PUB:Bedrijven worstelen met bitcoin op de balans

Uit BitcoinWiki.nl
Newsreader.jpeg

Dit is de reactie van BTCWiki.nl op "Bedrijven worstelen met bitcoin op de balans", een stuk van FD op 2021-03-01.

Auteur: Lennart Zandbergen - Deskundige(n): Dick Korf (KPMG)

Een prima, en eerlijk artikel, dat enkele problemen van Bitcoin (voor bedrijven) helder neerzet.

Die grote bezittingen tekenen de opmars die de bitcoin maakt. Van een middel dat vooral particulieren bezighield, wordt de digitale munt nu ook tot een middel dat institutionele partijen serieus nemen. Zo bieden zakenbanken als JP Morgan Chase en BNY Mellon en creditcardmaatschappijen als MasterCard bitcoindiensten aan, of gaan dat binnenkort doen.

  • Correct: Klopt. Een mooie toekomst!

Het investeren daarin is naast het maken van software de tweede pilaar geworden onder het bedrijf. Daarbij neemt het flink risico.

  • Mening: Dat is maar net aan wie je het vraagt. Volgens de CEO van het bedrijf is het houden van dollars een groter risico.
  • Inconsistent: Dit is wel goed uitgepakt voor het bedrijf, iets later zegt de auteur: "Sinds het bedrijf afgelopen augustus begon met het kopen van bitcoins, is de koers van de digitale munt met 600% gestegen. ". Dat er risico aan zit is waar.

Het helpt [bij het kopen van bitcoin als bedrijf] niet dat het lastig is om die bitcoins op de balans te zetten, ziet Korf. 'Er zijn geen specifieke regels die vastleggen hoe je cryptovaluta's moet behandelen. Die zouden er wel moeten komen.'

  • Correct: Klopt. Meer regels zouden dit mogelijk eenvoudiger maken.

Ook in de resultatenrekening pakken waardestijgingen en waardedalingen verschillend uit. Dalingen worden als verlies verwerkt, maar waardestijgingen niet. [..] Dat zo'n ingreep — die los van de transactiekosten feitelijk niets verandert aan de situatie — een groot verschil maakt op hoe de investering in bitcoins in de cijfers terugkomen, tekent volgens Korf dat het huidige systeem voor bitcoins niet voldoet.

  • Inconsistent: Het lukt meerdere bedrijven al om voor miljarden aan bitcoin te kopen. Voor hen lukt het dus prima.

Het zou volgens de KPMG-accountant beter zijn als bitcoins op marktwaarde in de boeken kunnen worden gezet. 'Het wordt tijd dat de IASB, de internationale organisatie die de boekhoudregels opstelt, het mogelijk maakt bitcoins als financieel instrument in de boeken te zetten. We kunnen ondertussen wel vaststellen dat de bitcoin geen eendagsvlieg meer is.'

  • Correct: Klopt helemaal. Het zijn nog maar een paar bedrijven die het aandurven. Zodra de regels er zijn wordt de vraag mogelijk nog groter...