MtGox

Uit BitcoinWiki.nl
Versie door Henq (overleg | bijdragen) op 18 jul 2024 om 11:56
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Mt.Gox, of 'Mount Gox' was ooit het grootste handelsplatform voor Bitcoin ter wereld en verwerkte op het hoogtepunt ongeveer 70% van alle Bitcoin-transacties. Het werd opgericht in 2010 en was gevestigd in Tokio, Japan.

De beurs had de interne procedures en beveiliging niet op orde en werd tussen 2011 en 2014 meerdere keren gehackt, waarbij tussen de 650.000 en 950.000 Bitcoin verloren ging, wat leidde tot het faillissement. De ondergang van de beurs had een grote impact op de cryptocurrency markt en de gebruikers stonden met lege handen omdat zij niet zelf hun keys in handen hadden (Not Your Keys, Not Your Coins).

Maar in de boedel van Mt.Gox was/is zo'n 141.000 Bitcoin beschikbaar. Pas in juli 2024 is gestart om de getroffen gebruikers daarmee gedeeltelijk (schatting: 1/6e) terug te betalen. (Overigens zijn dezelfde adressen óók te gebruiken op de Bitcoin Cash, maar de waarde daarvan is nog geen 1% van Bitcoin. zie Blokgroottedebat ).


Achtergrond & Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

MtGox is in 2010 opgericht door Jed McCaleb als een handelsplaats voor digitale waar (zwaarden, schilden, munitie etc) uit de spelwereld. MtGox is kort voor Magic The Gathering Online eXchange. Niet veel later is de site gekocht door de jonge fransman Mark Karpeles, die in Tokio woonde. Hij bouwde de site om tot een pure Bitcoin-handelsplaats.

De site was in technische zin slecht geprogrammeerd (in PHP) en was daarom lang gehackt zonder dat dit opviel. Bijna de gehele handel in Bitcoin in 2011 t/m 2013 verliep via MtGox. Mid 2013 werden de eerste problemen duidelijk. De site reageerde slecht en mensen moesten soms weken wachten op hun uitbetaling (in fiat of btc). Uiteindelijk is Karpeles gearresteerd wegens verdenking van fraude. In elk geval was ook het coin-management van Karpeles slecht: alle bitcoins stonden online op de server, er was geen sprake van het grootste deel in cold storage te bewaren voor de veiligheid.