Bitcoin opslaan

Uit BitcoinWiki.nl
Versie door Stijn (overleg | bijdragen) op 1 mrt 2021 om 13:58 (Links naar wallets toegevoegd)

Bitcoin kan op twee manieren worden bewaard. Door anderen of in eigen beheer. De site StoringBitcoin.info kan je helpen een strategie te bepalen voor het opslaan van jouw bitcoin, door het beantwoorden van een aantal vragen. Er is ook altijd een community om je te helpen.

"Je bitcoin bewaren" is een deels verwarrende zin. In werkelijkheid gaat het erom wie de sleutels tot jouw bitcoin bezit, niet de Bitcoin zelf. De bitcoin zelf staan namelijk in de Blockchain. Op deze pagina staat meer uitleg over deze verwarring.

"Not your keys, not your coins" Dit is een bekend gezegde, dat je er op wijst dat alleen als je de privé sleutels van jouw bitcoin in je bezit hebt, de bitcoin daadwerkelijk van jou is. D.w.z. ze zitten in jouw (hardware) wallet en bevinden zich niet bij een derde partij. Ervaren bitcoiners hebben dit vaak als voorkeur.

Bitcoin in je eigen beheer: Non-custodial

Er is geen andere partij die jouw bitcoin voor jou bewaart. Je bewaart je bitcoin zelf op bijvoorbeeld een hardware wallet, een wallet op je mobiele telefoon of je desktop computer. Ook de paper wallet valt in de categorie non-custodial.

Hardwarewallet

Een hardwarewallet is een specifiek apparaatje dat "jouw bitcoin bewaart". Voor de meeste scenario's wordt dit gezien als een veilige manier. Je Private key is opgeslagen in een speciaal daarvoor bestemde chip en zal ook enkel op de hardwarewallet blijven.

Voorbeelden van wallets:

Er bestaan ook OpenDimes. Dit zijn een soort USB-sticks waar je, na inpluggen op een computer, enkel een bestandje vindt met het bitcoinadres. Zodra je fysiek een gat doorsteekt op de OpenDime, zal je pas het tweede bestandje zien. In het tweede bestandje staan de geheime sleutels waar je de bitcoin die op het adres staan mee kan uitgeven. Opendimes worden gebruikt voor makkelijk doorgeven van fysieke bitcoin, niet voor langetermijnopslag. Dit is voornamelijk omdat je geen backup kan maken en volledig afhankelijk bent van je het apparaat.

Softwarewallet

Dit is bijvoorbeeld een wallet die je op je telefoon of computer draait. Je Private key staat hier als bestand opgeslagen. Als je telefoon of computer wordt gehackt of in verkeerde handen komt, kunnen mensen bij je bitcoin.

Papieren wallet

Je zou de Private key ook op papier zetten. Dit noemen we een papieren wallet of paper wallet. Uitgeven van bitcoin op een papieren wallet gebeurde vroeger wel, maar is nu absoluut niet aan te raden omdat er diverse nadelen aan kleven. Op het moment dat je vanaf een Papieren wallet Bitcoin betaald is het moeilijk om een Change address op te geven. Hierdoor is de kans groter dat je een deel van je Bitcoin kwijtraakt. Ook het printen van de Papieren wallet is minder veilig. Als je dit met je huis-tuin-en-keuken-printer doet, is een grotere kans dat de Private key van de wallet toch in handen van iemand anders komt.

Beveiliging

Versleuteling van je wallet

Dit is van toepassing op softwarewallets; bij deze wallets staan er bestanden met je geheime sleutels zomaar op je schijf. Als de machine (telefon, computer) waar dat bestand op staat wordt gestolen kunnen je bitcoin worden gestolen. Een oplossing is het versleutelen van dit bestand. Hierdoor is het bestand niet leesbaar zonder een wachtwoord. Als je wallet je toestaat om een wachtwoord in te stellen (voor encryptie) zorg dus dat het een goed wachtwoord is, en besef dat zonder het wachtwoord je bitcoin niet terug te halen zijn.

Multisig

Zie aparte pagina Multisig.

Bitcoin beheerd door anderen: Custodial

Een aanbieder bewaart 'jouw' bitcoin voor jou. Hij is de custodian, de beheerder van jouw bitcoin. In de werkelijkheid is het niet jouw bitcoin, want je bent afhankelijk van die aanbieder. Als er iets mis gaat dan ben je jouw bitcoin kwijt. Bedenk goed of je dit wil. Er zijn legio voorbeelden waar het in het verleden mis is gegaan en mensen hun tegoeden kwijt zijn geraakt.

Voorbeelden van custodial wallets zijn:

  • De wallet van je exchange, waar je bitcoin (even) staan na aankoop
  • "Kluizen" op sites van bitcoinaanbieders waar je niet de de geheime sleutels krijgt
  • Software wallets die je installeert maar waar je niet de de geheime sleutels krijgt
  • Partijen die gespecialiseerd zijn in het opslaan van bitcoin

Wat kan er misgaan bij custodial wallets

Onderstaande scenario's zijn allemaal eerder voorgekomen.

  • De aanbieder kan worden gehackt
  • De aanbieder kan failliet gaan
  • De aanbieder kan met de noorderzon verdwijnen

Zie verder