Hashrate

Uit BitcoinWiki.nl

De hashrate van Bitcoin is een maat voor de totale rekenkracht van het Bitcoin-netwerk. Het wordt gemeten in hashes per seconde (H/s) en geeft aan hoe snel alle miners op het netwerk samen hashes kunnen uitvoeren. (zie Mining)

Simpel gezegd is elke Hash een poging om een stukje data toe te voegen aan de informatie van het laatste blok, dat (zo snel mogelijk) te hashen en het resultaat te bekijken. Als de miner gelukt heeft, start het resultaat met een bepaald aantal nullen dat gevraagd wordt (hoe hoger het aantal gevraagde voorloopnullen, hoe lastiger de vraag is: de complexity) en mag hij het blok minen.

Hoe hoger de hashrate, hoe meer rekenkracht er beschikbaar is om hashes uit te voeren en hoe sneller nieuwe blokken kunnen worden gevonden. Dit het totaal aan rekenkracht van alle miners opgeteld (gemeten in hashes per seconde).

De totale hashrate is een belangrijke indicatie om de veiligheid van het netwerk te bepalen. In de loop der tijd neemt de hashrate toe. Naast het aantal miners dat toeneemt, wordt ook de apparatuur steeds beter en meer gespecialiseerd om hashes uit te voeren. In het begin maakte je met een normale PC nog kans om als eerste te 'raden' en een blok te minen, later met grafische kaarten. Maar nu zijn er speciale chips (ASIC) die alleen maar kunnen hashen. En natuurlijk komt er periodiek een nieuwe, snellere soort chip uit die het weer sneller kan.

De enige echte dip in de hashrate van het Bitcoin netwerk was toen de mining in China werd verboden. Naast dat apparatuur werd vernietigd, is ook veel apparatuur verscheept naar andere landen en later ingezet. Die tijdelijke dip is dan ook snel opgevangen.

De trend van de totale hashrate kan je hier vinden: