Een betere wereld met en door Bitcoin
Sommigen zien Bitcoin als het einde van de wereld, anderen als het begin van een nieuwe, betere wereld.
Hieronder een lijst met redenen waarom Bitcoin de wereld een stuk beter kan maken. Zie voor het contrast ook mythes over Bitcoin en zwaktes van Bitcoin.
Koopkracht blijft bewaard
Bitcoin is een oppotmiddel. Het zorgt dat mensen die hard voor hun geld gewerkt hebben, hun waarde niet verliezen.
In een wereld waar bitcoin de hoofdmunt is, is er geen monetaire inflatie.
Het wordt (voor bedrijven) weer mogelijk kapitaal vast te houden
Het is voor bedrijven nu niet economisch om kapitaal (euro's en dollars) aan te houden. Bedrijven kopen hun eigen aandelen terug, doen overnames, en proberen hun reserves zo laag mogelijk te houden, omdat de waarde van euro's en dollars omlaag gaat.
In een wereld waar bitcoin de hoofdmunt is, kunnen bedrijven waarde (in bitcoin) op hun balans zetten. Die waarde is niet onderhevig aan inflatie. Hierdoor worden bedrijven beter beschermd tegen problemen.
Minder consumptie: een groenere planeet met minder rotzooi
Uit een rondgang onder dan 300 bitcoiners werd duidelijk dat de meerderheid van de mensen die bitcoin bezit, minder zijn gaan uitgeven sinds ze bitcoin bezitten. Doordat het weer mogelijk wordt om waarde op te slaan, is het niet meer nodig om al je geld uit te geven aan onzinnige troep.
In een wereld waar bitcoin de hoofdmunt is, kan waarde weer worden opgeslagen. Dit zorgt dat mensen weer willen sparen, minder troep kopen en weggooien. We noemen dit "Low Time Preference".
Minder ongelijkheid
Iedereen kan en mag meedoen aan bitcoin. Er is geen centrale partij die mensen kan tegenhouden om geld uit te geven of te sparen met bitcoin. Banken beslissen niet meer of zaken onwettig zijn, dit gaat weer terug waar het hoort: bij de mensen zelf en rechters.
In een wereld waar bitcoin de hoofdmunt is, worden mensen niet meer uitgesloten van het gebruiken van geld.
Oorlog kan niet meer worden gefinancierd met inflatie
Historisch gezien wordt oorlog veel gefinancierd door inflatie. De staat kan geld creëren om oorlog te voeren. Inflatie kan zo worden gezien als belasting voor het voeren van oorlog.
In een wereld waar bitcoin de hoofdmunt is, kunnen overheden geen geld bijdrukken om oorlog te financieren.
Minder uitstoot door bitcoin
Bitcoin staat het toe om stoffen te gebruiken die anders de lucht in zouden worden gedumpt. Zo zijn er miners die draaien op methaan, en miners die gas gebruiken dat anders afgefakkeld zou worden.
In een wereld waar bitcoin de hoofdmunt is (maar nu ook al), zullen miners zo efficiënt mogelijk proberen energie te gebruiken. Dit doen ze door energie te gebruiken die anders weggegooid zou worden.
Groene energie wordt winstgevender
Een waterkrachtcentrale die zijn energie niet kwijt kan, moet energie "dumpen" door het niet naar generatoren te laten lopen. Door Bitcoin kunnen deze waterkrachtcentrales ook in "de rustige momenten" geld opleveren. Hierdoor worden groene energiebronnen winstgevender, wat leidt tot meer ontwikkeling in duurzame energie.
In een wereld waar bitcoin de hoofdmunt is (maar nu ook al), zullen miners zo efficiënt mogelijk proberen energie te gebruiken. Dit doen ze door energie te gebruiken die anders weggegooid zou worden.
Bitcoinmining als energiebuffer
Tijdens de energieproblemen in Texas in februari 2021 hebben miners (die contracten hadden voor stroomafname) hun stroom terugverkocht aan het net, waar het beter gebruikt kon worden.
In een wereld waar bitcoin de hoofdmunt is, kan mining worden gebruikt als energiebuffer, waar energie wordt gebruikt waar het het meest economisch wordt ingezet. Er ontstaat een betere markt voor energie.
Kleinere rol voor (centrale) banken
Doordat er geen centrale partij is die bitcointransacties "regelt", is er minder behoefte aan partijen als (centrale) banken. Bepaalde contracten kunnen zelfs in het geld zelf geprogrammeerd worden, met "smart contracts".
In een wereld waar bitcoin de hoofdmunt is, kan iedereen op een eerlijke manier meedoen aan het geld. Er zijn geen centrale banken nodig om het geld te "regelen". Ze zullen daarom ook minder energie gebruiken voor hun werkzaamheden.
Minder fractioneel bankieren: minder economische crises
Elke euro wordt meer dan 10 keer uitgeleend. Als iedereen nu naar zijn bank gaat om "zijn" euro's op te nemen, dan hebben we een systeemprobleem. Dit komt door fractioneel bankieren. Fractioneel bankieren maakt het monetaire systeem instabiel.
In een wereld waar bitcoin de hoofdmunt is, en mensen meer "hun eigen bank" zijn (zelf bitcoin opslaan), is het niet meer mogelijk dezelfde bitcoin 10 keer uit te lenen. Dit maakt "het systeem" stabieler.