Bewerken van Overleg:Energieverbruik

Uit BitcoinWiki.nl
Waarschuwing: Je bent niet aangemeld. Je IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als je wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer je je aanmeldt of een account aanmaakt, worden je bewerkingen aan je gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er nog andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Je tekst
Regel 1: Regel 1:
<henq>
Voor het minen van bitcoin is electriciteit nodig. Minen wordt gedaan door heel veel computers verspreid over de wereld. En omdat al deze computers electriteit nodig hebben, wordt energie verbruikt. '''[zo geformuleerd lijkt het alsof het om veel kantoorcomputers gaat]'''. Het energieverbruik binnen bitcoin is nodig voor het maken van een nieuw blok in de blockchain. Dit process levert de miners bitcoin op en heet ook wel Proof of Work wat het bewijs dat is dat een miner energie heeft verbruikt '''[kosten heeft gemaakt]'''. Lees het hoofdartikel over Proof of Work waarin dit proces in detail is uitgelegd.
Het energieverbruik van bitcoin is groot en lijkt te stijgen '''[het lijkt niet te stijgen, het stijgt]'''  waardoor regelmatig de kritiek of vraag naar boven komt of het niet zuiniger kan. Een eerste belangrijke vraag is dan: is het nuttig? '''[nee, het antwoord is namelijk: nee, dan kan niet anders , want het stroomverbruik is met omzet, omdat PoW rust op het maken van KOSTEN]''' wat is de waarde die bitcoin levert? Als je van mening bent dat bitcoin waardeloos is, en geen nuttige bijdrage levert aan onze maatschappij, dan is elke joule die aan bitcoin wordt besteed verspilde energie. Het energieverbruik van bitcoin kan je wel rechtvaardigen als bitcoin voor jou wel waarde heeft.
'''Zonder korte uitleg in de intro dat er KOSTEN gemaakt MOETEN worden door miners, blijft de intro onduidelijk.
'''
Mining apparatuur wordt steeds efficiënter: nieuwere mining apparatuur heeft minder joule nodig per hash en is daarmee weer zuiniger[2]. '''[Toevoegen: omdat miners kosten moeten maken, heeft het inzetten van efficientere miners alleen invloed op de verdeling van opbrengst tussen miners (efficientere hebben grotere winstmarge) , maar het elektriciteitsverbuik als geheel verandert er grosso modo niet door]'''
Doordat de blockreward steeds kleiner wordt, is de verwachting is dat het energieverbruik voor mining de komende tijd blijft stijgen, '''[onduidelijk, beter weglaten]''' uiteindelijk een plateau zal gaan bereiken[3] en niet eindeloos zal blijven doorgroeien.
DUS
''Doordat de blockreward steeds kleiner wordt, is de verwachting is dat het energieverbruik uiteindelijk een plateau zal gaan bereiken[3] en niet eindeloos zal blijven doorgroeien.''
Bitcoin afwijzen vanwege de kosten, terwijl de voordelen worden genegeerd'''[t]''', is een oneerlijk [?? raar woord hier; ]  argument. In feite is elk klimaat-argument van dit type oneerlijk, niet alleen als het om bitcoin gaat. Op dezelfde '''[wijze]''' kan men beweren dat windturbines slecht zijn voor het milieu omdat het maken van de staalconstructie energie kost.
Bitcoin is minder verspillend dan het delven en raffineren van goud .... twee veiligheidsagenten, enz.
'''[Dit is al eerder bediscussieerd:  Bitcoin verbruikt ook meer dan de productie van stroopwafels.  Het is onzinnig om Bitcoin en goud, of X, te vergelijken, als je de waarde in bijv transactievolumes niet in ogenschouw neemt. ]'''
Deze tekst is weggehaald
''een miner kan technisch gezien overal werken waar energie is en een internetverbinding. Met de huidige stand van de techniek dus overal met behulp van satellietinternet en zon- of windenergie. De zonnige kant van de maan zou ooit zelfs kunnen voldoen. 
Kort gezegd: miners willen de goedkoopste energie. Ze kunnen heel makkelijk verhuizen naar plaatsen waar energie goedkoop is of waar te veel energie geproduceerd wordt: die energie gaat dan niet verloren: het bitcoinnetwerk wordt ermee beveiligd.''
Ik had bovenstaande graag teruggezien.  LOKATIE is ESSENTIEEL. Elektriciteit kan namelijk niet over grote afstand (zeg, meer dan 1000km) getransporteerd worden. Bitcoin mining concurreert niet graag met andere gebruik van stroom.  Je zal daarom Bitcoin mining niet in de buurt van grote steden of zware industrie aantreffen: concurrentie in afname drijft immers de prijs op.  Daarmee wordt meteen de vraag 'Kan die stroom niet voor  wat nuttigers aangewend worden?' negatief beantwoord.
(Dit staat wel genoemd in paragraaf over vuile energie, maar is daar eigenlijk niet op zijn plaats, moet op zichzelf eerder aangestipt worden)
</henq>
----
Discussie:
* De titel heet energieverbruik terwijl de eerste paragraaf start met een uitleg over minen. Iemand die de pagina bezoekt landt daardoor wat apart op de website. Ik zou er een korte introductie voor zetten en een kopje maken: Waardoor wordt het energieverbruik van bitcoin veroorzaakt?  
* De titel heet energieverbruik terwijl de eerste paragraaf start met een uitleg over minen. Iemand die de pagina bezoekt landt daardoor wat apart op de website. Ik zou er een korte introductie voor zetten en een kopje maken: Waardoor wordt het energieverbruik van bitcoin veroorzaakt?  
* Ik zou ook een kopje toevoegen: 'Hoeveel energie verbruikt Bitcoin'. Naar mijn indruk weten we dit niet exact en kunnen we alleen een inschatting maken met een verwijzing naar wat papers die dat hebben gedaan. Zijn er ook voorspellingen over hoeveel energie Bitcoin in de toekomst zal verbruiken?
* Ik zou ook een kopje toevoegen: 'Hoeveel energie verbruikt Bitcoin'. Naar mijn indruk weten we dit niet exact en kunnen we alleen een inschatting maken met een verwijzing naar wat papers die dat hebben gedaan. Zijn er ook voorspellingen over hoeveel energie Bitcoin in de toekomst zal verbruiken?
Regel 49: Regel 5:
Bitcoin gebruikt teveel energie. Er zitten aan deze stelling verschillende kanten: 1) Bitcoin gebruikt zowieso teveel energie, 2) Het energieverbruik van Bitcoin levert niets nuttigs op en 3) het hoge energieverbruik van bitcoin is slecht voor het milieu.
Bitcoin gebruikt teveel energie. Er zitten aan deze stelling verschillende kanten: 1) Bitcoin gebruikt zowieso teveel energie, 2) Het energieverbruik van Bitcoin levert niets nuttigs op en 3) het hoge energieverbruik van bitcoin is slecht voor het milieu.


Het artikel beschrijft dat na de halving oude modellen verdwijnen. Toch zijn er op dit moment nog veel Antminer S9 (uit 2016) modellen in gebruik. Schattingen lopen op tot 15-20 %. Deze aanname klopt dus niet.Het stroomverbruik is verder niet erg, Antminers kan je vooral gebruiken bij lage energiekosten wat vaak overschot energie is.
Tegenargumenten (voor bitcoin) bij 1) Puur en alleen al door het feit dat er miners zijn, betekent dat de eigenaren/operators daarvan het waardevol vinden om die energie erin te steken. Voor hen, individuen of bedrijven levert het kennelijk voldoende waarde op. bij 2) Bitcoin levert immutability. Bitcoin is een systeem met het hoogste niveau van onverandelijkheid (of immutability). Met iedere nieuw blok op de bitcoin blockchain wordt het moeilijker om de gegevens daarin aan te passen. Dat levert weer beveiliging waardoor een Bitcoin transactie niet zomaar ongedaan kan worden. Dat is een eigenschap die veel energie kost, maar daardoor ook veel waarde oplevert. Niemand, of alleen diegene die beschikt over de energievoorraad van een heel land, is nu feitelijk in staat om deze onveranderlijkheid aan te vallen. 3) Bitcoin miners zijn computers die draaien op electriciteit. Het is maar net hoe die electriciteit wordt opgewekt wat bepaald of Bitcoin milieuonvriendelijk is. Een electrische auto gebruikt ook veel energie, dat maakt hem niet perse milieu onvriendelijk. Het is maar net waar de electriciteit vandaan komt.
 
Voor Bitcoin miners is een lage stroomprijs cruciaal wat betekent dat miners bij voorkeur op plaatsen gaan zitten waar stroom goedkoop of gratis is. In tegenstelling tot veel andere internet-diensten (bijvoorbeeld voor een normaal datacenter) is een snelle internetverbinding minder belangrijk. Hierdoor is Bitcoin mining een industrie die er zich goed voor leent om op afgelegen plaatsen te zitten waar een energie overschot is. En overschot heb je vaak op plaatsen waar duurzame energie wordt opgewekt. Denk aan waterkrachtcentrales, windmolenparken en zonnepanelen. Die leveren energie wanneer de zon, wind of water dat wil, niet perse wanneer wij die willen gebruiken. Bitcoin mining farms kunnen dat soort energie prima opvangen. De stroomprijs van windenergie is in het najaar regelmatig negatief (bron denemarken) omdat er dan een overschot is. Bitcoin mining kan dat prima, op locatie afvangen. Sterker nog, Bitcoin kan zelfs worden gezien als goed voor het milieu. Voor het aanleggen van een nieuwe duurzame energiebron (een waterkracht centrale, windmolenpark) is een aansluiting op het stroomnet nodig en de bron moet zijn energie op de een af andere manier kwijt kunnen. Met behulp van Bitcoin mining kan de geproduceerde energie vanaf dag 0 gebruikt worden, waardoor de installatie sneller uit zijn kosten komt en rendement maakt.
 
Interessante bronnen voor dit onderwerp:
* https://groene-rekenkamer.nl/windenergie-in-denemarken/
* https://www.youtube.com/watch?v=rsLrJp6cLf4
* https://www.coindesk.com/the-last-word-on-bitcoins-energy-consumption
 
== verwijderd ==
 
kan naar andere pagina, maar waarschijnlijk niet nodig:
 
Mining apparatuur wordt steeds efficiënter: nieuwere mining apparatuur heeft minder joule nodig per hash en is daarmee weer zuiniger<ref>[https://cbeci.org/cbeci/methodology]</ref>. De mining industrie kenmerkt zich door de noodzakelijkheid van goedkope elektriciteit. Zonder toegang tot goedkope stroom en energie-efficiënte miningapparatuur is het al snel niet meer rendabel. Het gebruik van oudere minder efficiënte miners is daardoor onrendabel.  
 
De periodieke halvering van de [[block reward]], versterkt dit proces van het vervangen van miners nog een keer. Oudere miningapparatuur is dan niet meer rendabel en wordt vervangen. Dit herhaalt zich iedere vier jaar.
Let op: alle bijdragen aan BitcoinWiki.nl worden geacht te zijn vrijgegeven onder de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen (zie BitcoinWiki NL:Auteursrechten voor details). Als je niet wilt dat je tekst door anderen naar believen bewerkt en verspreid kan worden, kies dan niet voor "Pagina opslaan".
Hierbij beloof je ons tevens dat je deze tekst zelf hebt geschreven of overgenomen uit een vrije, openbare bron.
Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij je daarvoor toestemming hebt!

To protect the wiki against automated edit spam, we kindly ask you to solve the following hCaptcha:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)