PUB:Bitcoin, een jojoënde cryptomunt die grote hoeveelheden energie slurpt

Uit BitcoinWiki.nl
Versie door KoenYupKoen (overleg | bijdragen) op 10 jun 2021 om 08:55 (vergelijking toevoeging, energieverbuik btcwiki link)
Newsreader.jpeg

Dit is de reactie van BTCWiki.nl op "Bitcoin, een jojoënde cryptomunt die grote hoeveelheden energie slurpt", een stuk van NRC op 2021-06-09.

Auteur: Cosette Molijn - Deskundige(n): Bert Slagter, Alex de Vries, Ed Atkinson

In april was het verbruik voor het ‘minen' op jaarbasis groter dan van heel Nederland.

  • Misleidend: Het energieverbruik van bitcoin wordt vergeleken met elektriciteitsverbruik van Nederland, een oneerlijke en misleidende vergelijking. Een vergelijking die meer in de buurt van Bitcoin komt is bijvoorbeeld het mijnen van goud of het banken systeem.
  • Zie ook: Energieverbruik

Tesla-topman Elon Musk twitterde dat de ‘blockchain-technologie’ onder bitcoin te veel energie uit fossiele brandstoffen verbruikt. Het hoge energieverbruik oogst vaker kritiek.

  • Misleidend: Er wordt gedaan alsof Elon hier gelijk in had, terwijl Bitcoin één van de groenste industrieën is, qua percentage groene energie.
  • Zie ook: Energiegebruik

Waarom vergt de bitcoin zoveel energie?

  • Mening: "Veel" is een mening. Zonder de waarde (goed) te erkennen, zal iemand het wellicht "veel" energie vinden. Iemand die de potentie ziet van Bitcoin, en hoe Bitcoin miljoenen mensen helpt, zal dat wellicht anders zien.
  • Zie ook: Een betere wereld met en door Bitcoin

Sterk gesimplificeerd kun je de blockchain zien als een mondiaal digitaal grootboek, waarin alle transacties ooit met bitcoin (of een andere cryptovaluta) zijn terug te vinden. Dat grootboek bestaat uit computers die over de hele wereld continu berekeningen uitvoeren om transacties van de ene bezitter naar de andere te bevestigen en te registreren.

  • Onwaar: Het grootboek wordt *gevuld door* computers die minen, het is niet zo dat het *bestaat uit* computers.

Tijdens de coronapandemie gingen meer mensen handelen in bitcoin. Omdat ze zich verveelden, of omdat ze geld overhielden.

  • Mening: Dit zijn aannames van de auteur. Wellicht komt het omdat mensen steeds meer de negatieve effecten van het euro-systeem merken en Inflatie merken?

Daarnaast kwam er bescheiden ‘institutionele’ steun voor bitcoin.

  • Misleidend: "Bescheiden" is een mening. Het bedrijf dat meer dan twee keer zo veel investeerde als Tesla wordt niet genoemd.

En hoe hoger die prijs, hoe meer het loont als miner meer transacties te verifiëren met al die computerrekenkracht. En: hoe meer mensen bitcoin aankochten of verhandelden, hoe meer transacties, hoe meer energiegebruik.

  • Fake News: Het energieverbruik is niet afhankelijk van het aantal transacties.

Serieuze bitcoinminers concentreren hun datacentra met duizenden computers op plekken waar stroom goedkoop is, soms door subsidie, soms door duurzame opwekking.

  • Misleidend: Klopt grotendeels, maar het is beter om te zetten: waar de energie goedkoop is. Veel bitcoin wordt gemined met energie die anders weggegooid zou worden (zoals flaring).

Veel mensen zien de crypto-industrie daarom vooral als een parasitair fenomeen, puur gericht op economisch gewin. „Eigenlijk”, zegt Ed Atkinson, onderzoeker aan de universiteit van Lancaster, „is het niet heel anders dan elke andere extractieve industrie, zoals het mijnen van goud.”

  • Misleidend: Een zeer eenzijdige kijk op de zaak. Miners gaan (inderdaad) naar de plekken waar energie goedkoop is; dit zou het resultaat van graag en aanbod moeten zijn. Als er bijvoorbeeld te veel aanbod (groene) energie is in gebieden met veel waterkracht, dan verplaatsen de miners zich naar gebieden waar het daarna beter is. Als vraag een aanbod qua marktwerking tot goede prijzen leiden, dan zorgt dit er ook voor dat er vooral overschot-energie wordt gebruikt, wat juist goed is. Daarnaast is het niet echt vergelijkbaar met het delven van goud; goud is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld, waar veel chemicaliën worden gebruikt. In tegenstelling: Bitcoin gebruikt veel groene stroom. Daarnaast zorgt Bitcoin voor eerlijke kansen voor mensen die geen toegang hebben tot het geldsysteem, of onder druk staan van inflatie.
  • Zie ook: Een betere wereld met en door Bitcoin

Waar sommigen vinden dat bitcoin het meest gedecentraliseerd is en daarom het beste werkt, wijzen anderen erop dat daar alsnog centralisatie plaatsvindt. Zo wordt 70 à 80 procent van de miningcomputers door één bedrijf geproduceerd, het Chinese Bitmain.

  • Misleidend: Apparatuur die door één maker wordt aangeboden betekent niet dat het gecentraliseerd is. Als voorbeeld: het bittorrentnetwerk is gedecentraliseerd (peer to peer), ook al zou de meerderheid Intel-chips gebruiken.

Bovendien blijft de schaalbaarheid van het systeem een probleem, zegt de Vries. „Het kan maximaal 7 transacties per seconde verwerken. Dat beperkt het aantal gebruikers enorm.”