Help

Uit BitcoinWiki.nl

Hulp is nooit ver weg!

Ik snap er allemaal niks van![bewerken | brontekst bewerken]

Help! Mijn transactie wordt niet bevestigd?[bewerken | brontekst bewerken]

Er kan een periode overheen gaan voordat je transactie binnen de bitcoin blockchain is geregistreerd. Een transactie wordt eerst in een wachtrij geplaatst met alle andere transacties die verwerkt willen worden. Die wachtrij is de mempool. Maar het kan zijn dat er meer transacties in de wachtrij staan dan kunnen worden opgenomen in het volgende blok. Bij het minen van het volgende blok bepaalt de miner dan welke transactie hij in het blok meeneemt. Logischerwijs zijn dat de transacties waar de miner het meest voor betaald krijgt.

Als je lang moet wachten, waren de transactiekosten waarschijnlijk te laag. Je kan de transactie opzoeken op mempool.space. Zo kan je zien hoeveel transactiekosten er zijn betaald. Drukke tijden en rustige tijden wisselen elkaar af, dus je kan wachten op een rustige tijd wanneer je transactie dan wel wordt opgenomen in het volgende blok.

In theorie wordt de transactie na 2 weken uit mempools verwijderd, maar hier kun je niet van uitgaan.

Wat als ik niet wil wachten op de bevestiging

Er zijn natuurlijk 2 partijen die een transactie hebben gedaan. Als je niet kan/wil wachten ligt het initiatief bij de verzender: hij heeft immers zijn waarde nog niet overgedragen. De verzender heeft daarbij een (te) lage fee ingesteld waardoor de transactie in de wachtrij blijft staan.

1.Hogere transactiekosten betalen: Replace by Fee

De verzender kan actie nemen om de transactie aan te passen naar een hogere fee. Dit is eenvoudig wanneer de transactie RBF (Replace by Fee) ondersteunt (dat kan je zien op de mempool.space-pagina). De verzender verhoogt de fee om hoger in de rangorde te komen zodat de bevestiging sneller plaatsvindt. kan je de fee verhogen.

Als ontvanger kan je dat niet en ben je afhankelijk van de verzender dus moet je een verzoek aan de verzender doen.

2. Onderbrengen bij de vervolg: Child pays for Parent (CPfP)

Je kan als ontvangende partij een vervolgtransactie plaatsten met een hogere fee. De miners moeten dan om met jouw nieuwe (dure) transactiekosten te verdienen, ook de oude transactie toevoegen aan een blok; Je nieuwe transactie mag per slot van rekening niet op basis van onbevestigde bitcoin gebeuren, daarom moeten alle bitcoin (dus ook jouw onbevestigde transactie) worden bevestigd. Dit proces heet Child Pays for Parent.

(de verzender kan ook de change CPFP'en. Maar dat is wat lastiger.)

Help! Ik heb een oude wallet gevonden![bewerken | brontekst bewerken]

Gefeliciteerd, dit is mogelijk goed nieuws! Nu is het te hopen dat je nog bij je bitcoin kan.

Ik heb een bestand gevonden[bewerken | brontekst bewerken]

Heb je een bestand zoals wallet.dat gevonden?

 • Probeer te herinneren welke wallet je gebruikte.
 • Bekijk of je dezelfde walletsoftware kan installeren.
  • Indien van toepassing voor jouw wallet: importeer het bestand na installatie
  • Indien van toepassing voor jouw wallet: start je nieuw-geïnstalleerde walletsoftware, sluit hem weer af. Vervang het walletbestand door jouw oude walletbestand.
 • Werkt dit niet? Probeer een oudere versie van de wallet. Misschien snapt de huidige versie het oude walletbestand niet meer.
 • Probeer pywallet.py te gebruiken om keys te onttrekken.
 • Werkt ook dit niet, bekijk dan walletsrecovery.org

Ik heb een Geheime sleutel gevonden[bewerken | brontekst bewerken]

 • Probeer de seed te herstellen op precies dezelfde wallet als ooit
 • Zoek je wallet op op walletsrecovery.org.