie, duiding en analyse.

 • Dit opiniestuk staat vol fouten.

<comments />